Šentviška planota; dolina Soče,  avtor: Paolo Petrignani Foto: Radio Koper
Šentviška planota; dolina Soče, avtor: Paolo Petrignani Foto: Radio Koper

Občinski svetniki v Tolminu so potrdili občinski podrobni prostorski načrt, po katerem bo mogoča stanovanjska pozidava na Šentviški Gori. Pobudo, da bi več kot en hektar veliko območje na severnem delu naselja namenili gradnji posameznih hiš, so sicer domačini dali že pred več kot petimi leti.

Od Tolmina 20 kilometrov oddaljena Šentviška Gora ima več kot 100 prebivalcev, vrtec in podružnično šolo s prvimi štirimi razredi za otroke s celotne Šentviške planote. Čeprav so nekateri med čakanjem na občinski podrobni prostorski načrt že obupali in si premislili, predsednik KS Šentviška Gora meni, da interesentov za 10 gradbenih parcel ne bo težko dobiti. "S skupnimi močmi smo pripeljali do konca. Trenutno imamo informacije za nekje 4 kandidate. Cena je pa, mislim, najbolj pomembna pri tej vlogi. Na planoto se življenje vrača, mladina ostaja. Če pogledamo: samo v vrtcu je blizu 30 otrok."

Naslednji korak, ki ga mora storiti Občina Tolmin, je priprava dokumentov za komunalno infrastrukturo, napoveduje župan Uroš Brežan. "Hkrati moramo pripraviti vse podlage, da bomo zemljišča lahko prodajali. Tu moramo omeniti to, da je bil lastnik teh zemljišč izjemno korekten, tako da je občina dobila ta zemljišča po relativno ugodni ceni."

Zato bo tudi cena 10 parcel na 1,2 hektarja velikem območju, tako obljublja Brežan, za kupce ugodna, saj si želijo ohraniti življenje na podeželju. Treba pa bo zgraditi še transformatorsko postajo, cesto znotraj novega naselja in dograditi obstoječi vodovod. Tudi zato cene 10 parcel, ki bodo na voljo, še niso znane.