Na šestih krajih po vsej Sloveniji bodo v soboto zasadili 18.400 sadik in tako pomagali pri hitrejši obnovi gozdov. Foto: BoBo
Na šestih krajih po vsej Sloveniji bodo v soboto zasadili 18.400 sadik in tako pomagali pri hitrejši obnovi gozdov. Foto: BoBo

Na šestih krajih po vsej Sloveniji bodo v soboto zasadili 18.400 sadik in tako pomagali pri hitrejši obnovi gozdov. Največ mladega drevja bodo posadili na Postojnskem.

Katastrofalni žledolom na začetku lanskega leta je poškodoval 50 odstotkov slovenskih gozdov. Obnoviti bo treba kar 900 hektarjev površin. Na Postojnskem bodo v tokratni akciji mlada drevesa sadili nad vasjo Selce. Organizacijske niti so v rokah tabornikov Kraških viharnikov Postojna. "Eno veliko območje bomo mi posadili, v Postojni kar 8.500 sadik, kar je 46 odstotkov vseh sadik, ki jih bomo v soboto posadili," pravi njihova predstavnica Nina Kapelj. Obnova prizadetih območij bo potekala več let. Zato bodo veseli vsakega para rok, ki jim bo priskočil na pomoč. "Pridružili se nam bodo tudi taborniki z Obale, tudi s severnoprimorskega konca. Pričakujemo tudi katoliške skavte, gozdarje, družine in vse ljubitelje narave. Zelo lepo je videti, ko nekdo, ki ga prvič vidiš in mu je preprosto ljubo, da pomaga naravi, pride, da pomaga naravi in posadi svoje drevo."
Tam bosta tudi mladi postojnski tabornici. Karolina je povedala: "Narava je seveda naš drugi dom in to moramo ohranjati in je tudi dom nekaterih živali, ki brez narave ne morejo živeti." Patricija pa je dodala: "Narava nam daje življenje in tudi mi moramo njej pomagati, ko je v stiski."

Zbirno mesto za vse, ki bi na postojnskem radi pomagali obnoviti gozdove, bo na igrišču v Selcah pri Prestranku v soboto, 21. marca, ob 9.30.

Barbara Kampos, Radio Koper