Študenti so prepričani, da lahko stavbi vdihnejo novo življenje. Foto: Študenti FHŠ
Študenti so prepričani, da lahko stavbi vdihnejo novo življenje. Foto: Študenti FHŠ
false
Blok potrebuje prenovo, za kar pa je na voljo evropski denar. Foto: Študenti FHŠ
false
Blok je primeren za študentsko življenje, so prepričani študentje humanistike. Foto: Študenti FHŠ
false
Z vrha stolpnice se nudi lep razgled. Foto: Študenti FHŠ

Na javni razpravi, ki so jo ob koncu študijskega projekta Babilonski vrtovi organizirali študenti, so se tudi sodelujoči strinjali, da bi stolpnica, poleg bara z vrtom na strehi in prostorov za coworking, lahko ponujala tudi študentske sobe in stanovanja.

Arhitekt Matej Mljač je poudaril, da je najprej treba urediti lastništvo objekta: "… in mu potem dati vsebino, za kar je bil projektiran. Garsonjere merijo 19 in 34 kvadratnih metrov, kar je več kot primerno za študentski dom. Objekt pa potrebuje energetsko sanacijo, za kar so na voljo evropska sredstva, inštalacijsko prenovo in življenje v njem."

Treba je poskrbeti tudi za njegovo širšo okolico, opozarja Koprčanka in kulturna delavka Irena Urbič: "Tik ob njem je zapuščena džungla Muzejskega trga, lučaj naprej je servitski samostan, pomembna zgodovinska stavba, Koprčanom znana predvsem po tem, da je bila nekoč porodnišnica, ki zdaj iz dneva v dan propada."

Namesto političnih spomenikov zapolniti prazne prostore
V mestnem jedru je premalo zelenja, na obrobju pa preveč trgovskih centrov, ki uničujejo pomen druženja oziroma skupnosti, poudarjajo študentje. Jedro bi lahko oživili tudi s ponovnim odpiranjem trgovin. Propad mestnega jedra poskuša mestna uprava zakriti s 'političnimi spomeniki' v okolici, med katere po mnenju študentov sodi tudi koprska promenada. Namesto smelih projektov novih stolpnic bi morali predvsem zapolniti obstoječe prazne prostore v mestu, so še bili kritični študenti predmeta Grajeno okolje in komunikacija.

Prepričani so, da bi prenova Tomosove stolpnice prispevala k novi dinamiki mestnega jedra. "To je zvečer povsem prazno. In vsem nam je zelo žal za to. Mislim, da bi se dalo najti številne rešitve, da bi Koper oživel," ugotavlja študentka Denis Janev.

Koprski stanovanjski sklad študentske predloge načeloma podpira. A njegova glavna skrb so neprofitna stanovanja, prenova bloka v te namene pa je zanje predraga, pojasnjuje Igor Franca: "To vprašanje bi bilo bolj namenjeno našemu ustanovitelju." Študentje upajo, da jih bo mestna uprava slišala.

Prostor ima perspektivo
Arhitektka Jasna Kralj Pavlovec poudarja, da je stolpnica zgrajena tako, da dopušča notranjo prenovo. Sama podpira večnamenskost objekta, ki bi jo vsebinsko napolnili mladi, saj ti predstavljajo perspektivo mesta: "Če bo Koper to sprevidel oziroma če bo to sprevidela katera koli politična ali ekonomska elita tega prostora, je prihodnost mesta zagotovljena."

Boštjan Bugarič, mentor in docent predmeta Grajeno okolje in komunikacija, v okviru katerega so študentje tudi izvedli projekt Babilonski vrtovi, poudarja, da so se pri tem ukvarjali predvsem z vsebino Tomosove stolpnice, in ne z njeno vizualno podobo: "Vsebino pa ustvarjajo ljudje. In mesto so ljudje." Ob vsem pa pogreša priložnosti, da bi mladi znanje, pridobljeno tudi v okviru projekta Babilonski vrtovi, lahko nadgrajevali.

Koprski stanovanjski sklad bo Tomosov blok na dražbi znova poskušal prodati jeseni. Njegova vrednost je ocenjena na 2,6 milijona evra, po oceni geodetske uprave pa je vreden več kot pet milijonov evrov.