Občina Izola se je naveličala čakati, da bo kampus zgrajen. Dokončan je samo objekt A. Foto: Radio Koper
Občina Izola se je naveličala čakati, da bo kampus zgrajen. Dokončan je samo objekt A. Foto: Radio Koper

Univerza na Primorskem mora izolski občini dokazati, da je sposobna dokončati kampus v Livadah, in to v predvidenem obsegu. Predložiti ji mora terminski načrt in finančno konstrukcijo, sicer bodo v Izoli vztrajali, da se univerza odpove pravici do zemljišča, ki še ni pozidano. Na primorski univerzi zagotavljajo, da imajo s kampusom resne namene in da ga vsekakor nameravajo zgraditi, opozarjajo pa, da ima škarje in platno v svojih rokah občina.

Občina Izola se je naveličala čakati, da bo kampus zgrajen. Dokončan je samo objekt A. Lani je univerza sicer zaprosila za gradbeno dovoljenje še za objekt B in študentske domove, vendar ga ni dobila, ker ji občina ni izdala soglasja za služnostno pot in transformatorsko postajo. Kaj pravzaprav hoče izolska občina? Župan Igor Kolenc pravi, "da bi se zadeva premaknila z mrtve točke, mora univerza priti s kompletnim načrtom, terminskim planom, finančno konstrukcijo in vsem ostalim, kar je potrebno, da pokaže in dokaže, da je v stanju izpeljati projekt kampus do konca."

Če tega ni sposobna storiti, naj od projekta odstopi, je odločen Kolenc, izolska občina pa bo za kampus poiskala drugačno rešitev. Prvo potezo je že potegnila: "Zahtevali smo, da se ukine brezplačna stavbna pravica in da nam jo vrnejo." Prorektor za ekonomiko in finance Rok Strašek zagotavlja, da ima Univerza na Primorskem resne namene z izgradnjo kampusa: "Predpogoj za nadaljevanje teh aktivnosti pridobitev gradbenega dovoljenja." Brez tega Univerza na bo mogla kandidirati za evropski denar ali dobiti zasebnega partnerja: "Ni nam jasno, zakaj teh soglasij občina ne izda, mislim pa, da smo z naše strani naredili vse, da je ta naša vloga popolna."

Nekaj iskric oziroma zamer leti tudi na račun objekta v Drevoredu prvega maja v Izoli, v katerem naj bi bil center za tuje jezike. Univerza za njegovo ureditev nima denarja, zato ga občina hoče nazaj. Za zdaj še nobena stran ni ponudila konstruktivne rešitve za odprta vprašanja.

Jasna Preskar, Radio Koper