MMC priporoča

Poudarki

  • Malezijski časnik za sestrelitev krivi Ukrajino
  • Ameriški obveščevalci niso prepričani o krivdi Rusije
Ostanki letala MH17. Foto: EPA
Območje strmoglavljenja je še vedno težko dostopno. Foto: EPA
Preiskavo vodijo nizozemski preiskovalci. Foto: EPA
Dve tretjini potnikov na krovu letala, ki je iz Amsterdama letelo v Kuala Lumpur, so bili nizozemski državljani. Foto: EPA
Svojci žrtev še čakajo na odgovore. Foto: EPA
Delo na terenu. Foto: EPA

Dodaj v

Ali Evropa in ZDA skrivajo resnico o sestreljenem malezijskem letalu?

Obremenilno poročilo malezijskega časopisa in ameriških obveščevalcev
13. avgust 2014 ob 13:24,
zadnji poseg: 13. avgust 2014 ob 13:59
Kuala Lumpur/Washington - MMC RTV SLO

Skoraj mesec po sestrelitvi malezijskega potniškega letala MH17 nad vzhodom Ukrajine uradnih poročil o tem, katera od vojskujočih se strani na tem območju je kriva, še vedno ni, kar razvnema številne teorije zarote.

Med njimi je najpogostejša ta, da ker so obtožbe Zahoda, da so za dejanje odgovorni proruski separatisti, sumljivo potihnile, so letalo z 298 ljudmi očitno sestrelile ukrajinske sile. To pa ne ustreza prevladujočemu mnenju EU-ja in ZDA, ki hočejo na vsak način demonizirati Rusijo.

To teorijo podpira tudi obsežen članek v New Straits Timesu, vodilnem malezijskem časopisu v angleškem jeziku, ki za sestrelitev obtožuje režim v Kijevu, ki ga podpirajo EU in ZDA. Evropski in ameriški mediji poročila, na katero se sklicuje New Straits Times in ki oporeka vsesplošnim pripisovanjem krivde Moskvi, povečini niso objavili. Ob tem morda velja še poudariti, da Malezija ni strateška nasprotnica ZDA.

Po navedbah v članku je ukrajinsko lovsko letalo na MH17 najprej izstrelilo raketo, nato pa je obeh strani ogenj še podkrepilo s streli iz strojnice. Ruska vojska je že pred časom posredovala natančne radarske in satelitske podatke, ki kažejo, da sta dva ukrajinska lovca Suhoj-25 v trenutkih pred sestrelitvijo zasledovala MH17, kar je Kijev zanikal.

Po navedbah New Straits Timesa naj bi ameriški obveščevalci že ugotovili, da je MH17 sestrelila raketa zrak-zrak in da je imela pri vsem tem prste vmes ukrajinska vlada. Ugotovitve potrjujejo teorijo preiskovalcev na terenu, da je raketa zrak-zrak malezijsko letalo najprej onesposobila, pokončal pa da ga je rafal iz lovcev, ki sta MH17 zasledovala.

Dva tipa poškodb na letalu?
Malezijski časopis se pri tem sklicuje na strokovnjake, ki potrjujejo dva različna tipa sledi na trupu letala, med njimi tudi na izpoved kanadsko-ukrajinskega opazovalca Ovseja (Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi) Michaela Bociurkiwa - enega prvih preiskovalcev na kraju nesreče. Bociurkiw je za kanadski CBC 29. julija povedal, da so bili dva ali trije deli trupa prerešetani tako močno, da bi to lahko povzročila samo zelo močna strojnica. Da sta bili obe strani pilotske kabine prerešetani, je na fotografijah razbitine opazil tudi upokojeni pilot Lufthanse Peter Haisenko.

Nekdanji poročevalec AP-ja Robert Parry, ki zdaj piše za spletno stran ConsortiumNews.com, je v svojem članku - drugem viru, na katerega se sklicujejo Malezijci - zapisal, da je pričanje Bociurkiwa "najbližje brezmadežnim, nedotaknjenim dokazom in pričanju, kar jih lahko pričakujemo". "V nasprotju z interpretacijo/analizo črne skrinjice ruske, britanske ali ukrajinske vlade, od katerih je vsaka v primer vpletena, je to pričanje Bociurkiwa surovo, neodvisno in prihaja od enega prvih, ki je fizične dokaze dejansko videl. Bociurkiw je na kraj prišel hitro, ker se je dogovoril z domačini in preostalo ekipo Ovseja, ki so se organizirali za poznejši prihod," je zapisal Parry.

