Nad smradom iz bioplinarne se pritožujejo tudi iz sosednje hrvaške občine Mursko Središče. Foto: Jernej Vöröš, TV Slovenija
Nad smradom iz bioplinarne se pritožujejo tudi iz sosednje hrvaške občine Mursko Središče. Foto: Jernej Vöröš, TV Slovenija

Predstavniki lendavske občine so na začetku tega tedna zaradi težav z bioplinarno, v prepričanju, da so inšpekcijske službe premalo učinkovite, obiskali tudi okoljsko ministrico Ireno Majcen.

Nad smradom se namreč pritožujejo tudi iz sosednje hrvaške občine Mursko Središče, lendavski občinski svetniki pa so zahtevali revizijo okoljevarstvenih dovoljenj tako za bioplinarno kot za druge objekte, ki lahko ogrožajo zdravje ljudi oziroma predstavljajo nevarnost za okolje.

"Pri nas še vedno smrdi"
Z zadnjim izrečenim ukrepom inšpekcije so načeloma zadovoljni, pravi predsednica Civilne iniciative Dovolj smradu Nikolina Palnec: "Lepo, da so dobili to prepoved, a nam ta prepoved čisto nič ne pomeni. To je pravzaprav prepoved za predelavo odpadkov, kar so do zdaj počeli nezakonito, in upamo, da tega ne bodo več počeli. Ampak pri nas še vedno smrdi."
Čeprav so živilske in druge odpadke z dvorišča že umaknili, so poškodovane oziroma luknjaste tudi kupole na fermentorjih. Jože Pavlinjek v imenu lastnika in upravljavca bioplinarne družbe Ecos vseskozi zagotavlja, da bo smrad popustil. "Mi zdaj opravljamo čiščenja – groba in fina –potem pa bo sledil remont tehnološke opreme, potem pa teh stvari ne bomo več sprejemali." A ker mu ljudje ne verjamejo več, bodo še naprej zahtevali zaprtje bioplinarne.