Ptuj je obiskala sedemčlanska delegacija iz Naninga. Kitajski gostje svojo priložnost vidijo v ptujskem gospodarstvu, a konkretnih načrtov glede morebitnih naložb še ni slišati. Foto: MMC RTV SLO/Radio Slovenija
Ptuj je obiskala sedemčlanska delegacija iz Naninga. Kitajski gostje svojo priložnost vidijo v ptujskem gospodarstvu, a konkretnih načrtov glede morebitnih naložb še ni slišati. Foto: MMC RTV SLO/Radio Slovenija

Delegacija kitajskega mesta Naning je na Ptuj prispela v nedeljo, ko je bil čas za bolj sproščen obisk ptujskih naravnih in kulturnih znamenitosti, konkretneje pa so se o morebitnem sodelovanju z vodstvom ptujske mestne občine pogovarjali v ponedeljek. In kaj jih na Ptuju najbolj zanima? "Namen tega obiska je najprej vzpostaviti povezavo med mestoma. Obstaja veliko možnosti za sodelovanje in verjamem, da lahko tudi izmenjamo številne izkušnje, predvsem na področju kulture in turizma. Potem pa lahko vse to širimo tudi na druga gospodarska področja," poudarja partijski sekretar občinskega odbora Nanninga Du Vej.

Na Ptuju sicer pojasnjujejo, da je tokratni obisk bolj spoznavne narave, da bi tako pozneje lažje podpisali pismo o nameri o sodelovanju med mestoma. "Dogovori o takem sodelovanju potekajo že več kot eno leto. Ptuj se je lani jeseni v Nanningu tudi predstavil na posebni razstavi, mesto je bilo tamkajšnjim odgovornim všeč, zato so izrazili željo po tem, da podpišemo pismo o nameri o sodelovanju. Da ne bi to ostalo zgolj na papirju, smo se dogovorili, da se najprej bolje spoznamo in zato so v teh dneh tukaj," pojasnjuje ptujski župan Miran Senčar.

Vodstvo ptujske občine ob tem izraža naklonjenost sodelovanju s Kitajci. Ptuj se po besedah župana Senčarja želi odpreti ne samo Evropi, ampak celotnemu svetu, Kitajska pa je po njegovem mnenju velik trg, ki lahko dobro vpliva na tukajšnje lokalno gospodarstvo. Nekaj tega gospodarskega sodelovanja pa v praksi že poteka, saj je vzpostavljena vinska trgovina.

O kitajskih vlaganjih in njihovem interesu se je v preteklih mesecih veliko govorilo tudi v Mariboru, kjer pa iz kitajskih obljub ni bilo veliko konkretnih dejanj. Da to za Ptuj ni slaba popotnica, je prepričan Senčar.

"V Mariboru iz tega res še ni nastalo nič, ampak morate vedeti, da je to tek na dolge proge. To se ne more zgoditi z enim obiskom, tisti, ki ne poskušajo, tudi ne morejo imeti rezultatov. Če samo sediš v hiši in čakaš, da te nekdo poišče, te ne bo. To je eden izmed poskusov, da bi nekaj naredili na področju turizma in gospodarstva," meni ptujski župan, ki še opozori, da se Kitajci že zanimajo tudi za investicije na Ptuju.