Za zdaj še ni povsem jasno, kolikšen delež proračunskega denarja bi lahko namenili za potrebe manjših projektov, med katerimi bi izbirali občani. Foto: BoBo
Za zdaj še ni povsem jasno, kolikšen delež proračunskega denarja bi lahko namenili za potrebe manjših projektov, med katerimi bi izbirali občani. Foto: BoBo

Kot je povedala ptujska županja Nuška Gajšek, so skoraj vsi županski kandidati v predvolilni kampanji obljubljali izvedbo participativnega proračuna. Ker pri prvem proračunu, ki ga je zgolj podedovala od predhodnika, to ni bilo mogoče, se je za odprtje razprave o tem odločila zdaj. "Razprava je potrebna predvsem zato, ker imamo različne poglede in predstave, kako naj bi bilo vse skupaj videti. Če želimo imeti neko optimalno rešitev, s katero bo zadovoljna večina, saj vsi verjetno ne bodo nikoli, se moramo o tem začeti pogovarjati in pripraviti stvari tako daleč, da se bodo ljudje lahko vključili v proces odločanja," je pojasnila Gajškova.

Ob tem je spomnila, da na neki način proračunski denar že danes v določenem obsegu delijo po podobnem ključu, a ta še ni enak participativnim proračunom v občinah, ki so se tega že lotile. Četrtne skupnosti namreč že danes prejemajo določen denar in oblikujejo lastne proračune, enako velja tudi za različna društva in festivale. Za zdaj še ni povsem jasno, kolikšen delež proračunskega denarja bi lahko namenili za potrebe manjših projektov, med katerimi bi izbirali občani. Prav zato, ker bi bil znotraj proračuna v tem primeru denar prerazporejen, so po besedah Gajškove potrebni pogovori, da ne bi pozneje prihajalo do očitkov, da so komu kaj vzeli.

Če bodo našli za večino sprejemljivo rešitev in bo odziv pozitiven, županja računa, da bi se morali stvari lotiti hitro, saj bo sprejemanje naslednjega proračuna hitro pred vrati. "Morali bi poskusiti vsaj z nekim manjšim deležem, da vidimo, kako vse skupaj speljati v prihodnje," je še dodala županja Ptuja.