Krajani Vevč že nekaj časa opozarjajo na neprimernost lokacije za dejavnost podjetja Papir Servis v njihovem kraju. Foto: BoBo
Krajani Vevč že nekaj časa opozarjajo na neprimernost lokacije za dejavnost podjetja Papir Servis v njihovem kraju. Foto: BoBo
Požar v podjetju Surovina na Teznem, foto: BoBo
Vevčani se bojijo posledic, če bi v Vevčah zagorelo, kot je v Mariboru pred nekaj dnevi. Foto: BoBo

Po požaru v podjetju Surovina v Mariboru Vevčani opozarjajo na uničujoče posledice morebitnega podobnega požara v njihovem kraju. Sprašujejo se, ali so si to vprašanje postavili uradniki, ki so Papirju Servisu izdali okoljevarstveno dovoljenje.

Tako kot v Mostah, od koder se je preselilo, je podjetje za predelavo odpadkov Papir Servis tudi v Vevčah, kamor se je preselilo, naletelo na nasprotovanje okoliških prebivalcev. Podjetje je sicer dobilo okoljevarstveno dovoljenje za lokacijo v Vevčah, nato pa so se krajani in civilne pobude nanj pritožile. A ministrstvo za kmetijstvo in okolje je pritožbo zavrnilo oziroma zavrglo.

Krajani so se nato pritožili na upravno sodišče, zaradi česar Papir Servis nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. Kljub temu pa je podjetje začelo obratovati, kar naj bi bilo po njihovem mnenju nujno zaradi kopičenja embalaže. Upravno sodišče bo o pritožbi predvidoma odločilo po poletju.

Bo politika upoštevala peticijo?
Krajani Vevč in okoliških naselij, zbrani pod okrilje Civilne družbe Spodnji Kašelj - Podgrad - Zalog, so med drugim okoljskemu ministru Dejanu Židanu, evropskemu komisarju za okolje Janezu Potočniku in Agenciji RS za okolje že posredovali peticijo z več kot 1.500 podpisi proti selitvi Papirja Servisa v Vevče.

Židana in notranjega ministra Gregorja Viranta pa tudi opozarjajo na škodljive posledice, ki bi jih za okolje in prebivalstvo imel požar, ki je pred kratkim izbruhnil v Mariboru v podjetju Surovina. Ta namreč opravlja podobno dejavnost kot Papir Servis.

Problematični evakuacija, gašenje, onesnaženje Ljubljanice
Krajani vztrajajo, da je lokacija Papirja Servisa v Vevčah popolnoma neprimerna. Ob morebitnem požaru bi morali namreč takoj evakuirati več kot 1.000 družin v neposredni bližini tovarne, v nekaj dneh pa še v drugih krajih, kot so Novo Polje, Zadobrova, Spodnji Kašelj in Zalog, opozarjajo krajani. Ob tem bi bilo požar nemogoče pogasiti tudi zato, ker dostop do tovarne onemogoča preozka cesta. Dodatno nevarnost predstavlja bližina gosto naseljenih stanovanjskih blokov.

Ker na lokaciji Papirja Servisa ni kanalizacije ali maščobnih lovilcev, bi poleg tega ob požaru vse, kar bi zgorelo, teklo neposredno v Ljubljanico, tako pa bi bila uničena celotno rastlinstvo in živalstvo okoli reke.

Od Židana in Viranta krajani Vevč pričakujejo ukrepe. "Boste dopustili, da bo okoljevarstveno dovoljenje zaživelo, ali boste začeli ukrepati?" so vprašali. V tej zadevi imata ministra v rokah škarje in platno, še poudarjajo Vevčani.