Upor dela ameriških obveščevalcev
Ameriški novinar v svojem članku še piše, da glede na to, da ni nobenih dokazov, ki bi podpirali ameriške obtožbe, da so MH17 sestrelile proruske sile, "so nekateri ameriški obveščevalci sklenili, da za dejanjem verjetno niso odgovorni proruski uporniki in da se zdi, da so krive ukrajinske sile".

Ob tem naj bi bili omenjeni obveščevalci tudi prepričani, da se ameriški zunanji sekretar John Kerry preprosto laže, ko je samo tri dni po nesreči na vseh ameriških oddajah spretno namignil, da so letalo najverjetneje sestrelili Rusi. "Že takrat so mi viri dejali, da ameriška obveščevalna služba nima nobenih satelitskih slik, ki bi podpirale Kerryjeve trditve in da naj bi bil edini raketni sistem tipa "buk" v tem delu Ukrajine pod nadzorom ukrajinske vojske," piše Parry.

Del ameriške obveščevalne srenje ne skriva nezadovoljstva nad popolno odsotnostjo dokazov proti Rusiji in se bojijo, da bi neutemeljene obtožbe proti Moskvi lahko pripeljale do katastrofalnega vojaškega stopnjevanja. Skupina, imenovana Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS), ki jo sestavljajo upokojeni obveščevalci in analitiki, je v pismu Baracku Obami celo zahtevala, da naj se v javnosti objavijo trdni dokazi o vpletenosti Rusov v sestrelitev.

Omenjenim skeptikom se je pridružil tudi Ron Paul, nekdanji republikanski kongresnik in predsedniški kandidat, ki je na svoji spletni strani Voices of Liberty zapisal, da ZDA "najverjetneje skrivajo resnico" o sestrelitvi letala MH17 in da vedo ZDA precej več, kot dajejo misliti. "Ameriška vlada je čudno utihnila s svojimi obtožbami, da je malezijsko letalo sestrelila Rusija ali njeni zavezniki. Tisto malo, kar smo slišali od ameriških obveščevalcev, pa je, da nimajo nobenih dokazov, da je bila vpletena Rusija. A kljub temu je bila vojaška propaganda uspešna in ameriška javnost je zdaj prepričana, da je krivda na strani Rusije." In še: "Težko je verjeti, da ob vseh ameriških vohunskih satelitih, ki nadzirajo vse v Ukrajini, ravno tistega ključnega dokaza, kdo je storil kaj in kdaj, ni na voljo."

Čakajoč na uradno poročilo
Poročilo New Straits Timesa ni močno obremenilno zgolj do Ukrajine, ampak tudi do ZDA in EU-ja, ki so podprli (nekateri največji kritiki bi rekli "nastavili") novi režim v Kijevu, nato pa na območje poslali vrsto obveščevalcev in plačancev, ki koordinirajo enote ukrajinske vojske na vzhodu države, kjer je bilo letalo sestreljeno.

Kijev sicer Malezijcem ni želel posredovati podatkov o MH17, kot so, denimo, posnetki pogovorov med pilotsko kabino in nadzornim stolpom v Kijevu. Ukrajinski veleposlanik v Maleziji Ihor Humennyi je zanikal navedbe, da naj bi posnetke zasegla ukrajinska varnostna služba (SBU). Na vprašanje New Straits Times, kje potem posnetki so, pa je Humennyi odgovoril, da "nima nobenih podatkov, da posnetki ne bi bili predani mednarodni preiskovalni ekipi".

Ukrajinski obveščevalci medtem ponujajo svojo različico dogodkov. Po njihovi razlagi naj bi Rusi malezijsko letalo sestrelili po nesreči - v resnici naj bi nameravali sestreliti rusko potniško letalo 2074, ki je prav tako letelo nad območjem v tistem času, s čimer bi dali Putinu povod in upravičen razlog, da napade Ukrajino. "Zločin je bil načrtovan kot osnova za vstop ruskih čet v Ukrajino - casus belli za rusko vojaško invazijo," je dejal vodja ukrajinskih obveščevalcev Valentin Nalivaičenko.

