Ob morebitni izvolitvi namerava kandidatka Levice izboljšati komunikacijo z državnimi oblastmi. Foto: MMC RTV SLO/Jošt Franko
Ob morebitni izvolitvi namerava kandidatka Levice izboljšati komunikacijo z državnimi oblastmi. Foto: MMC RTV SLO/Jošt Franko

doslej znanim kandidatom za celjskega župana se je pridružila prva kandidatka, saj bo vrste Levice na volitvah zastopala Mateja Žvižej. Kot je dejala ob današnji predstavitvi kandidature, si bo v primeru izvolitve prizadevala, da bodo vsi njeni najožji sodelavci občani Celja, sicer pa bi po njenem mnenju v Celju morala odločati skupnost.

Uslužbenka osrednje celjske knjižnice je tudi zagovornica participativnega proračuna, s katerim bodo občani po njenem mnenju ne le soodločali, v kakšnem lokalnem okolju želijo živeti, pač pa bodo tudi dodatno motivirani, da postanejo dejavnejši občani in državljani. V primeru uspeha namerava s svojo stranko znova vzpostaviti konstruktivni dialog z državnimi oblastmi, saj komunikacije med državo in celjsko mestno oblastjo po njenem mnenju trenutno ni, to pa pomeni zamujene priložnosti, izpuščanje projektov in zastoj pri urejanju nekaterih najbolj perečih težav mesta.

Žvižejeva v tem smislu vidi predvsem tri problematične sklope. Na prvem mestu je po njenih besedah problematika onesnažene zemlje v Celju, ki jo kljub vsemu, kar se o tem ve, odgovorni zdaj stoično prenašajo in celo ignorirajo. To je po njenem mnenju nedopustno, k sanaciji bi morali prispevati vsi onesnaževalci, državna in lokalna oblast pa bi se o tej temi morali začeti resno pogovarjati in iskati rešitve.

Odsotnost strateške prostorske usmeritve
Druga težava, ki se po njenih besedah vse bolj kaže v neskladnem videzu prostora, pa tudi v gospodarskih rezultatih, je odsotnost resne in strateške prostorske usmeritve mesta. Celje mora zato v tem mandatu dobiti občinski prostorski načrt, k čemur so se zavezale vse stranke, ki se za različne stolčke potegujejo že vsaj dve desetletji, v Levici pa jih nameravajo držati za besedo.

Prav tako pa mesto ne obstaja, če nima občanov, ki pa za svoje kakovostno bivanje potrebujejo ustrezne razmere, je poudarila kandidatka Levice. V Celju je zato po njenem mnenju treba pospešiti vlaganja v stanovanjsko gradnjo, ki bo dostopna vsem, ne le peščici bogatih Celjanov, in bo primerna tako za mlade kot za starejše.

Šest kandidatov za župana Celja
To je po njenem mnenju recept, ki bo prinesel živahno mestno jedro, uspešno lokalno gospodarstvo, predvsem pa širše prepoznavno kulturno in družabno dogajanje ter dejavne in vključene občane. "Prepričana sem, da bi manj avtokratska lokalna oblast in manj odvisna od interesov lokalnega kapitala mestu prinesla hitrejši razvoj, predvsem pa veliko bolj prijazno, socialno in učinkovito mestno upravo," je še dodala Žvižejeva.

V Celju je ob njej za zdaj znanih šest kandidatov za župana. Poleg zdajšnjega župana Bojana Šrota, ki ga tokrat podpira njegova nova stranka Celjska županova lista, še Sandi Sendelbah, ki ob podpori Liste Odprto Celje kandidira s podpisi občanov, ter strankarski kandidati Branko Verdev (SD), Marko Zidanšek (SLS), Matjaž Železnik (SDS) in Matevž Vuga (SMC).