Gašpar Gašpar Mišič je bil na mestu predsednika uprave vsega sedem mesecev. Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič je bil na mestu predsednika uprave vsega sedem mesecev. Foto: BoBo
Luka Koper
Luka je že napovedala pritožbo, predsednica nadzornega sveta Luke Alenka Žnidaršič Kranjc nam je povedala, da bodo vztrajali do vrhovnega sodišča, če bo potrebno. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Mišiča je nadzorni svet (NS) s položaja predsednika uprave razrešil aprila 2014 zaradi nesoglasij v upravi. Očitali so mu avtokratsko sprejemanje odločitev, zlorabo instituta preglasovanja in kršitve poslovnika. Mišič je nato vložil tožbo proti Luki.

Mišič bi bil spet predsednik uprave
Mišič sodbe ne komentira, njegov odvetnik Uroš Križanec pa je za TV Slovenija povedal, da je sodišče ugotovilo, da nadzorni svet niti sam ni znal odločiti, iz katerega zakonskega razloga bi Mišiča odpoklical: "Sodišče se je postavilo na stališče, da ne more prevzeti vloge NS in namesto njega iskati razloge za odpoklic," sodbo povzema Križanec.

Sodišče je ugotovilo, da seje uprave niso trajale dva dni, kot so očitali Mišiču, to se je zgodilo samo v štirih primerih, prav tako Mišič ni izkoriščal instituta preglasovanja, saj je bilo 98 odstotkov odločitev uprave sprejetih soglasno, utemeljeni niso niti očitki, da je obstajal spor med Mišičem in preostalo upravo.

"Mišič si želi, da bi ga NS spet imenoval za predsednika uprave. V tem primeru bi se odpovedal 660.000 evrov odpravnine," pravi Križanec. Mišič sicer denarja še nima v žepu. Postopek na delovnem sodišču se je ustavil do pravnomočnosti odškodninskega pravdanja. Prav tako je malo verjetno, če ne že nemogoče, da bi Mišič sploh še kdaj sedel na predsedniški stolček Luke.

Če Luki ne uspe, bodo tožili pisarno Senica
Luka je že napovedala pritožbo, predsednica nadzornega sveta Luke Alenka Žnidaršič Kranjc nam je povedala, da bodo vztrajali do vrhovnega sodišča, če bo potrebno. "Nadzorni svet je ravnal z vso profesionalno skrbnostjo. Na sejo sem se dobro pripravila, štiri dni prej smo sedeli skupaj z dvema odvetnikoma iz odvetniške pisarne Senica. Sklep o razrešitvi je bil utemeljen, pridobili smo tudi mnenja neodvisnih pravnih strokovnjakov," pravi.

Če bi bila Luka v pritožbenem postopku neuspešna, Žnidaršič Kranjčeva zoper odvetniško pisarno Senica napoveduje tožbo: "Če pravna pisarna ne zna pripraviti sklepa, ki bi zdržal na sodišču, potem je nekaj narobe."

Senica: Prenos krivde na odvetnika ne zdrži
Odvetnik Miro Senica Žnidaršič Kranjčevi odgovarja, da je bil postopek razrešitve formalnopravno pravilno izpeljan: "[N]e moremo pa prevzeti odgovornost za vsebinske razloge razrešitve, saj je to stvar nadzornikov. Mi smo samo izvajalci odločitev."

Gašpar Gašpar Mišič je bil na mestu predsednika uprave vsega sedem mesecev, v Luko pa je prišel s položaja državnega sekretarja v kabinetu tedanje premierke Alenke Bratušek.