V Murski Soboti od vlade pričakujejo, da jim bo prisluhnila tudi glede po njihovem mnenju nujne in že večkrat preložene gradnje mestne obvoznice. Foto: BoBo
V Murski Soboti od vlade pričakujejo, da jim bo prisluhnila tudi glede po njihovem mnenju nujne in že večkrat preložene gradnje mestne obvoznice. Foto: BoBo
V Murski Soboti odprli nov podvoz

Kot so pojasnili na direkciji za infrastrukturo, je podvoz zgrajen kot eden od dvanajstih v sklopu projekta rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko-Hodoš za hitrosti do 160 km/h, v okviru katerega rešujejo kar 78 nivojskih križanj cest in železnice.

Skupaj s posegi na železniškem omrežju so ob podvozu zgradili še dve krožni križišči.
Projekt Pragersko-Hodoš sicer zajema dve fazi. V prvi so elektrificirali 109 kilometrov obstoječe železniške proge, zagotovili osno obremenitev za kategorijo D4 in povečali hitrosti in zmogljivosti proge na nekaterih odsekih.

Druga faza zajema gradnjo 41,6 kilometra cest, ukinitev 32 nivojskih prehodov, zavarovanje 27 nivojskih prehodov in ureditev 19 zunajnivojskih križanj, na območju katerih bosta urejeni tudi komunalna in energetska infrastruktura.

Večja prometna varnost
Na direkciji poudarjajo, da bo taka ureditev prinesla večjo stopnjo prometne varnosti za vse uporabnike cest na tem območju, saj bodo po elektrifikaciji in nadgradnji proge potovalne hitrosti vlakov višje in bodo dosegale hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Ocenjena vrednost celotne naložbe posodobitve proge Pragersko-Hodoš je sicer 465 milijonov evrov, pri čemer na kohezijski sklad odpade 231,1 milijona evrov.

Obvoznica je nujna
Slovesnega odprtja se je v okviru vladnega obiska Pomurja udeležil premier Miro Cerar, v Murski Soboti pa od vlade pričakujejo, da jim bo prisluhnila tudi glede po njihovem mnenju nujne in že večkrat preložene gradnje mestne obvoznice. Po njihovem mnenju je nujno z gradnjo južnega dela začeti v letu 2016, hkrati pa že začeti aktivnosti za vzhodni del.

Kot je povedal župan Aleksander Jevšek, je obvoznica pomembna za celotno regijo, saj predstavlja pomembno transportno povezavo tako za severno obrtno cono kot tudi za najmanj razviti gorički in druge dele Prekmurja ter predstavlja velik potencial za nova podjetja mednarodnih in svetovnih razsežnosti.

V Murski Soboti odprli nov podvoz