V trgovini na Pobrežju, kjer so zaposlili pet ljudi, so na voljo osnovni življenjski izdelki, in to po cenah, ki so za 30-50 odstotkov nižje kot v običajnih trgovinah. Foto: BoBo
V trgovini na Pobrežju, kjer so zaposlili pet ljudi, so na voljo osnovni življenjski izdelki, in to po cenah, ki so za 30-50 odstotkov nižje kot v običajnih trgovinah. Foto: BoBo
Socialna trgovina Sotra v Mariboru
Gre za blago, ki je dobaviteljem ostalo na zalogi, ki ima poškodovano embalažo, vsi izdelki pa imajo še vedno veljaven rok uporabnosti. Foto: BoBo
Socialna trgovina Sotra v Mariboru
Zanimanje kupcev za trgovino je bilo tudi ob odprtju veliko. Foto: BoBo

Izvršni direktor združenja Šent Nace Kovač je povedal, da želijo s tem projektom ponuditi ljudem kakovostne izdelke po cenah, ki si jih lahko privoščijo. Prav tako želijo v trgovini dati priložnost za delo ljudem, ki niso brezposelni po lastni krivdi.

V Sotri bodo zaposlene težje zaposljive osebe, kot so starejši od 50 let ali mlajši od 25 let z nizko stopnjo izobrazbe in invalidi. V prvi fazi so jih zaposlili pet in jih za to delo tudi ustrezno usposobili.

Nakupujejo lahko tisti z do 450 evri prihodka
Še pred odprtjem prve tovrstne trgovine pri nas se je v njej registriralo več kot sto kupcev. Nakupujejo lahko ljudje, katerih mesečni prihodek ne presega 450 evrov. Ob predložitvi dokazila izpolnijo pristopno izjavo in dobijo kartico.

Poslovodja trgovine Mojmir Merčnik je pojasnil, da se je še pred odprtjem pri njih oglasilo veliko ljudi. "Ljudje izpovedujejo svoje težave, zato jim je treba prisluhniti in jih potolažiti," je dejal.

Po besedah direktorice trgovine Ivanke Poropat so za zdaj izdelali 5.000 kartic in glede na socialno stisko v Mariboru ne dvomijo, da jih bodo kmalu razdelili. Nakup je omejen na od 80 do 100 evrov mesečno, da ne bi bilo zlorab.

Dobavitelji znižali dobavne cene
V trgovini so na voljo osnovni življenjski izdelki po cenah, ki so tudi do 50 odstotkov nižje kot v običajnih trgovinah. Po besedah Poropatove so naleteli na zelo dober odziv pri proizvajalcih. "Ko smo jim pojasnili, kaj sploh je socialna trgovina, so se odzvali skoraj vsi, ki smo jih nagovorili," je povedala.

Vsi dobavitelji razen dveh so slovenski proizvajalci, ki so blago odstopili trgovini po nižji dobavni ceni, in ne zastonj. Po besedah Poropatove gre za blago, ki je dobaviteljem ostalo na zalogi, ki ima poškodovano embalažo ali je kako drugače neprimerno za redno prodajo, vsi izdelki pa imajo še vedno veljaven rok uporabnosti in ustrezno kakovost.

V Ljubljani takšna trgovina ni uspela
Za postavitev trgovine so pridobili sredstva iz Evropskega socialnega sklada - nekaj manj kot 300.000 evrov. Ta lahko porabljajo do avgusta 2015, zatem pa bo trgovina morala sama preživeti na trgu. Pri tem si po besedah Kovača želijo večje podpore občine.

Če bo projekt uspešen, nameravajo v prihodnje odpreti še več takšnih trgovin po Sloveniji. Podobno trgovino so leta 2009 odprli v Ljubljani, a je ta kmalu zaprla svoja vrata. V Šentu si obetajo, da so k projektu pristopili drugače, zato ne dvomijo, da bo uspešen.

V Mariboru odprli socialno trgovino
V Mariboru odprli socialno trgovino