Tokrat je potica velikanka merila kar 5 metrov in 10 centimetrov. Foto: RTV SLO
Tokrat je potica velikanka merila kar 5 metrov in 10 centimetrov. Foto: RTV SLO
Florjanov sejem v Trzinu

Pomembno je, da so svojim obiskovalcem na Florjanovem sejmu tudi letos ponudili rekordno veliko potico. Tokrat je merila kar pet metrov in deset centimetrov.

Pa niso predstavili le potice velikanke. Na trzinskem sejmu je bilo tudi letos zelo živahno, zanimivo in pestro. Prireditev, ki jo že 16 let pripravljajo v počastitev praznika zavetnika njihove župnije, svetega Florjana, so začeli že v petek zvečer s koncertom ansambla Mambo Kings, v soboto zjutraj pa so začeli sejmariti. Na več kot 60 stojnicah so predstavili predvsem turistično ponudbo Trzina in okolice, najrazličnejše rokodelske izdelke in izdelke umetne obrti. Na voljo so bili tudi najrazličnejši pridelki ekoloških kmetij in drugih pridelovalcev tradicionalnih naravnih živil, seveda pa tudi izdelki za splošno porabo. Sejmu pa so dale poseben poudarek številne spremne prireditve, ki so pritegovale pozornost obiskovalcev. V soboto so se še zlasti izkazali najmlajši, saj so imeli celo vrsto nastopov, pomerili pa so se tudi na otroški olimpijadi. Najpogumnejši so se lahko poskusili tudi na plezalni steni ali na rolkah, skate boardu ali pa tudi na akrobatskih kolesih. Karateisti so imeli državno prvenstvo, orientacisti pa tekmovanje v precizni orientaciji. Da pa se tudi drugi ne bi dolgočasili, je na prizorišču ves čas potekal tudi zabavni program, ki ga je vodil izkušeni povezovalec in dober poznavalec Trzina Franci Peternel.

Vsi pa so seveda pričakovali potico velikanko in tudi napovedano trzinsko kranjsko klobaso velikanko. Trzinske gospodinje so že vsa leta, odkar pripravljajo Florjanov sejem, za prireditev pekle številne dobrote in tudi potice. Več let so tudi tekmovale v tem, katera bo spekla boljšo potico, lani, ob 15. obletnici svojega društva pa so se odločili, da bodo v počastitev jubileja spekli potico velikanko in izdelali klobaso velikanko. Potica je lani merila 5 metrov, trzinske klobase pa so spletli v verigo, ki je merila 15 metrov. Za letos so se odločili, da bodo lanski rekord presegli, zato so letos spekli 5 metrov in 10 cm dolgo potico. Naloga je bila kar zahtevna, saj tako velikega pekača ne morejo dobiti, zato jim potico spečejo v več manjših pekačih in nato združijo. Še zahtevnejša pa je veriga iz kranjskih klobas. Lani so jo spletli, letos pa je bil to kar prehud zalogaj, zato so na prizorišče pripeljali le za 16 kilogramov trzinskih kranjskih klobas. Trzinci so na te klobase zelo ponosni, saj naj bi po ustnem izročilu kranjska klobas izvirala iz Trzina. V kraju so se namreč včasih zelo veliko ukvarjali z mesarstvom, pred drugo svetovno vojno je bilo tako v Trzinu kar 26 mesarjev in še precej več klavcev. Ukvarjali so se tudi s prekupčevanjem živine in izdelavo mesnih izdelkov. Zelo priljubljene so bile njihove klobase, ki so jih prodajali tudi drugod po Kranjskem in v Avstriji. Ponekod še zdaj poznajo Terezin Wuerst. Kakor koli že, letos s klobaso niso postavili rekorda, pravijo pa, da ga bodo poskusili naslednje leto.

Na Florjanovo nedeljo pa so v Trzinu glavno besedo prevzeli gasilci, ki so se že po tradiciji s prijatelji iz sosednjih gasilskih društev v spremstvu narodnih noš in godbe iz Mengša šli najprej k gasilski maši v trzinsko župnijsko cerkev, nato pa so na sejmišču slavnostno prevzeli ključe novega gasilskega avtomobila, ki ga je prej blagoslovil trzinski župnik. Z novim vozilom bodo trzinski gasilci od zdaj lahko precej bolj zanesljivo posredovali ob najrazličnejših nesrečah.

Na sejmišču pa se je nadaljeval zabavni program s številnimi nastopajočimi, posebno pozornost pa so pritegnili tudi starodobniki, ki so jih na najkrajšo predstavitev pripeljali ljubitelji starih, a dobro ohranjenih lepotcev.

Res, Florjanov sejem je bil spet živ!

Besedilo in foto: Miro Štebe, TV Slovenija

Florjanov sejem v Trzinu