V centru Karitasa v Gorici vsak dan delijo večerjo prebežnikom. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
V centru Karitasa v Gorici vsak dan delijo večerjo prebežnikom. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Kot da je nekdanja meja med Slovenijo in Italijo, nekdanja mejna črta med Novo Gorico in Gorico, neki nevidni zid, skozi katerega begunska problematika ne prodre.

Če se peš odpravite v sosednjo Gorico, v Italijo, že v tamkajšnjem parku naletite na stotine beguncev, ki so tudi v teh ledenih nočeh pod milim nebom. Nekaj sto jih vsaj en večerni obrok in streho v mrzli noči dobi pri goriški Karitas, v štandreškem župnišču ali pri prostovoljcih.

Čez dan prebežniki životarijo na bregovih reke Soče, v strupenem mrazu in zagatni vlagi. In vsak dan je prebežnikov v sosednji Gorici in okolici vse več. Nemčija jih namreč vrača – predvsem Afganistance in Pakistance. In potem ko so preživeli večmesečno kalvarijo bega iz domovine na odrešilni zahod, jih ta Zahod odbija, vrača, deportira.

O begunski problematiki bo v soboto, 14. novembra, ob 17. uri mala dvorana novogoriškega Kulturnega doma gostila javno razpravo v organizaciji RTV Slovenija, Primorskih novic in še nekaj mediji ter ustanovami. Pogovarjali se bodo strokovnjaki, prostovoljci in poznavalci razmer z obeh strani zahodne meje.

"Želja po posredovanju verodostojnih, strokovnih in z živo izkušnjo podprtih informacij je temelj sobotnega javnega dogodka," napovedujejo organizatorji. Tematski večer bo poleg pogovorov in predstavitev obogaten z videoreportažami, ki sta jih posnela novinarka in snemalec novogoriškega televizijskega dopisništva, Mojca Dumančič in Darko Humar.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.