V celjskem dijaškem domu letos sicer prebiva več kot 100 dijakov. Foto: BoBo
V celjskem dijaškem domu letos sicer prebiva več kot 100 dijakov. Foto: BoBo

Po Celju je namreč zaokrožilo anonimno pismo o likvidaciji tamkajšnjega dijaškega doma, o kateri naj bi razmišljala država, na ministrstvu pa pravijo, da "odločitev ta hip še ni sprejeta".

V anonimnem pismu je navedeno, da je Dijaški dom Celje pod vodstvom zdajšnje ravnateljice Milene Čanžek "zašel v velike težave" - številni dobavitelji so na podlagi podpisanih pogodb o dobavi blaga in storitev že odpovedali sodelovanje.

Nihče noče biti ravnateljičin namestnik
V domu tako ne vedo, kako se bodo ogrevali, dobava hrane je vprašljiva, ker so dolgovi že visoki, delavci trepetajo zaradi neprestanih groženj, da bodo odpuščeni, prispevki se plačujejo z zamudo, objekt je star in slabo vzdrževan, letos pa v domu prebiva več kot 100 dijakov in študentov, je zapisano.

Avtorji anonimnega pisma opozarjajo tudi, da so razmere v zavodu, ki je imel lani 35.000 evrov izgube, kritične, ravnateljica pa se je umaknila in je ni na delovnem mestu že vse od junija, ker je na bolniškem dopustu. Nihče noče biti njen namestnik, ker "vsi zaposleni vedo, da je stvari zapeljala v stanje nelikvidnosti prav ona, s svojim nepremišljenim in nestrokovnim delom".

Očitki, da odločajo neusposobljene osebe
Svet zavoda vodijo zunanji člani, ki so po navedbah iz anonimnega sporočila "vse bolj očitno prijateljsko povezani z ravnateljico in sindikalno skupino, ki je delovala po domače že nekaj let in ima moč nad ravnatelji v zavodu že več let".

"V svetu zavoda o pomembnih odločitvah odločajo neusposobljene osebe, kuharji, vratarji in tajnica. Sindikalni zaupnik pa ne deluje v korist zaposlenih. Ravnateljica bi v primeru likvidacije ohranila svoj položaj, delavci bi šli na cesto, kdo pa bo skrbel za dijake, ni pomembno. Objekt pa bo menda že kdo poceni kupil, ker je na dobri lokaciji," piše v anonimnem pismu.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa so povedali, da ta hip odločitev o likvidaciji doma še ni sprejeta. "Ko bo, bomo z njo seznanili tudi javnost," so še dejali na ministrstvu.