V občini Sevnica so se na začetku tedna začela gradbena dela v okviru širše zastavljenega projekta hidravličnih izboljšav tamkajšnjega vodovodnega sistema. Foto: Goran Rovan
V občini Sevnica so se na začetku tedna začela gradbena dela v okviru širše zastavljenega projekta hidravličnih izboljšav tamkajšnjega vodovodnega sistema. Foto: Goran Rovan

Pogodbena dela bodo stala nekaj več kot 3,11 milijona evrov. Evropski kohezijski sklad bo za omenjeni projekt prispeval nekaj več kot 2,2 milijona evrov in država oz. ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo slabih 400.000 evrov. Občina bo pokrila razliko v znesku dobrih 900.000 evrov.

Dela so začeli v sklopu vodovoda Log–Orle in vodovoda Šentjanž ter sklopu vodovoda Zabukovje–Sevnica in vodovoda Handija. Po občinskih podatkih bodo v prvem sklopu gradili tudi črpališče Šentjanž, povezavo odsekov črpališč in povezovalne cevovode, v omenjenem drugem sklopu pa zgradili raztežilnike in cevovod, ki bo povezoval vodne vire Podskalica in višje ležeče predele severno od Sevnice.

Celoten projekt so zastavili tako, da bo ob okrepljeni porabi vode oz. v primeru izpadov vodnih virov desnega brega Save del potrebne vode mogoče zagotoviti iz vodooskrbnega sistema Sevnica.

V več etapah in na odsekih bodo skupaj zgradili nekaj več kot 21 kilometrov cevovoda, dolgoročno varno, kakovostno in zanesljivo vodooskrbo pa bodo do leta 2023 zagotovili nekaj več kot 11.000 občanom.

Zgradili bodo tudi prečrpališči Log in Šentjanž, raztežilnike Komen, Metenca in Okroglice ter vodohrana Cerje in Šentjanž. Gradnjo naj bi predvidoma končali do konca leta 2023.

Projekt so razdelili na tri sklope in več odsekov: na prvi sklop z vodovodoma Log–Orle in Šentjanž, na drugi sklop in vodovoda Zabukovje–Sevnica ter Handija in na tretji sklop z vodovodoma Sevnica–Breg in Nova Gora. Zdaj nepovezani vodovodi se bodo medsebojno dopolnjevali.

Sevniški župan Srečko Ocvirk je ob podpisu izvajalske pogodbe v drugi polovici julija poudaril, da je projekt hidravlične izboljšave v občini Sevnica eden zadnjih obsežnih projektov, ki bo poskrbel za urejeno vodooskrbno infrastrukturo. Pomemben je tudi zaradi varovanja vodnih virov in ohranjanja poselitve na podeželju, je še dejal Ocvirk.