Fotomontažo načrtovane koče, ki so jo objavili na spletni strani PD-ja Mozirje, je izdelala študentka arhitekture Tadeja Orel. Foto: PD Mozirje/Tadeja Orel
Fotomontažo načrtovane koče, ki so jo objavili na spletni strani PD-ja Mozirje, je izdelala študentka arhitekture Tadeja Orel. Foto: PD Mozirje/Tadeja Orel

Začetek gradnje se je sicer malo zavlekel, ker so morali na gradbišču še poskrbeti za varnost zaradi krušljive skalne stene. Zato so gradbinci na začetku tega meseca uredili podložni beton.

Kot so sporočili mozirski planinci, je zavarovalnica končala odškodninski postopek in se na koncu odločila izplačati polni znesek zavarovalne vsote, to je 400.000 evrov. Ta sredstva so že na društvenem računu.

Sorodna novica Na Golteh zgorela Mozirska koča

Planinsko društvo Mozirje je bilo uspešno na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. S prijavo na javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi so jim za leto 2022 odobrili do 300.000 evrov proračunskih sredstev. V društvu pa so zelo veseli tudi donacije nazarskega podjetja BSH Hišni aparati, ki jim je za gradnjo nove koče namenilo 15.000 evrov. Sicer pa je bilo doslej zbranih nekaj manj kot 99.000 evrov donacij.

Večinoma iz kamna in lesa

Načrt mozirskih planincev je, da bi do konca leta novo planinsko kočo spravili pod streho. Gradnja bo potekala skladno z vremenskimi razmerami.

Po priporočilih Zavoda RS za varstvo narave bo novi objekt zgrajen v večini iz kamna in lesa. Glede na to, da je del stare koče, ki je bil zgrajen iz kamna, ostal, ga bodo poskušali ohraniti. Po velikosti bo podoben prejšnjemu.