Po podatkih Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota  je neurje s točo največ škode povzročilo v osrednjem delu Prekmurja oziroma v občinah Murska Sobota, Beltinci, Turnišče, Dobrovnik in Moravske Toplice. Foto: BoBo
Po podatkih Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota je neurje s točo največ škode povzročilo v osrednjem delu Prekmurja oziroma v občinah Murska Sobota, Beltinci, Turnišče, Dobrovnik in Moravske Toplice. Foto: BoBo

Po podatkih Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota je neurje s točo največ škode povzročilo v osrednjem delu Prekmurja oziroma v občinah Murska Sobota, Beltinci, Turnišče, Dobrovnik in Moravske Toplice.

Po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franca Režonje so na več kot 2.000 hektarjih površin poljščine na tem prostoru poškodovane do take mere, da posameznih kultur ne bo mogoče pridelovati naprej, ampak jih bodo morali uničiti in bodo kmetje posegali po nadomestnih kulturah.

"Uničene so kulture, ki so ostale od žetve, predvsem rž in oves, pretežni del pšenice je namreč požet, uničena je koruza, tako silažna kot koruza za zrnje, določeni posevki so poškodovani do 100-odstotno in jih bo treba uničiti in posejati nove kulture, in pa seveda krompir in vrtnine na prostem, ki so marsikje 100-odstotno poškodovane, velik del je poškodovan od 50- do 80-odstotno in od 30- do 50-odstotno, pa tudi oljne buče, od 50- do 100-odstotno, ter trajni nasadi, konkretno vinogradi in sadovnjaki," je povedal Režonja.

"Trenutno ni mogoče storiti ničesar, nekaj dni moramo počakati, da vidimo, kaj se bo dogajalo, v svetovalni službi pa pripravljamo ukrepe in vsi uporabniki bodo deležni informacij, kako zaščititi te poljščine oziroma kako ravnati," je še dodal Režonja.

Premalo zavarovane površine
Podatkov, koliko poljščin je zavarovanih, sicer ni, je pa pri zavarovanju največja težava franšiza, saj do 25 odstotkov škode zavarovalnice ne povrnejo in jo mora pokriti pridelovalec sam. Prav to je po njegovih besedah največji razlog za premajhno zavarovanost kmetijskih površin, ob tem pa tudi sofinanciranje države, saj je ta v preteklih letih prispevala 50 odstotkov zavarovalne premije, potem 40, zdaj pa le 30 odstotkov pri vrtninah in sadovnjakih ter 20 odstotkov pri zavarovanju poljščin.