Posočje postaja vse zanimivejše tudi za tek v naravi. Foto: Soča Outdoor Festival
Posočje postaja vse zanimivejše tudi za tek v naravi. Foto: Soča Outdoor Festival

Prva označena pot Tolminka Trail se začne pri sotočju Tolminke in Soče, mimo nemškega pokopališča, okrog gradu do Tolminskih korit in ob Tolminki nazaj do sotočja, namen opisuje organizator Soča Outdoor Festivala Jan Klavora. "Da bi bila jasno definirana in označena, na kateri se ne bi izgubljali in ki bi bila vse leto urejena. In tako smo označili prvo 10-km pot, ki obkroži glavne turistične točke v Tolminu."

"Tukaj ne govorimo samo o označitvi ene poti, ampak da mora zadaj stati sistem. Smo upoštevali izkušnje iz pohodništva, kolesarjenja," ki bi jih lahko pozneje razširili še na drugih poteh, dodaja Peter Dakskobler. Tek in pohodništvo – pravi v. d. direktorja Turizma Dolina Soče Janko Humar – se nam zdita preveč samoumevna. "Tako zelo samoumevna, da si jo težko predstavljamo kot turistični produkt, danes pa je ena izmed naših nosilnih dejavnosti, s katero se lahko ukvarjamo skozi vse leto."

Zato želijo tudi Soča Outdoor festival ponuditi v drugih letnih časih, načrte razkriva Jan Klavora. "Kot prva je to zimska različica SOF-a, ki naj bi ga postavili sredi decembra na Kaninu."

S tem bi se lahko potegovali tudi za naziv t. i. petzvezdičnega doživetja, za kar je Slovenska turistična organizacija pred dnevi objavila javni poziv. Kot pojasnjuje Miša Novak, ne gre za finančno spodbudo, temveč novo nacionalno razvojno-promocijsko platformo. "Gre za znamko kakovosti Slovenija unique experiences – to so zelena, butična, edinstvena, lokalna, razlikovalna doživetja premium kakovosti. Prijavitelji so lahko turistična podjetja, nastanitveni ponudniki, agencije, destinacijski zavodi."

Poziv bo odprt vse leto, komisija pa bo pomladi in jeseni pregledala prispele prijave – prvič oktobra letos.