Z novo žičnico naj bi se na Kanin peljali čez dve leti. Foto: Radio Koper
Z novo žičnico naj bi se na Kanin peljali čez dve leti. Foto: Radio Koper

Možnosti za evropski denar vidijo v čezmejnem sodelovanju, zato so se predstavniki zavoda Sončni Kanin in Občine Bovec srečali z župani sosednjih občin iz Italije in svetom dežele Furlanije - Julijske krajine.

Po več letih mrtvila so tako znova stkali vezi z novo deželno vlado Furlanije - Julijske krajine in se odločili, da skušajo Bruselj prepričati s čezmejno zgodbo, je zadovoljen podpredsednik deželnega sveta Stefano Mazzolini. "Po petih letih tišine se Furlanija - Julijska krajina spet želi pogovarjati s sosednjimi regijami. Skupaj s Slovenijo lahko izpeljemo projekt predvsem za razvoj smučarskega turizma."

Poleg tega pa so tu še kolesarske poti, pohodništvo, obnova nekdanjega rudniškega predora od Loga pod Mangartom do Rabeljskega jezera, a poudarek je na Kaninu. Kot partnerji bodo z bovško občino sodelovale še občine Trbiž, Kluže in Rezija, napoveduje poslanec in bovški svetnik Danijel Krivec. "In na osnovi vseh teh potreb pripravimo skupno prezentacijo, skupen nastop, vkomponiramo vse te projekte, jih ovrednotimo in gremo mimo ustaljenih poti direktno v Bruselj."

In to najkasneje na začetku prihodnjega leta. Časa namreč ni veliko, dodaja bovški župan Valter Mlekuž. "Naši realni cilji so, da bi se morali v sezoni leta 2020/2021 voziti z novo žičnico."

Obratovala bi lahko pri jakosti vetra 25 metrov na sekundo, obiskovalci pa bi bili na vrhu v 15 minutah namesto v zdajšnje dobre pol ure, pravi Marijan Skornišek, vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda Sončni Kanin. "Težimo k temu, da kapaciteto vsaj 3-krat povečamo. Zdaj je 460 potnikov na uro, računamo, da bo kapaciteta med 1.400 in 1.500 potnikov na uro."

Zato se te dni direktor francoske družbe STEM International Vincent Tassart mudi na Kaninu. "Okrepiti moramo atraktivnost za obiskovalce. Pripravili smo veliko predlogov, konkretno še ne moremo govoriti o tem, saj bo odločitev na koncu seveda na strani lastnika – občine."

Dve različni idejni zasnovi bodo pripravili do 20. decembra.

Posodobitev kaninskega smučišča
Posodobitev kaninskega smučišča