Uradno preliminarno poročilo o sestrelitvi letala MH17 naj bi sicer objavili "v nekaj tednih", so sporočili nizozemski preiskovalci, ki preiskavo vodijo. Ti sicer pravijo, da imajo velike težave s pridobivanjem podatkov na terenu, saj da je le peščici preiskovalcev uspelo priti do kraja nesreče.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
jarovit
# 13.08.2014 ob 13:26
Pa saj ne morem verjet. Na MMC takle članek.
komsomolec
# 13.08.2014 ob 13:25
Normalno da skirvata resnico, saj je vse utihnilo. Blatili so Rusijo in Putina!!!
SF-SN
# 13.08.2014 ob 13:36
Ste pa rabl MMC da ste še ker drug vir kot CNN, Reuters in ostale zahodna trobila prevedl.
Samo vseen bravo
shemish
# 13.08.2014 ob 13:30
@mimobeznik
So ze zdavnaj:
https://www.youtube.com/watch?v=4bNPInuS
qfs

Zahod, cakamo!
komsomolec
# 13.08.2014 ob 13:30
Dovolj imamo zahodnih laži in črne propagande!
Malezijce je sestrelila vojska kijevske hunte, krivdo je zahodna propaganda valila na Putina osebno in Rusijo! Pokvarjeno!
Rasta75
# 13.08.2014 ob 13:42
In tista dva dni, kolikor naj bi Angleži rabili za analizo črnih skrinjic, sta se tudi po tihem razpotegnila v dva tedna, če ne že tri. Drugače pa odličen članek in prijetno presenečenje, ki potrjuje kar nas večina že kar nekaj časa sluti. Upam, da tudi ostalim le odpre oči.
SF-SN
# 13.08.2014 ob 13:38
Utihnilo podobno kot je vse potihnilo ko so Rusi v VS OZNa pokazali dokaze, da so uporniki uporabili kemično orožje, kljub "gori" dokazov ZDA

No sej ne dvomim da imajo v ZDA goro dokazov kdo je sestreliv letalo. Samo kaj ko te dokazi kažejo na Kijev
jarovit
# 13.08.2014 ob 13:30
Aja zelena luč za objavo je dana, ker gre za povzetek ameriškega pro vladnega cajtenga.
nato.slo
# 13.08.2014 ob 13:46
Sestrlitev 777 s strani Ukrajinske vojske bi bil zločin nad zločini! Kazni se ne da izmeriti!!
SF-SN
# 13.08.2014 ob 13:48
@johnb
RT je predstavil vse ruske dokaze, intervjuval ruske generale in predstavnike obveščevalnih služb ter Putinove vlade. Samo kaj ko noben zahodni medij ni niti omenil kaj od tega, tako da brezveze da se še naprej trudijo iti s glavo skozi zid sovraštva do Rusov
pixsi26
# 13.08.2014 ob 14:18
Sestrelitev tega letala je bila vzrok, da so "tajni" pogovori o miroljubni rešitvi krize med Merklovo in Putinom padli v vodo. Še več - zaradi sestrelitve je EU nemudoma uvedla nove sankcije proti Rusiji - in posledično jih je ta vrnila v še večji meri nazaj.

Da Kijevsko hunto koordinirajo in vodijo ameriški obveščevalci ni nobena skrivnost več.
2 milijona ljudi je obkoljenih v mestih na vhodu - neposredno po obiskih (navodilih) generalnega direktorja FBI, NATA,... v Kijevu. Celo večkrat sta bila tam, "na pogovorih".

Vse je tako logično.
Že v nekaj dneh po nesreči sem zapisal "Vprašajte se, komu v dani situaciji bolj koristi sestrelitev tega letala"?

Bravo američani... nova točka za vas. EU je nasedla. In nastradala. Dvakrat.

