Novi sistem KolesCE. Foto: Mestna občina Celje
Novi sistem KolesCE. Foto: Mestna občina Celje

Po besedah celjskega župana Bojana Šrota je javni sistem izposoje koles eden izmed ukrepov, ki bodo prispevali k temu, da bo Celje prijaznejše do kolesarjev in pešcev.

Šrot je pojasnil, da imajo v načrtu tudi vzpostavitev mestnega avtobusnega potniškega prometa, ki bo predvidoma začel obratovati na začetku prihodnjega leta. V sklopu projekta celostnih teritorialnih naložb pa celjska občina načrtuje ureditev 30 kilometrov novih kolesarskih povezav.

V prihodnje bodo kupili še dodatnih 40 električnih koles in postavili štiri terminale za izposojo, je napovedal Šrot.

Izposojo koles so Celjani poimenovali KolesCE, ki deluje prek globalnega sistema nextbike. V Sloveniji je franšizo za platformo nextbike pridobilo podjetje Nomago s sistemom NomagoBikes, v katerem so vzpostavili programsko opremo za podporo uporabnikom ter aplikacijo, prek katere se uporabnik registrira in poravna letno članarino za uporabo sistema KolesCE.

Sistem nextbike uporabljajo v več kot 25 državah in na več kot 150 mestih. Ta sistem omogoča, da uporabnik lahko kolo prevzame v Celju in ga vrne denimo v Žalcu ali Laškem, saj se je za sistem odločilo še sedem bližnjih občin, ki bodo kolesa dobila letos in na začetku leta 2019, so pojasnili na občini.

Za uporabo kolesa je potrebna registracija prek omenjene mobilne aplikacije, ki je brezplačno na voljo v trgovini Google Play in iStore, ali s pomočjo klicnega centra. Registracija prek mobilne aplikacije je brezplačna, strošek registracije prek klicnega centra pa je tri evre. Ob registraciji in aktivaciji računa prek mobilne aplikacije bo sistem zaračunal dodaten znesek en evro, ki ga sistem vrne uporabniku na uporabniški račun in ga uporabnik lahko koristi za prihodnje stroške najema na vseh postajah sistema KolesCE.

Letna tarifa velja 12 mesecev od nakupa in stane 10 evrov za najem navadnih koles ter 20 evrov za najem električnih in navadnih koles. Brezplačnih je prvih 30 minut vsakega najema. Tarifa velja za najem enega kolesa na uporabnika.

Osnovna tarifa je 50 centov za vsakih 30 minut najema navadnega kolesa in en evro za najem električnega kolesa za vsakih 30 minut.