Piranski župan Peter Bossman je ob odprtju prenovljenega ribiškega pristanišča poudaril pomen ribištva v Strunjanu. Foto: Denis Markežič
Piranski župan Peter Bossman je ob odprtju prenovljenega ribiškega pristanišča poudaril pomen ribištva v Strunjanu. Foto: Denis Markežič

Preostalih 296 tisoč evrov je prispevala občina Piran. Župan Peter Bossman je ob odprtju poudaril, da je bilo ribištvo v Strunjanu vedno precej več od gospodarske dejavnosti, saj predstavlja način življenja in je pomemben del identitete ljudi.

Prenovljeno ribiško pristanišče ponuja 13 priveznih mest za ribiška plovila, dolga od šest do osem metrov, na voljo pa je tudi dodaten začasni bočni privez za natovarjanje plovil, dolgih do 18,5 metra. Pomembna pridobitev za ribiče pa so tudi manjši objekti, namenjeni shranjevanju opreme.

Prenova je trajala od maja do novembra
Med obnovo so z nakopanim materialom utrdili brežine lagune Stjuža, ob ustju plovnega kanala pa so naredili nov skalomet, ki preprečuje nanose mulja na plovno pot. To pomeni, da mulj ne bo več oviral plovbe. V preteklosti so ribiči ob osekah večkrat morali prav zaradi plitvega dna ob osekah ostati na kopnem.

Na občini Piran pa so najponosnejši na trajanje investicije, saj so v dobrih štirih mesecih pripravili vso potrebno dokumentacijo in preostala potrebna soglasja ter dovoljenja, uspešna pa je bila tudi kandidatura projekta na razpisu za evropska sredstva. Dela so se začela lanskega maja, končala pa lanskega novembra. Ribičem so prenovljeno pristanišče v uporabo predali decembra.