Muči me le še ena stvar:
Zakaj jaz, ki sem navaden kmet, znam takoj razbrati, kam pes taco moli .... vsa dobro plačana EU mašinerija z Merklovo na čelu pa nasede na te igrice kot eni ... oprostite izrazu ... i.d.i.o.t.i.
Kaj je v ozadju, da se EU obnaša tako kot se?
binbon
# 13.08.2014 ob 13:44
po obnašanju vseh vpletenih je zaenkrat najbolj logična razlaga, da so ukrajinci krivi.
Jethros
# 13.08.2014 ob 14:28
No, kar se je opozarjalo prihaja na dan...
Sram je lahko samooklicane demokrate v Bruslju in Washingtonu! Važno, da je propaganda uspela, sankcije sprejete, padec pa bomo beležili vsi, državljani člani te hlapčevske EU, ki rešuje ameriško gospodarstvo na račun tragedij, morebiti celo terorističnega dejanja fašistine kijevske vlade!
Sramota!
Rasta75
# 13.08.2014 ob 13:56
braun: "Rusi so blokirali kraj nesreče za toliko časa kot so ga potrebovali, da lahko podtaknili kar so hoteli in da plehki mediji prenašajo "rusko resnico " v takšne članke.

Putinov morilski stroj je najhujša grožnja svetovnemu miru po likvidaciji Hitlerjevega fašističnega režima."

Ja, Putin osebno je po sestrelitvi letala dal ukaz Ukrajinski vojski, naj nadaljuje z obstreljevanjem okolice padca letala in da naj se še za nekaj dni v Kijevu zadrži takrat prispele strokovnjake, zaradi česar niso mogli začeti preiskave takoj. :P
Maš res spomin zlate ribice, ali si samo selektiven okoli dejstev?
pfc
# 13.08.2014 ob 13:44
To... kdo je sestrelil aeroplan....o tem že dolgo čivkajo vrabci na veji.....ampak počakajmo še malo.Še malo.Bodimo potrpežljivi in kulturni.Tako kot je potrpežljiva Rusija in njen Prezident Vladimir Vladimirovič...po domače Putinov kerlc.
SF-SN
# 13.08.2014 ob 13:52
@komentator-novic
Pojdi ti v ZDA in pojdi po New Yorku mahajoč s zeleno zastavo islama, dobiš karto do Guantanama
boomslang
# 13.08.2014 ob 13:46
Sicer ze najmanj stiri (4), po objavi v centralnem Malezijskem castniku o preleminarnih ugotovitvah , pa vseeno pohvalno za MMC...
Ramus
# 13.08.2014 ob 14:18
"Ali Evropa in ZDA skrivajo resnico o sestreljenem malezijskem letalu?"

Kako gnilo se je vseskupaj začelo z odstavitvijo Janukoviča na majdanu me kaj tudi tako umazanega in podlega sploh ne bi presenetilo. In če je vse to vsaj deloma res, potem je povsem resnično, da so ZDA in EU največja nevarnost za mir na svetu in pravo leglo imperialistične golazni.
SEL
# 13.08.2014 ob 14:10
Jutri bo pisalo kako se EU in ZDA zgražata in sta užaljeni, ker Rusija uvaža živila iz Argentine in Brazilije in da ni pravično da podjetja izgubljajo posel zaradi sankcij, ki jih je uvedla za eno leto Rusija kot povračilni ukrep. EU države pa so se tako dolgo trudile za poslovanje z Rusi, sedaj pa čez noč ostali brez naročil in da ni pravično da bodo tudi ostale brez posla ko neb več sankcij,.."šmrk".
Vision
# 13.08.2014 ob 13:49
Sej je vse logično... Že moč zahodne propagande je dala misliti. Ampak, kaj pol? Kaj pol, ko se/če se ugotovi ukrajinsko/ameriško/EU umazana vojna? Se bo kaj zgodilo? Se bo kaj spremenilo? NE. NO. NEE. NON. NEIN. OHEE. LO. NIE. HELL NO!
daryankoff
# 13.08.2014 ob 13:48
Sestrlitev 777 s strani Ukrajinske vojske bi bil zločin nad zločini!

