Nekdanji izolski župan Tomislav Klokočovnik je prepričan, da za obtožnico stoji maščevalnost njegove predhodnice Brede Pečan. Foto: BoBo
Nekdanji izolski župan Tomislav Klokočovnik je prepričan, da za obtožnico stoji maščevalnost njegove predhodnice Brede Pečan. Foto: BoBo

"Nič ne vem o tem, da bi tožilstvo vložilo ovadbo. Nič še nimam v rokah. Imam pa čisto vest, ker so bile vse investicije med mojim vodenjem izolske občine izpeljane zakonito in transparentno, zase pa nisem vzel niti evra. To je vse maslo Brede Pečan in njenega moža, ki se očitno nista mogla sprijazniti s tem, da sem Pečanovo takrat premagal na volitvah," na vprašanji, ali je seznanjen z obtožbo za zlorabo položaja in kako jo komentira, odgovarja nekdanji izolski župan in priznani srčni kirurg Tomislav Klokočovnik.

Klokočovnika in še tri osebe je obtožnica doletela zaradi domnevno spornih poslov v letu 2010, ko je občino še vodil Klokočovnik. V tem letu naj bi občina oddala vsaj pet javnih naročil izolskemu gradbenemu podjetju Marvas v vrednosti 350 tisoč evrov. V zameno za posle naj bi Marvas županu Klokočovniku dal 36 tisoč evrov podkupnine, s katero naj bi si ta pozneje za isti znesek kupil osebni avtomobil.

"To ne vzdrži, saj samo bančna potrdila izkazujejo, da sem 6. 4. 2010 32 tisočakov dvignil na banki. Če že, bi mi lahko očitali le štiri tisoč evrov. Mislim, da sem kot kirurg in župan toliko pa le zaslužil," pravi Klokočovnik.

Lažni računi ...
V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je Marvas dela sicer opravil, vendar jih je občina preplačala najmanj za 70 tisoč evrov. Marvas je namreč od občine dobival tudi plačila na podlagi fiktivnih računov podizvajalcev, ki jih je po ugotovitvah kriminalistov pisal in izstavljal samostojni podjetnik iz Kopra in zdaj soobtoženi Henrik Stanjko, ki se ukvarja z računovodskimi storitvami in svetovanjem. Direktor Marvasa, soobtoženi Martin Đerđaj, ki se ukvarja tudi z gostinstvom, nas je odpravil z: "Ne komentiram."

... in protiusluga za sorodstvo?
Posredniško vlogo med županom in podjetjem Marvas naj bi imel županov brat George Klokočovnik. V zameno za občinske posle naj bi Marvas županovemu bratu obnovil kopalnico v stanovanju v Izoli in hišo v Sergaših nad Koprom. S tem naj bi se George Klokočovnik okoristil za 55 tisoč evrov. Po naših podatkih pa naj bi sicer izvedenec v sodni preiskavi ugotovil, da je obnova stala 20 tisoč evrov.

"Začuden sem, z obtožbo nisem seznanjen, očitke, ki že tri leta letijo name, pa odločno zavračam. Nič nisem storil narobe in to bomo, če bo zadeva prišla tako daleč, na sojenju tudi dokazali. Kaj takega ne more vzdržati!" o obtožbah, ki letijo nanj, pravi George Klokočovnik.

"Maščevanje za Cetore"
Ko so pozimi lani kriminalisti vložili ovadbo, sta brata Klokočovnik dogodku takoj nadela predznak političnega maščevanja Klokočovnikove predhodnice Brede Pečan. Domnevno sporne posle četverice je po njunih besedah policiji prijavil njen mož Lojze Pečan in v prijavi navedel konkretne podatke iz občinskih dokumentov, ki so poslovna skrivnost, zato sta se spraševala, kako je Pečan prišel do njih, glede na to, da ni pooblaščena oseba.

"To ni nič drugega kot maščevalni protiudarec družine Pečan. Njen mož se še po tolikih letih ne more sprijazniti, da sem na volitvah premagal njegovo ženo. Breda Pečan pa mi vrača udarec, ker sem jo ob nastopu svojega županovanja ovadil zaradi po mojem mnenju sporne naložbe 450 tisoč evrov občinskega denarja v dokončanje gradnje centra za odvisnike v Cetorah nad Izolo. Kot županja je Pečanova denar brez javnega razpisa vložila v Društvo za pomoč zasvojencem, katerega predsednica je bila," je motive ob lanski ovadbi navajal Tomislav Klokočovnik. Sodišče je sicer pozneje ugotovilo, da Pečanova ni ravnala nezakonito.

Sodišče zavarovalo Klokočovnikovo premoženje
Tomislav Klokočovnik že od začetka preiskave ne sme pravno razpolagati z dvema avtomobiloma, saj se je nanju "usedlo" sodišče. Prepoved je bila že trikrat podaljšana, rok se je iztekel prav danes, sodnega sklepa o nadaljevanju prepovedi prodaje obtoženi Klokočovnik za zdaj ni prejel.