Jože Berlec in Maks Lešnik na odru nazarskega kulturnega doma obujata spomine. Pogovor je vodil Franci Kotnik. Foto: Duška Lah
Jože Berlec in Maks Lešnik na odru nazarskega kulturnega doma obujata spomine. Pogovor je vodil Franci Kotnik. Foto: Duška Lah
Gasilska zveza Slovenije 20 let deluje v okviru mednarodne gasilske organizacije CTIF. Foto: BoBo

Povezani so v 17 gasilskih regij po Sloveniji. Danes so se zbrali zato, da bi zaznamovali 20 let delovanja v okviru mednarodne gasilske organizacije CTIF in opravili 8. sejo plenuma Gasilske zveze Slovenije. Ker niso bili sklepčni, mnogo članov je namreč kljub dobri volji, da pridejo v Nazarje obstalo na cestah zaradi slabih voznih razmer ob sneženju, seje niso izvedli in jo bodo v prihodnjih tednih.

A kljub temu je bilo slavnostno zaradi 20. obletnice delovanja v mednarodni organizaciji. Tako sta se gasilca in poveljnika Jože Berlec in Maks Lešnik spominjala dogajanj iz leta 1990, ko so ugotovili, da so razmere v jugoslovanski zvezi burne in da slovenski predlogi ne padejo na plodna tla. Povedala sta, da Slovenci niso našli več skupnega jezika s preostalo državo in so tako iz zveze gasilci izstopili.

Danes so v Nazarjah opozorili tudi na zelo uspešno lani izvedeno olimpijado mladih gasilcev v Sloveniji in na veliko delo, ki so ga opravili gasilci tudi ob zadnjih večjih poplavah. Predsednik zveze Anton Koren je še navedel, da ostajajo nerešeni zakonski predlogi, kjer bi lahko dolgoletnim prostovoljnim gasilcem upoštevali na primer pri pokojninski dobi vsaj kakšen bonus.
Vinko Žuntar, predsednik zgornjesavinjske gasilske zveze, pa je še dodal, da se narava z ujmami pač maščuje, ker človek preveč posega v njene zakonitosti. Menil je še, da lahko tudi gasilci pripomorejo k večjemu spoštovanju vrednot, ki smo jih v naši družbi poteptali.

Duška Lah, RTV Slovenija