V vsakem primeru je zločin, pa ni važno, kdo ga sestreli.
ALFAinOMEGA
# 13.08.2014 ob 15:10
To diverzijo z potniškim letalom sta Bruselj in Washington izpeljala skupaj, z namenom, da se dokončno zdemonizira Rusijo in vse kar je ruskega.
Takoj po padcu aviona se je obtožilo upornike in Putina, čeprav se ni izpeljala še nikakršna preiskava, ki bo to tudi dokazala.
Kdor se vrne nazaj na dan padca in kako je potekala kampanja proti Rusijo, bo hitro ugotovil, da je ta nesreča služila v korist ZDA in EU. Bila je kot zanalašč dobrodošla in bolje se nebi moglo zgoditi.
Sedaj, ko se tega dejanja Rusom ne more dokazati, ampak se dogaja ravno obratno in je krivec očitno stran, ki je na vse krplje podtikala ruski strani, se zadeve pometajo pod preprogo in se vso zadevo poizkuša marginalizirati in ji pripisati razlog, da je šlo za nenamerno dejanje.
Pač spodaj se je dogajal spopad in avion je imel smolo.
Če svetovna javnost, po vsem tistem planiranem medijskem šimfanju Rusije, sedaj izve da je to storila nasprotna stran, bo odziv zelo negativen za Ukrajinsko oblast, ZDA in EU, uporniki pa bi v očeh javnosti predstavljali stran, ki se bori proti resničnim teroristom.
Tu so še kontrasankcije, ki jih je Rusija uvedlaEvropi in se očitno pri tem ne bo ustavljala, saj Rusijo podpirajo države BRICS-a, Južne Amerike in Azije ter ji tako ponujajo svoja tržišča.
Mislim, da je to glavni razlog, da je ta članek uzrl luč v zahodnih medijih in da EU končno spoznava, kaj ji vojna v Ukrajini lahko prinese v bodočnosti.
Rusija bo vztrajala do konca, ravno tako kot ZDA, v to ne gre dvomiti. EU pa bo s tem izgubila ruski trg in mogoče celo plin, kot vse bolj pomemben energent.
Ukrajinska vlada razmišlja, da bo plinsko pot, ki gre preko njih v srednjo in južno Evropo kar zaprla in s tem izsiljevala Rusijo, da ji dobavlja zastonj plin. Namesto, da poprosi EU in ZDA, da ji pomagata plačati dolgove do Rusije, se je odločila zadevo zapletati na škodo dela EU, ki s tem nima nič. Zanimivo, da se Bruselj na to ni odzval alarmantno.
Seveda bo zahodna in severna Evropa plin še vedno dobivala iz ostalih dveh plinskih poti in se jim za balkance in srednjoevropejce očitno gladko malo hebe. Mogoče je to tudi načrt za širjenje ukrajinske krize na balkan in srednjo Evropo, v katero bi porinili tamkajšnje države.
Ostanek zahodne Evrope in ZDA pa bi se tako okoriščala.
Druga možnost je v tem, da EU ugotavlja, da Ukrajina poizkuša svojo krizo razširiti na EU in da to Bruselj ne bo dopustil, kar bi pomenilo odmik od politike ZDA, v kar pa več ne verjamem.
el CARTEL
# 13.08.2014 ob 13:53
laganje in prikrojevanje dokazov za ZDA ni nič novega.

je pa novo, da se EU pridružuje velikemu bratu. bo treba tudi bruselj dati na "ne jim nič verjeti" listo.

je bilo le vprašanje časa. EU se tudi ne more upreti nadzoru javnega mnenja (preusmerjanju le tega v lastne - včasih lobistične - koristi).
s pozdravi ACTE, monsanta in TISE
SF-SN
# 13.08.2014 ob 13:49
@Mimobeznik
Veš kaj pa jaz pravim ZDA
Pictures or it didn't happen.
Ker slike imajo, zakaj jih pa ne razkrijejo je pa drugo vprašanje
Rasta75
# 13.08.2014 ob 13:50
johnb: "Zakaj pa tudi rusi ne govorijo o tem nič? tudi oni so tiho. Kremeljske ekspoziture kot je RT bi pričakoval da bo vsak dan obtoževala kijev za sestrelitev če bi vedeli da niso bli separatisti.

Mogoče je pa sam dol padel."

