Prebivalci vzhodnega dela Gradišča nad Prvačino razpoke na hišah opazujejo že več let. Nekateri so poškodovane stavbe sanirali, vendar so se razpoke znova pojavile. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
Prebivalci vzhodnega dela Gradišča nad Prvačino razpoke na hišah opazujejo že več let. Nekateri so poškodovane stavbe sanirali, vendar so se razpoke znova pojavile. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina

Zaradi neustreznega odtekanja meteornih voda in neurejenega kanalizacijskega sistema na Gradišču nad Prvačino teren pod vasjo drsi, hiše pa so polne razpok. Prebivalci že več let opozarjajo na to težavo. Zdaj sta lista Goriška.si in Krajevna skupnost Gradišče pozvali župana Mestne občine Nova Gorica, občinsko upravo in mestne svetnike, naj v letošnjem proračunu namenijo sredstva za ureditev kanalizacijskega sistema, saj je treba sanacijo, kot so zapisali, začeti takoj.

Prebivalci vzhodnega dela Gradišča nad Prvačino razpoke na hišah opazujejo že več let. Nekateri so poškodovane stavbe sanirali, vendar so se razpoke znova pojavile.
Kakšno je trenutno stanje, je ocenil višji svetovalec za zaščito in reševanje na novogoriški mestni občini Bogdan Zoratti: "Razpoke se stalno večajo. Glede na to, da je odvodnjavanje urejeno tako kot je, vsa fekalna kanalizacija in meteorna voda je pač speljana na plaz, je normalno, da se zadeva premika. Mi kot civilna zaščita stalno spremljamo te premike in smo tudi v pripravljenosti, če bi se zgodil kakšen hipni zdrs."

Kakšne pa so možnosti, da bi se to zgodilo? "Mislim, da če ne bi bilo kakšnih strašno hudih neurij, so možnosti majhne," je dejal.

Tudi na zahodnem delu Gradišča, kjer je država pred leti že sanirala plaz z ureditvijo pilotne stene, se pojavljajo težave zaradi zatekanja vode, pravi geolog Boris Rijavec: "Zatekanje vode in fekalij za steno slabša razmere in dolgoročno lahko pride do te mere, da tudi stena ne bo več nudila te varnosti, ki jo nudi danes."

Novogoriški župan Matej Arčon pojasnjuje, da je občina pristopila k reševanju problematike:
"Mi smo lani že aktivno pristopili k pripravi dokumentacije odvodnjavanja in kanalizacijskega sistema na Gradišču. Kdaj bo to šlo v izvedbo, pa težko ocenjujem. Treba je papirnato vse urediti in potem ovrednotiti celotno investicijo ter jo po fazah začeti. Lahko pa rečem, da bomo v tem letu težko konkretno šli v kakršno koli investicijo oziroma sanacijo."

V okviru tega projekta pa bo, kot pravi Zoratti, civilna zaščita poskušala najprej urediti tisti del Gradišča, kjer so težave največje.

Karin Zorn, Radio Koper