Kje točno bo stala prva trgovina z brezembalažnimi izdelki, še ne vedo. Foto: BoBo
Kje točno bo stala prva trgovina z brezembalažnimi izdelki, še ne vedo. Foto: BoBo

Po besedah svetovalke Snage za odnose z javnostmi Nine Sankovič bo nakupovalno središče zelo verjetno imelo obliko zadruge in naj bi zaživelo še letos. Z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem se v tem trenutku pogovarjajo o treh mogočih lokacijah v središču prestolnice.

Naslednji cilj Snage pa bo zmanjšanje količin zavržene hrane. Pri tem bodo sodelovali z ljubljanskimi gostinci, ki bodo gostom omogočili in jih spodbujali, da nepojedeno hrano vzamejo domov. V drugi fazi bodo po besedah Sankovičeve razmišljali še o čim primernejši embalaži - bodisi takšni, ki se jo da v celoti kompostirati, bodisi takšni, ki jo lahko vedno znova uporabljamo. Po neuradnih podatkih je sicer količina odvržene hrane na prebivalca leta 2014 v primerjavi z letom 2013 - takrat je znašala 72 kilogramov - upadla na 60 kilogramov.

Tretji cilj pa se nanaša na sodelovanje pri dejavnostih, ki spodbujajo trajnostno in etično porabo. S tem imajo na primer v mislih mesečne izmenjave otroških oblačil ter uporabo tekstilnih in recikliranih vrečk na ljubljanskih tržnicah. "Trajnostni razvoj in trajnostna orientacija nista ovira za industrijo in trgovino, ampak nasprotno," je prepričan direktor Snage Janko Kramžar.

V ljubljanskih javnih podjetjih in javnem holdingu bodo kmalu začeli uporabljati trajnosten higienski papir, ki bo narejen iz predelanih tetrapakov.