Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Predsednik največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša, je obiskal občino Središče ob Dravi, kjer želi vlada vzpostaviti začasni azilni dom, in pri tem podprl protestnike, ki načrtu nasprotujejo.

Sorodna novica Golob: Potrebujemo tujo delovno silo, in naša naloga je, da tujce integriramo

Sklep vlade, da v to občino umesti azilni dom, je označil za šokanten. Po njegovem mnenju objektivne okoliščine, zaradi katerih bi pričakovali nov migrantski val, sploh ne obstajajo. Meni, da predsednik vlade Robert Golob s svojo izjavo, da ni razlike med zakonitimi in nezakonitimi migracijami, dodatno vabi prebežnike v Slovenijo. "Sami si naredijo problem, potem pa želijo ta problem izseliti iz Ljubljane," je dejal.

To, da je vlada sklep sprejela brez tega, da bi občine o njem vsaj obvestila, je Janša ocenil kot škandalozno. Meni, da bi se, tudi če to ni zakonska obveza, spodobilo, da vlada pred svojo odločitvijo vsaj skliče župane, se z njimi posvetuje, posluša njihove argumente ter šele potem sprejema odločitve. "Mislim, da je zaradi vseh teh razlogov – pa še nekaj bi se jih našlo – tudi z vidika humanosti, taka lokacija popolnoma neprimerna," je dejal. Protest ljudi in napoved državljanske nepokorščine pa je označil kot popolnoma upravičena.

Sorodna novica Arčon: O začasnih azilnih domovih so se pogovarjali z več kot 10 župani – odgovor je bil povsod ne

Če bi vlada želela, da prebežniki odidejo iz Slovenije, potem bi lokacije za azilne domove iskala na zahodni meji, meni Janša. "Tam imamo mejne prehode, ki so večji od tega in so prav tako v državni lasti. Od tam je pa do druge države samo 50 metrov," je povedal.

Občina vložila upravni spor

Župan Središča ob Dravi Toni Jelovica pa je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da za zdaj odgovora na upravni spor, ki so ga vložili pred tednom dni, še niso prejeli. Jelovica upa, da bo sodišče njihovo vlogo obravnavalo prednostno in v njihovo korist. "Upam, da bodo izdali začasno odredbo, s katero bi vse dejavnosti ustavili," je sklenil.