Velenjski župan je prepričan, da ni pogojev za razpis referenduma o azilnem domu. Državo pa poziva, naj razmisli o alternativni lokaciji v občini Velenje. Foto: BoBo
Velenjski župan je prepričan, da ni pogojev za razpis referenduma o azilnem domu. Državo pa poziva, naj razmisli o alternativni lokaciji v občini Velenje. Foto: BoBo
Referenduma o azilnem domu ne bo

Kontič je ob tem dejal, da je upravno sodišče zadevo vrnilo v ponovni postopek, ker občina v prvem postopku ni ravnala skladno z zakonom o upravnem postopku. V ponovnem postopku pa je župan vnovič odločil, da ni pogojev za razpis referenduma. Kontič sicer pričakuje, da se bo civilna iniciativa vnovič pritožila na upravno sodišče, ki pa bo tokrat, meni Kontič, odločilo v korist občine.

Ponovil je, da je ministrstvo za notranje zadeve velenjsko občino obvestilo, da so pogajanja z zasebnim lastnikom samskega doma v Velenju, kjer ministrstvo načrtuje izpostavo azilnega doma, v sklepni fazi. Po Kontičevih besedah naj bi ministrstvo v izpostavo azilnega doma, ki jo predvidevajo, namestilo do 150 ljudi, kar pa je v nasprotju z novembrskim sklepom velenjskega mestnega sveta.

Kontič predlaga premislek o drugi lokaciji
Občina zato ministrstvu svetuje, naj do razrešitve vprašanj, povezanih s pobudo za referendum, k podpisu pogodbe z lastnikom prostorov ne pristopi. Župan predlaga tudi, da ministrstvo medtem opravi predstavitev projekta v Krajevni skupnosti Stara vas, kjer je samski dom Vegrada in kjer so po navedbah župana "že med prvim valom beguncev izrazili pripravljenost, da bi sprejeli deset begunskih družin".

V Civilni iniciativi Velenje pa opozarjajo, da se je Kontič postavil nad sodbo upravnega sodišča, ki je "v celoti sledilo navedbam civilne iniciative, tožbi ugodilo in zavrnilo argumente Mestne občine Velenje in župana". Sprašujejo se, "ali se župan spreneveda zaradi nezadovoljnega lastnika azilnega doma, ker še nima podpisane pogodbe za najem prostorov, ali pa je izgubil stik z realnostjo". O nadaljnjih korakih bodo v civilni iniciativi premislili, ko bodo prejeli uradni odgovor velenjske občine.

Podobna izkušnja tudi v Črnomlju
Podobno se dogaja tudi v občini Črnomelj, kjer je civilna iniciativa decembra lani vložila pobudo za izvedbo občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra. Županja Mojca Čemas Stjepanovič je referendumsko pobudo zavrnila, upravno sodišče pa je ugodilo tožbi civilne iniciative in ugotovilo, da je bil akt o zavrnitvi referenduma nezakonit. Zdaj je civilna iniciativa na ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, vložila predlog, naj zagotovi zakonito delovanje črnomaljske županje.

Referenduma o azilnem domu ne bo