Na velenjski občini tudi menijo, da obstajajo utemeljeni sumi, da Teš zaradi tehničnih težav in drugih razlogov krši okoljsko zakonodajo in okoljevarstveno dovoljenje, o čemer so že obvestili tudi vse pristojne. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Na velenjski občini tudi menijo, da obstajajo utemeljeni sumi, da Teš zaradi tehničnih težav in drugih razlogov krši okoljsko zakonodajo in okoljevarstveno dovoljenje, o čemer so že obvestili tudi vse pristojne. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Premogovnik Velenje
Premogovnik Velenje je v letih 2011, 2012 in 2013 velenjski občini namenil skupno 1,29 milijona evrov odškodnine, v letih 2014 in 2015 pa odškodnine ni plačal. Foto: BoBo
Odškodnina zaradi rudarjenja in energetike

Vplivi rudarjenja Premogovnika Velenje in proizvodnje električne energije Termoelektrarne Šoštanj (Teš) na bivalno okolje v Šaleški dolini so vidni. Posledica so omejena raba prostora, degradirano okolje, novonastala jezera, kisla zemlja. V preteklosti so morali z območja delovanja premogovnika odseliti več kot 2.000 ljudi oz. porušiti okoli 400 domov, spremembe v okolju pa je pričakovati tudi v prihodnjih letih, so našteli na velenjski občini, ki je prejšnji teden na vlado naslovila dopis, s katerim opozarja na neurejeno področje odškodnin zaradi omejene rabe prostora.

Župan mestne občine Velenje Bojan Kontič je povedal, da je v Posavju zaradi delovanja Nuklearne elektrarne Krško izplačevanje odškodnin lokalnim skupnostim urejeno z zakonodajo. S podobnimi omejitvami se pri rabi prostora spopadajo tudi v Šaleški dolini, zato je po mnenju velenjske občine naloga države, da z zakonodajo tudi prebivalcem Šaleške doline zagotovi ustrezno nadomestilo, primerljivo z ureditvijo v Posavju.

Kontič je omenil, da sta v preteklih nekaj letih družbi Premogovnik Velenje in Teš ravnali družbeno odgovorno in z izplačili odškodnin prispevali k boljši urejenosti Šaleške doline, Velenje pa je po njegovih besedah z odškodninami ravnalo gospodarno in namensko v korist ohranjanja in izboljševanja okolja.

Odškodnine rudnika in Teša
Premogovnik Velenje je v letih 2011, 2012 in 2013 velenjski občini namenil skupno 1,29 milijona evrov odškodnine, v letih 2014 in 2015 odškodnine ni plačal. Teš pa je občini od leta 2010 izplačal za 3,1 milijona evrov odškodnine. Kako bo z odškodnino Teša letos, Kontič ne ve, ima pa občina s Tešem sklenjeno pogodbo za odškodnino v vrednosti 750.000 evrov za letos. Pred letom 2010 občina teh odškodnin od Teša in Premogovnika Velenje ni dobivala.

Na velenjski občini, kjer si ves čas prizadevajo za izboljšanje bivalnega okolja in v zadnjih letih tudi za intenzivnejši turistični razvoj, zato menijo, da bi morala država izplačevanje odškodnine tudi za Šaleško dolino urediti zakonsko.

Teš onesnažuje okolje?
Na velenjski občini tudi menijo, da obstajajo utemeljeni sumi, da Teš zaradi tehničnih težav in drugih razlogov krši okoljsko zakonodajo in okoljevarstveno dovoljenje, o čemer so že obvestili tudi vse pristojne. Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol je dejal, da obstajajo utemeljeni sumi, da je Teš pred mesecem dni na nasip med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom odlagal stranske proizvode, kot so pepel, sadra in žlindra, ki jih ne bi smel.

Odškodnina zaradi rudarjenja in energetike