Mislim, da je bolj to, da Rusija ne potrebuje biti tako močne propagandne vojne proti "zahodu", kot jo rabita Ukrajina in "zahod" proti Rusiji. Sicer pa sta se z več kot očitnimi lažmi in prikrivanju dejstev, Ukrajina in "zahod" sama dovolj zaštihala, da Rusom ni potrebno narediti prav nič drugega kot čakati, da se tovrstna sramotna zavajanja in podtikanja, kot bumerang vrnejo Ukrajini in "zahodu" v glavo.
kayci
# 13.08.2014 ob 14:09
Če jim je ratalo enkrat na majdanu, ko so streljali na protestnike in policijo, bo tudi drugič ko smo sestrelili potniško letalo, bo LeydiAšton spet pritekla s senviči in povedala "niko ne sme da vas bije".
Vso EU komisijo postaviti pred Haško sodišče za vojne zločine!!!
maradona 10
# 13.08.2014 ob 13:57
Ukrajinci in njihovi sponzorji so nujno potrebovali to sestrelitev, da so pozornost odvrnili od
raketiranja in kanonade na vzhodna mesta in civiliste. Po tej sestrelitvi so tudi EU-skeptične države podprle sankcije. Logično kdo je kriv.
t0mekk
# 13.08.2014 ob 13:50
No. Pa bo le nekaj resnice prislo na dan.zrtvam rip, kijevsko rado pa do temeljev porusit.
SEL
# 13.08.2014 ob 14:23
pixsi26:Muči me le še ena stvar:
Zakaj jaz, ki sem navaden kmet, znam takoj razbrati, kam pes taco moli .... vsa dobro plačana EU mašinerija z Merklovo na čelu pa nasede na te igrice kot eni ... oprostite izrazu ... i.d.i.o.t.i.
Kaj je v ozadju, da se EU obnaša tako kot se?

Zato, ker so plačani zato, da ne razmišljajo s svojo glavo in uporabijo zdravo kmečko logiko. Zelo mastno so plačani za to.....da nas delajo ovce.
Jethros
# 13.08.2014 ob 15:18
Kar hud članek iz Independenta:
Dear Mr Cameron: US and EU politicians had been drumming up the conflict in Ukraine

Jap, že med protesti se je jasno videlo, kako ZDA dirigirajo igro...še pred padcem Janukoviča!
Če se pa še izkaže, da so šli tako daleč in sestreii potniško letalo z namenom, da se gredo hladno, toplo, vročo vojno z Rusijo...no ja, spomnimo se pokola na Majdanu. Vse tiho je bilo. Takrat še sveža kijevska vlada ni dovolila mednarodne preiskave tistega ostrostrelskega pokola, izvedli so samo notranjo, ki pa seveda, ni pokazala nič - pometli so zadevo pod preprogo.
Če so sposobni pobiti 1.500 lastnih sodržavljanov, kolikor so jih z njihovo ofenzivo nad uporniki, ne bi se več čudil, če so namerno sestrelili letalo s 300 potniki. ZDA pa itak gonijo svoje od druge ure po objavi tragedije. Da o britanskih časopisih niti ne pišemo, kakšni naslovi. Putin avtomatsko kriv, Putinove žrtve, Putin Hitler, Putin hudič, itd. Putin kaj? Kriv? Padca letala?

Kdor ne vidi tega demoniziranja, ki je bilo sproženo s ciljem sprejetja sankcij, je slep in naiven.
ZDA so zelo dobro postavile svoje figurice v Bruslju, Cameron pleše kot hoče Washington, kot je pred njim Blair, obsojen vojnih zločinov prav v državi, katera je izgubila letalo v tej tragediji. Sramota, velika sramota se dogaja.
Ramus
# 13.08.2014 ob 14:37
"Evropski in ameriški mediji poročila, na katero se sklicuje New Straits Times in ki oporeka vsesplošnim pripisovanjem krivde Moskvi, povečini niso objavili. "

