Borut Jakič, Dominik Sirk, Marino Furlan, Matic Bergant, Sebastijan Plevčak, Marko Magajne in Mojmir Šiftar. Foto:
Borut Jakič, Dominik Sirk, Marino Furlan, Matic Bergant, Sebastijan Plevčak, Marko Magajne in Mojmir Šiftar. Foto:
Prva jed: peteršiljevo testo, polnjeno z ragujem hobotnice in pomarančnimi fileji, zapečene lovke hobotnice z olivnim oljem s pomarančo, krema peteršiljeve korenine, žele pomaranče s karamelo in solnim cvetom, hrustljav zbrinc z aromo pomaranče, zrak rdeče pese, drobljena rdeča pesa. Malvazija, v. k. Pucer z Vrha, 2012, suho, v. o. Slovenska Istra.
Druga jed: krompirjevi njoki s šparglji, mariniranim in zorjenim lososom, kremastim rumenjakom in parmezanovo peno. Malvazija, v. k. Pucer z Vrha, 2012, suho, v. o. Slovenska Istra.
Glavna jed: telečja ličnica v svinjski mrežici z jurčki na pireju korenja s črnim tartufom, popečen telečji priželjc, v krompirju ocvrta ajdova kaša s telečjim repom in hruško, telečja omaka s portovcem, pečena rumena koleraba, brstični ohrovt s prekajenim črnim čajem, glazirana belo rdeča repa in baby korenje. Sauvignon Bagueri, v. k. Goriška Brda, 2010, suho, v. o. Goriška Brda
Sladica: skutni mousse s tekočo sredico zelenega jabolka na orehovem testu, sorbet pečenih jabolk na prahu oljčnega olja z limono, jabolčna krema z jasminovim čajem, topla jabolčna pena z dišečim tramincem, cimetov vafelj, marinirana jabolka granny smith z janežem, orehovo puhasto testo z začimbami, jabolčni cvetovi in sladka kreša.

Zahtevnim gostom - najboljšim slovenskim kuharjem, slaščičarjem in sommelierem, so premierno predstavili tekmovalni meni za letošnje svetovno prvenstvo v Luksemburgu.

Svetovni izziv za mlade kuharje ne bo lahek, saj bodo poskušali preseči že lanske izjemne rezultate. Na svetovnem prvenstvu v Seulu, so se - čeprav so se soočili s precej logističnimi težavami organizatorjev in pomanjkanjem primernih surovin, potrebnih za najvišjo kuharsko umetnost - uvrstili na zavidljivo peto mesto v skupnem seštevku, osvojili pa so tudi dve srebrni medalji v posamičnih kategorijah! Borut Jakič, vodja ekipe, je tudi letos zahteven: "Letošnje priprave niso nič kaj lažje od lanskih, ko smo se na svetovno prvenstvo z mladinsko ekipo pripravljali prvič. Zlata medalja na letošnjem tekmovanju je naša skrita želja, največji cilj pa ostaja tudi dobra uvrstitev v skupnem seštevku. Nekaj rezerv imamo v številu in intenzivnosti priprav. Lani smo skupaj opravili 18 treningov, konkurenca, ekipe v svetovni špici, pa med 60 in 80 treningi … Letošnji meni je nov, upoštevali smo lansko izkušnjo, sestavine pa prilagodili letnemu času, v katerem bo potekalo tekmovanje - to je jesen. Jedi morajo biti seveda pripravljene v skladu z zahtevnim pravilnikom tekmovanja, vse so sestavljene, prav usklajevanje okusov in kombinacij pa zahteva dobro sodelovanje med člani ekipe. Ti ostajajo isti kot v lanskem letu."

Mlade gostil eden najboljših slovenskih kuharjev
Mladinska nacionalna kuharska reprezentanca, ki je tokrat gostovala oziroma "kuharsko trenirala" v restavraciji Tiffany, je imela strogega ocenjevalca že v kuhinji. Gostil jih je namreč vodja kuhinje v hotelu Park, Marino Furlan, ki je tudi član nadvse uspešne slovenske nacionalne kuharske reprezentance: "S številnimi izkušnjami na svetovnih tekmovanjih in tudi olimpijadi sem lahko mlajšim kolegom v veliko pomoč, vsak pa mora najprej verjeti vase, biti predan cilju in predvsem kuhati in trenirati z veseljem in ljubeznijo. Sam sem imel veliko srečo, da mi je ljubezen do kuhanja predala moja "nona", saj nas je že od malega razvajala s svojimi jedmi, in veselje do kuhanja sem zagotovo podedoval od nje. Moram pa reči, da so mladi fantje res na pravi poti, da so izjemni ustvarjalci. Kajti kuhanje je ustvarjanje, verjemite …"

Harmonija okusov na štirih krožnikih
Člani mladinske nacionalne kuharske reprezentance: Sebastjan Plevčak, Mojmir Šiftar (kapetan ekipe), Matic Bergant, Marko Magajne in Dominik Sirk bodo do svetovnega prvenstva, ki bo od 22. do 26. novembra 2014 v Luksemburgu, seveda še trenirali, pilili okuse in podobe jedi. Glavna naloga na svetovnem prvenstvu bo tudi letos priprava menija s tremi hodi za sedemdeset oseb ter priprava programa hladne kuhinje oziroma kulinarične razstave. V Tiffanyju so se predstavili s štirimi krožniki: trije so bili tekmovalni hodi ter še dodaten krožnik, topla predjed, pod katero se je podpisal Marino Furlan. Za premišljeno vinsko spremljavo so poskrbeli sommelieri, ki jih je v Parku kar devet. Harmonijo okusov so spojili z vini primorskih vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Goriška brda. Gostje so ob vrhunskih kulinaričnih užitkih lahko uživali v plesni spremljavi trebušnih plesalk novogoriškega društva Pro dance – skupina LAYALI AL SHARQ, med katerimi je posebej izstopala Nika Mlakar, aktualna svetovna prvakinja v show orientalskih plesih.

Vsak izmed reprezentantov ustvarja drugje
Ob koncu kulinaričnega doživetja so se mladi kuharski reprezentanti usedli za mizo in potegnili črto pod naporen trening. Mojmir Šiftar, kapetan ekipe, je povedal: "Tempo priprav in samega tekmovanja je res zahteven, čeprav vsi uživamo v tem, kar počnemo. Naše ambicije so tudi glede na rezultate, ki smo jih pokazali lani, velike. Želimo biti boljši, zlata se ne bi branili … Do tam pa nas čaka še kakšen trening več, še boljša organiziranost in pozornost na detajle. Najboljše se vedno skriva v podrobnostih! Letošnji meni je v primerjavi z lanskim bolj dodelan, vsekakor pa se bo s treningi še spreminjal in nadgrajeval."

Fantje se morajo za treninge kar dobro organizirati, saj je vsak že zaseden s svojo kuharsko "službo": Mojmir Šiftar kuha v Hotelu Aleksander v Rogaški Slatini, tam je tudi vodja mladinske kuharske reprezentance Borut Jakič, Matic Bergant je na Višji strokovni šoli v BIC-u Ljubljana, Sebastjan Plevčak je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, Dominik Sirk v IC Piramidi Maribor in Marko Magajne v Restavraciji Špengl.