Zaposlene na občini so se zaradi ravnanj župana že obrnile na inšpektorat za delo. Foto: EPA
Zaposlene na občini so se zaradi ravnanj župana že obrnile na inšpektorat za delo. Foto: EPA

Po poročanju časnika Večer so zaposlene na občini trdile, da med njimi ni ustrezne komunikacije, župan pa jim delo odreja kar po telefonu, pri čemer vedno meša zasebne zadeve uslužbencev z uradnimi zadevami občine.

"Njegov odnos je neznosen, z nami večkrat govori s povišanim tonom," je časniku povedala ena od zaposlenih v cankovski občinski upravi, ki želi ostati neimenovana. Pri tem naj bi se zaposlene bale opozarjati na njegove nepravilnosti, saj zaradi tega župan nanje kriči, pri tem pa po njenih besedah izreka tudi žaljivke.

Zaposlene so se obrnile na ministrstvo, inšpekcijo in varuhinjo
Zaradi takšnega odnosa so se oktobra tri zaposlene obrnile na občinski svet, ministrstvo za javno upravo, inšpekcijo za delo in varuhinjo človekovih pravic, da so opozorile na razmere na občini, dopis z očitki na njegov račun pa so posredovale tudi županu Vogrinčiču.

Vogrinčič je za Večer zanikal očitke in povedal, da od sodelavcev ni nikoli pričakoval drugega kot to, da normalno delajo. Ob tem je izrazil prepričanje, da je do obtožb prišlo v afektu, saj so zaposleni včasih tudi preobremenjeni. Njihove kritike naj bi dobro sprejel, nobeni od zaposlenih naj ne bi ničesar storil, je še komentiral očitke.

Na inšpektoratu potrdili opravljeni nadzor
Pozneje je ena od zaposlenih v občinski upravi časniku povedala, da prijave na inšpektorat niso podale, pač pa so tam opravile zgolj pogovor. Z naslovov vseh institucij, na katere so poslale dopis, naj bi, kot pravi, prejele tudi negativni odgovor, da naj zadevo razrešijo med sabo, če pa je stanje nevzdržno, naj podajo kazensko prijavo. Kot so povedale Večeru, tega ne bodo naredile, saj to ni bil njihov namen, saj si želijo samo normalnega delovanja.

Čeprav naj bi se na občini medtem že pogovorili in se dogovorili, da bodo odslej bolje sodelovali, je sedem cankovskih občinskih svetnikov zaradi zadeve že predlagalo sklic izredne seje. Na policiji v Murski Soboti pa so Večeru pojasnili, da kriminalisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu v eni izmed pomurskih občin. Neuradno naj bi šlo prav za cankovsko občino.

Na inšpektoratu za delo so časniku pojasnili, da so v omenjeni občini opravili nadzor glede domnevnega trpinčenja na delovnem mestu in izdali upravno odločbo, s katero so jim odredili sprejetje ustreznih ukrepov za zaščito delavcev. O svojih ugotovitvah je inšpektorat poročal tudi policiji, sicer pa postopek še ni končan.