Toliko o demokraciji in svobodi govora,... demokracije že dolgo ni več, živimo namreč v najhujšem totalitarizmu vseh časov - sociodarwinističnem kvazi kapitalizmu, ki se mu bo na oblasti kmalu pridružila še posvečena cerkvena elita.
Brazi
# 13.08.2014 ob 14:29
Teorije zarote so to kar "poročajo" zahodni mediji.
jast123
# 13.08.2014 ob 14:24
Sem bil kar presenečen, ko sem videl ta članek. Vsaka čast MMC.
Dokler MI6 ne objavi posnetkov iz črne skriniice, bo še naprej delovala zahodna medijska mašinerija. Še včeraj so na CNN dejali, da so odgovorni ruski uporniki. Čeprav je že to, da so "preiskovalci" tako dolgo tiho, zelo tehten razlog za dvome v takšno mnenje. Še vedno pa ni tudi odgovora, zakaj so Ukrajinci poslali letalo na drugo ruto. Tega posnetka med stolpom in letalom verjetno ne bo, ker so ga ukrajinske oblasti izbrisale, vendar pa se ta posnbetek pogovora lahko dobi tudi iz črne skrinjice.
Tudi vse tiste, ki so krivili po krivici kdo je sestrelil letalo: Kerry, Ashton, Baroso, Cameron, Obama..... vse je treb apostaviti pred sodišče in naj plačajo za svoje laži
Gerold III
# 13.08.2014 ob 14:50
Ruska vojsa je v svoji stratešku usmerjenosti obrambna. Podobno kot je bila ranjka JNA. Da bi razumeli zakaj se vse skupaj zaostruje pa moramo pogledti dobirh 20 let nazaj, ko je razpadla SZ in takrat je bil tihi dogovor da bo med NATO-om in Rusijo vedno tampon cona kar pa se z zadnjimi aktivnostmi zahoda in NATA krepko krši. Rusi za moje pojme še mirno gledajo kar se dogaja. Nihče na zahodu niti ni preveč jezen ker so Rusi anketirali Krim ker je bilo to jasno že vnaprej saj se ne bodo odpovedali črnomorski floti, ki jo imajo parkirano na Krimu. Zahod je v destabilizacijo Ukrajine investiral veliko sredstev in namenoma izziva Rusijo. Kaj je v ozadju ne vem ampak gotovo ni samo ukrajinski trg, ki bi ga lahko preplavila zahodna podjetja. Zahodni medijo precej izkrivljajo situacijo v Ukrajini in Rusiji niti ne dajo možnosti da bi se besedno branila. Stalno servirajo svoje puhljice in velika večina prebivalcev zahoda verjame da je Rusija v tem primeru ''bad boy'' kar pa je preej daleč od resnice. Predstavljajte si kaj bi bilo če bi Rusija namestila rakete na Kubo. Vik in krik in točno to dela zahod v Ukrajini. Kaj točno pomeni protiraketni ščit na Poljskem, Romuniji, ... je res to zaščita pred zlobnim Iranom? Še dobro da ta ščit sploh ne deluje ne v teoriji ne v praksi saj je že v ideji zastarel glede na trenutna raketna orožja pomenil pa bi precejšen politični pritisk in vprašenje je koliko časa bodo Rusi in Kitajci to še mirno gledali. ZDA bo nekdo moral posatviti meje do kje lahko izzivajo. Dejstvo je da ZDA s svjimi aktivnostmi v Ukrajini škodijo predvsem EU. Sankcije, ki jih je uveljavila Rusija gre v veliki večini izključno na škodo EU. Kaj ima od tega EU razen da ponižno skloni glavo, ko ji ZDA nekaj ukažejo je pa druga zgodba.

V glavnem eno sranje, ki ne bo prineslo nič dobrega pa veliko slabega.
trevor
# 13.08.2014 ob 14:42
jvil:
Nekdo mi je odstranil plus, najprej sem imel +1/-0, potem pa refresh pa 0/-2. Ali manipulira avtorica članka, ali pa administrator. Deja vu.

