Družba Hit Alpinea je upravljala s hoteli Larix, Prisank, Alpina, Kompas in z Apartmaji Vitranc v Kranjski Gori ter s hotelom Špik v Gozdu - Martuljku. Operativne, prodajne, marketinške in produktne segmente bodo od 1. junija upravljali Švicarji, Hit Alpinea pa bo še naprej skrbela za finančno upravljanje. Foto: BoBo
Družba Hit Alpinea je upravljala s hoteli Larix, Prisank, Alpina, Kompas in z Apartmaji Vitranc v Kranjski Gori ter s hotelom Špik v Gozdu - Martuljku. Operativne, prodajne, marketinške in produktne segmente bodo od 1. junija upravljali Švicarji, Hit Alpinea pa bo še naprej skrbela za finančno upravljanje. Foto: BoBo
Jasna
Švicarji so prepričani, da jim bo uspelo tudi v Kranjski Gori, ki je "polna naravnih lepot, kulturnih presežkov in dejavnosti za prosti čas". Foto: BoBo
Kranjskogorske hotele prevzeli Švicarji

V skladu s pogodbo, ki sta jo podpisala direktor Hitove odvisne družbe Hit Alpinea Miran Čurin in predsednik družbe Sophos Hotels Fernand Donnet, bo švicarska družba upravljala operativne, prodajne, marketinške in produktne segmente, družba Hit Alpinea pa bo skrbela za finančno upravljanje.

Čurin, ki današnji podpis pogodbe vidi kot prvi resen korak k reševanju Hita Alpinee na dolgi rok, zagotavlja, da zaradi prihoda novega upravljavca nihče ne bo izgubil službe, od Švicarjev pa pričakuje odpiranje novih trgov, pridobitev novih partnerjev in novih gostov ter razširitev prodajnega portfelja.

Predsednik družbe Donnet pa je pojasnil, da se je Sophos Hotels vključil v turizem v več kot 10 državah v vzhodni Evropi, kjer položaj ni bil najboljši, a jim je vendarle uspelo - prepričan je, da jim bo uspelo tudi v Kranjski Gori, ki je "polna naravnih lepot, kulturnih presežkov in dejavnosti za prosti čas".

Obetajo se boljši poslovni rezultati
"Ugotovili smo, da lahko Hit Alpinea hitreje in bolje raste ter posluje s pomočjo menedžerske ekipe, ki jo bo do 1. junija oblikoval Sophos in bo skrbela za izvajanje hotelskih storitev, trženja in prodaje," je na novinarski konferenci ob podpisu pogodbe povedal predsednik uprave Hita Dimitrij Piciga.

Prepričan je, da se začenja nova dobra zgodba Hita Alpinee, ki se ji odpirajo nove distribucijske poti, hkrati pa se družbi obetajo boljši poslovni rezultati. Letni prihodki Hita Alpinee naj bi z 12,5 milijona evrov v dveh letih povišali na 13,5 milijona, v četrtem letu na 15 milijonov in nato obstali na stabilni ravni ter morda celo dosegli 20 milijonov evrov.

Rezultat iz poslovanja pa bi dosegal od 20 do 25 odstotkov prihodkov - torej od 3,5 do 4,5 milijona evrov. S tem dobičkom iz poslovanja bi se pokrivale investicije in finančne obveznosti, še pa vedno računajo tudi na sodelovanje z bankami in do konca maja na reprogram kreditov, ki bo omogočal stabilno finančno poslovanje družbe naslednjih 10 let in nove naložbe.

Hvalospev Švicarjem
Kranjskogorski župan Jure Žerjav meni, da prihod Sophos Hotels pomeni novo kakovost in napredek v kranjskogorskem turizmu. Vesel pa je tudi, da se je z današnjim podpisom pogodbe končalo obdobje negotovosti, kar bo pomenilo večjo motivacijo zaposlenih v eni največjih kranjskogorskih družb.

"Švicarsko znanje spada v sam vrh svetovnega hotelirstva," je zadovoljen tudi direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar, ki se želi, da bi vstop tujih podjetij v slovenski turizem prinesel prepotrebno novo energijo, sveže ideje in nove distribucijske poti. "Slovenski turizem je uspešen, vendar potrebujemo nove priložnosti večjega preboja in prepoznavnosti, ki nam jo dajejo priznane svetovne blagovne znamke, kar Sophos Hotels zagotovo je," je sklenil Hribar.

Kranjskogorske hotele prevzeli Švicarji