Na območju škofjeloške občine so po poplavah v letu 2014 izvedli prvi sklop akcijskega načrta ureditve vodotokov. A brez izvedbe drugega sklopa območje še ni povsem varno. Foto: BoBo
Na območju škofjeloške občine so po poplavah v letu 2014 izvedli prvi sklop akcijskega načrta ureditve vodotokov. A brez izvedbe drugega sklopa območje še ni povsem varno. Foto: BoBo

Tako sta lani občina in država za ureditev vodotokov in cestišč po poplavah leta 2014 plačali 1,8 milijona evrov. Država je sanirala vodotoke in občini prispevala 450 tisoč evrov za pomoč pri sanaciji objektov v občinski lasti, zlasti cest. Župan občine Škofja Loka Miha Ješe je dejal, da je bilo na vodotokih in cestah veliko narejenega.

A obenem Ješe dodaja, da je treba izvesti tudi drugi sklop akcijskega načrta. Zlasti pomembna je ureditev zgornjega toka Hrastnice, ki potrebuje pregrade. Brez njih utegne naslednja povodenj odnesti cesto in povzročiti veliko škode v že saniranem spodnjem in srednjem toku Hrastnice.

Zato si na občini prizadevajo za nadaljevanje sanacije, ki bi po nekaterih ocenah stala okoli 300 tisoč evrov. Občina je pripravljena tudi sama prispevati del sredstev, da bi lahko sanacija čim hitreje stekla. Ješe si želi, da bi sanacijo začeli že letos in jo končali prihodnje leto ter s tem prehiteli naslednjo ujmo.

Predstavnik družbe VGP Kranj, ki je izvajala sanacijo, Aleš Klabus, je ob tem dejal, da je bilo razdejanje po letu 2014 primerljivo s poplavami v Železnikih leta 2007, a na manjšem območju. "Razdejanje je bilo veliko in za zdaj smo naredili le polovico vsega potrebnega, da bomo dolgoročno varni."

Država namreč po mnenju VGP-ja Kranj ne daje nobenih resnih znakov, da bo zagotovila sredstva za izvedbo letošnjega akcijskega načrta. Pri VGP-ju Kranj so si po reorganizaciji upravljanja voda kot koncesionar veliko obetali, a zaman. Letos je namreč za področje vzdrževanja zagotovljenih še manj sredstev, kot jih je bilo lani. Po ocenah VGP-ja Kranj bi za vzdrževanje zgornjega toka Save na območju Gorenjske potrebovali tri milijone evrov, letos pa je za zdaj zagotovljena le polovica teh sredstev.