Ljubljanski redarji so se okrepili z zmogljivejšim radarjem. Foto: BoBo
Ljubljanski redarji so se okrepili z zmogljivejšim radarjem. Foto: BoBo
V Ljubljani novi radarji

Kot poudarjajo na redarstvu, gre za zelo natančen in zmogljiv sistem, ki ga bodo za začetek uporabljali na treh lokacijah v mestu. Predvsem želijo z novim radarjem ozaveščati voznike, da hitrost ubija. Opažajo, da se število prekrškov zaradi prevelike hitrosti v zadnjih mesecih povečuje.

Glavne prednosti novega radarja (multaradar c druge generacije), ki ga v teh dneh pripravljajo za postavitev in ga zato nismo mogli posneti, so, da je povsem avtomatiziran, meri v obe smeri in več vozil ter hkrati natančno izmeri razdaljo in določi prehitro vozilo, tudi če jih je v času meritve na fotografiji več, je poudaril vodja mestnega redarstva pri MOL-u Roman Fortuna.

Za začetek kupili en radar
Za začetek so na občini kupili en radar in tri ohišja, ki bodo postavljena na treh, glede na statistiko, kritičnih prometnih točkah v mestu. Prva bo na Celovški cesti. Naslednja na Dolenjski cesti, kjer je šolsko in prometno stičišče zelo obremenjeno in sta bili pred časom dve smrtni nesreči z otroki. Tretje pa je na Roški cesti, nasproti srednje šole, je še dejal Fortuna.

Vrednost radarja in treh ohišij je slabih 67 tisoč evrov, v prvi polovici letošnjega leta so na redarstvu obravnavali 8.254 prekrškov zaradi prehitre vožnje. Bolj skrb vzbujajoč je podatek, da so samo julija ugotovili za kar 20 odstotkov več prekrškov zaradi prehitre vožnje kot julija lani.

V Ljubljani novi radarji