Značilnega videza mostu ne bo več. Foto: Mariša Bizjak
Značilnega videza mostu ne bo več. Foto: Mariša Bizjak

Direkcija za infrastrukturo bo do junija prihodnje leto na istem mestu, kot stoji stari most, zgradila novega, ki bo skupaj s pločnikom s slabih šest razširjen na skoraj devet metrov. Izboljšal pa ne bo le prometne, temveč tudi poplavno varnost. Ob poplavah se je namreč voda akumulacijskega jezera ustavila manj kot meter pod vrhom, novi most bo zaradi boljše pretočnosti ohranil le delni lok. Značilnega videza mostu tako ne bo več.

"Zaradi premajhne odprtine pod mostom loka v celoti ni bilo mogoče ohraniti," so nam pojasnili na Direkciji za infrastrukturo. Kot je dodal župan Občine Tolmin Uroš Brežan, so na podlagi nekaterih pripomb nekaterih krajanov sklicali tudi sestanek z direkcijo. "Dogovorili smo se, da poskušamo čim bolj ohraniti lok, ki je na neki način simbol Mosta na Soči. Mislim, da smo prišli do rešitev, ki so nekoliko boljše kot tiste prve v samem projektu."

Občina Tolmin bo prispevala tudi za komunalno infrastrukturo, še dodaja Brežan: "Kanalizacijske vode iz vasi Modrejce bomo čez nov most prepeljali na čistilno napravo na Most na Soči, za kar bo poskrbela Komunala Tolmin." Kot še pojasnjujejo na direkciji, je trenutno javno naročilo v pregledu prispelih ponudb. Te so se gibale od dobrih 600 do 740 tisoč evrov. "Če ne bo zapletov oz. pritožb, bomo gradnjo začeli oktobra in končali junija," napovedujejo. Obvoz bo urejen po državni cesti skozi Tolmin, za pešce in kolesarje pa bodo postavili začasen plavajoči pontonski most.