Gozdni centri lahko letos nekaj denarja dobijo tudi od kmetijskega ministrstva. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek
Gozdni centri lahko letos nekaj denarja dobijo tudi od kmetijskega ministrstva. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek

Na novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem je minister Židan poudaril, da je v novem programu razvoja podeželja za naložbe v gozd predvidenega več denarja, kot ga je bilo doslej.
V okviru teh razpisov lahko kandidirajo gozdno-lesni centri do vrednosti največ 2,5 milijona evrov, projekt Ligna pa je ocenjen na 6,5 milijona evrov in je uvrščen tudi v predlog novega koroškega regionalnega razvojnega programa. Več denarja za podporo lesni industriji ima po Židanovih besedah gospodarsko ministrstvo.

Ob tem je Židan izpostavil prizadevanja ministrstva za ureditev sistema gospodarjenja z državnim gozdom, tako da bo les po tržnih cenah v Sloveniji na voljo tistim, ki ga potrebujejo, ne da država na to nima vpliva. S tem bi po Židanovih besedah lesni centri imeli na razpolago stabilen dotok lesne surovine.

Trenutno namreč velja, da prodajalci veliko slovenske hlodovine odpeljejo na razrez čez mejo, na kar se že več let opozarja. A glede tega je Židan opozoril, da se med drugim prodajalci srečujejo z nepredvidljivimi odbitki, prav tako ob viških lesa v Evropi slovenski prodajalci med prvimi ostanejo brez kupcev. Ker je nekaj izvoza tudi iz državnih gozdov, si država prizadeva za spremembo gospodarjenja z njimi.