Resnejša obnovitvena dela se bodo začela šele prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Resnejša obnovitvena dela se bodo začela šele prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Dan brez avtomobila

Začeta dela pomenijo le začasno ureditev, ta bo stala okoli 55.000 evrov, obsežnejša prenova pa se bo predvidoma začela prihodnje leto, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL). Takrat bodo dela začeli z zamenjavo dotrajane kanalizacije. V načrtu so še širši pločniki in kolesarske steze ter drevored. Vozni pasovi za javni promet, po katerih bo dovoz dovoljen tudi za dostavna vozila in goste hotela Slon, ne bodo strogo ločeni od prostora za pešce in kolesarje. Vrednost projekta prenove Slovenske ceste je ocenjena na tri milijone evrov. Za zdaj pa bodo zaprli le dva prometna pasova in namestili nekaj rastlinja v koritih ter nekaj stolov oziroma klopi.

Danes je tudi dan brez avtomobila in končuje se Evropski teden mobilnosti. 34 slovenskih občin je mestna jedra danes zaprlo za ves promet.


S prenovo Slovenske ceste načrtujejo tudi prenovo ploščadi pred Metalko, obnovo pa bi lahko razširili še na nekatere druge ulice v bližini Slovenske ceste, kot sta Nazorjeva ulica in ploščad pred Modno hišo.

Spremenjene proge avtobusov številka 13 in 20
Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo vozili po celotni Slovenski cesti in se ustavljali na dveh glavnih ter dveh vmesnih postajališčih. Zaradi zaprtja ceste bosta od danes nekoliko spremenjeni trasi linij 13 in 20, ki bosta po navedbah MOL-a prilagojeni lažji uporabi sistema P+R v Stožicah in Fužinah. Linija 13 proti Sostremu ne bo več potekala po Tivolski cesti na Gosposvetsko cesto mimo Kolizeja, temveč po Slovenski mimo Bavarskega dvora.

Vožnje z avtobusi linije 20 pa bodo po novem krajše za okoli deset minut, saj bodo avtobusi (gledano iz smeri proti Fužinam) s Slovenske ceste zavili na Dalmatinovo ter po Ilirski ulici pripeljali do Zaloške ceste. Postajališče Hrvatski trg proti Stožicam nasproti cerkve sv. Petra bo ukinjeno, linija pa se bo po novem imenovala P+R Stožice - P+R Fužine.

Dostop do garažne hiše pod Kongresnim trgom bo urejen s Šubičeve ulice in z južnega odseka Slovenske ceste s posebnim voznim pasom, dovozi za stanovalce, dostava lokalom, dostop do centralne pošte in za goste hotela Slon pa bodo zagotovljeni s posebnim elektronskim nadzorom in dovolilnicami, je zapisano na spletni strani MOL-a.

Dan brez avtomobila