Kmetje so zaskrbljeni, saj ne smejo jemati vode iz zajetja. Foto: MMC RTV SLO
Kmetje so zaskrbljeni, saj ne smejo jemati vode iz zajetja. Foto: MMC RTV SLO

Odgovorni odsvetujejo namakanje z oroševanjem celih rastlin ali njihovih delov, ki se jih uživa v surovi ali prekuhani obliki. Prepovedi ni, a voda iz Vogrščka je neuporabna, se priduša Dominik Ušaj iz Orehovelj: "Tako umazane vode še ni bilo. Za to odgovarja država."

"Zaudarja po gnilih jajcih. Če stoji kakšna mlaka, se vidi, kot da bi bil kakšen naftni madež. Nastala je gospodarska škoda, za katero ne vemo, kdo jo bo poplačal," dodaja Virgil Ušaj. Težave povzroča zajemanje vode z dna zadrževalnika, pravi Vasja Juretič iz kmetijske svetovalne službe in se boji najslabšega scenarija: "Da bomo ostali brez namakalnega sistema, če bo tako, kot kaže trenutno stanje."

Ob najemnini plačujejo še nekaj čez 60 evrov na hektar uporabljene vode, težave so s pritiskom, zato namakalni sistem tudi izklapljajo, opozarja zelenjadar Savo Silič.

S Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov so se odzvali s skopim sporočilom, da so o rezultatih analize obvestili vse odjemalce vode, za več pojasnil pa je direktorica Irena Šinko odsotna. Z okoljske inšpekcije odgovarjajo, da bodo nadzirali, ali uporabniki spoštujejo prepoved uporabe vode za namakanje. Ob ugotovljenih kršitvah pa sledijo globe.

Namakanje iz Vogrščka prepovedano zaradi onesnaženosti
Namakanje iz Vogrščka prepovedano zaradi onesnaženosti