Bogdan Miklič se iz poročanja o romski problematiki podaja na polje njenega reševanja. Foto: Osebni arhiv
Bogdan Miklič se iz poročanja o romski problematiki podaja na polje njenega reševanja. Foto: Osebni arhiv
Miklič pravi, da bo ZRD opozarjal v primerih občinskega ter državnega neukrepanja. Foto: BoBo

Romska svetnica iz Novega mesta Dušica Balažek se je z mesta predsednice ZRD, katere mandat je eno leto, umaknila zaradi preobremenjenosti, Mikliča pa so za predsednika imenovali na ponedeljkovi izredni skupščini.

Napovedal je, da se bo umaknil iz novinarstva in se posvetil reševanju romske problematike.

Bogdan Miklič je bil do zdaj romski novinar, kot se sam predstavlja, in je za Radio Slovenija tar za spletno stran MMC RTV SLO pripravljal različne prispevke in reportaže. Vabljeni k ogledu.


Izboljšanje bivanjskih razmer in sodelovanje

Zavzema se za izboljšanje bivanjskih razmer Romov, da bi Romom na obrobju Novega mesta, ki po njegovem mnenju že desetletja domujejo v nedostojnih razmerah, skušali začasno priskrbeti vsaj rabljene bivalnike, in za okrepljeno sodelovanje z novomeško občino. Z njimi si bo prizadeval skleniti finančno ovrednoten sporazum o sodelovanju.

Razmere v novomeških romskih naseljih se po njegovih besedah izboljšujejo, saj je novomeška občina s pomočjo državnega denarja preplastila tamkajšnje ceste in v naseljih zgradila kanalizacijo. Številni Romi, ki so preuredili svoje domove, pa zdaj upajo in čakajo na njihovo legalizacijo ter na legalen priklop na električno in vodovodno omrežje.

K pospešitvi priprave in sprejetja sprememb zakona o romski skupnosti je Miklič pozval tudi državo in pojasnil, da krovno romsko organizacijo oz. 21-članski Svet romske skupnosti sestavljajo predvsem predstavniki Zveze Romov Slovenije, ki pa se, kot ocenjuje, "premalo zavzemajo za dolenjske Rome in se preveč ukvarjajo s tem, kdo bo na katerem položaju".

Napovedal je, da se bo oktobra potegoval za mesto predsednika Sveta romske skupnosti.