Imaš se za nepristranskega, treznega, objektivnega... Druge imaš za teoretike zarot sam pa najprej pomisliš, da si žrtev zarote s strani avtorice članka ali pa administratorja in niti ne pomisliš na to, da se je nekdo zmotil oz. spremenil svoje mnenje o tvojem prispevku. Moti te "senzacionalistična dikcija" tega članka, ki je eden izmed redkih, ki predstavi drugo plat medalje. Nimaš pa nič proti vsem senzacionalističnim člankom v zadnjem mesecu, ki sledijo proameriški dikciji. Lp
Jethros
# 13.08.2014 ob 14:39
tomo10:
Rusija je že debel mesec pred tem objavila radarske in satelitske slike.
Na vrsti so "demokrati", ki niso z ničemer podkrepili demoniziranje Rusije in upornikov, zaradi česar so padale sankcije, ena za drugo, bolele pa bodo bolj EU kot Rusijo, ZDA pa bo profitirala.
Ne EU, ne ZDA niso na ruske dokaze črhnile ne A, ne B. Besede ni bilo še izrečene. Le Kijev se je po domače rečeno, bunil. Ampak, vlada, ki je ukrajinsko krizo z uporniki na JV zakuhala, ki je izvedla teror nad takimi ali drugačnimi nasprotniki, uporabila fizično silo celo v parlamentu, ni prav nič kredibilna.
In sram me je, da je Bruselj vse to podpiral od vsega začetka. Sicer pa, vse je jasno, ko Nulandova izjavi "Fuck the EU!", pa ni v Bruslju nihče niti zakašljal, kaj šele protestiral.
Bruselj je leglo skorumpirancev, ki prejema denar pod mizo, ameriški seveda. Prodajajo nas. Kar poglejte, kaj vse se dogaja...privatizacija vode, obdavčenje deževnice, Monsanto je pred vrati, itd...all made in America! Pripravite finančne zaloge, ki jih imate v žimnicah, ker nas bodo kmalu obrali do kosti!
tupamaross
# 13.08.2014 ob 16:09
Mmc-ju in novinarju K.S. vse čestitke. Si lahko samo
zamislimo, kako so v Rusiji stavili ves svoj ubijalski
stroj, tudi jedrskega, ko so jih obtožili za sestrelitev
tega nesrečnega letala tisi, ki so to letalo sestrelili.

Vse je bilo izračunano, da sestreljeno letalo pade na
teritorij Rusije, vendar so načrtovalci okrog 3 minute
prej streljali, kot je bilo načrtovano. Šokiran sem bil
nad početjem EU, ki je ubrano obtožila Rusijo. To bi
lahko resnično bil samomor EU in se za vse lahko
zahvali samo Rusiji, da je mirno in stoično vse to
prestala.

Vendar, ne skrbite. Svetovna drhal, ki hoče na vsak
način tretjo svetovno vojno lepo in počasi prireja neke
nove dokaze in je samo to razlog, da so sedaj tako tiho
in nič drugega.
ALFAinOMEGA
# 13.08.2014 ob 15:24
EU ni računala na kontrasankcije Moskve in v njenih državah so se že začeli pritiski opozicij in s tem izguba zaupanja narodov.
Kako Evropejcem dokazati, da se jim mora poslabšati standard samo zato, da ZDA dosežejo svoje grde namere?
Seveda se Evropejec tudi sprašuje, zakaj se morajo z Rusijo prekiniti gospodarske vezi zaradi neke neonacistične vlade v Kijevu, ki je s svojimi proameriškimi dejanji sprožila odcepitev Krima, upor prebivalcev na JV Ukrajine, vre pa tudi v celi državi, le da mediji to vseskozi prikrivajo.
Če Ukrajina uvaja demokracijo, zakaj potem ukinja medije, ki kritizirajo oblast?
Poštena, demokratična oblast se nima kaj bati.
Zakaj ta oblast preganja, zapira, muči in likvidira vse, ki se ji upirajo na demokratične načine?
Očitno ta oblast počne svinjarije, za katere svet ne sme izvedeti, za kar bodo seveda poskrbeli zahodni propagandni mediji in ameriška vlada.
vxxxx
# 13.08.2014 ob 14:53
@jvill
Nobena preiskava črnjih skrinjic se ne zaključi v dveh dneh, ne vem kdo spet širi neresnice.

Res je, ampak to velja samo takrat, ko letalo strmoglavi in se iščejo napake na sistemih , ki jih ni malo !
V primeru ko gre za sestrelitev, pa se po posnetku iz pilotske kabine lahko v 5-ih minutah ugotovi kaj ga je sestrelilo !
Tko da ne pametuj in ne mlati prazno slamo !
hefe
# 13.08.2014 ob 14:49
@tomo10

Rusi so v bistvu zelo podrobno postavili lastno verzijo dogodkov, podprto tudi z dokazi. Sicer je tudi nekaj špekulacij, vendar pa t.i. zahod česa podobnega (bolj kredibilnega) še ni uspel sprocesirat.

LINK

Na plan pa prihaja vedno več namigov, da se na ostankih trupa vidijo sledi, ki govorijo v prid temu, da je bilo letalo sestreljeno iz zraka... no, v principu naj bi bilo kar prerešetano. Zgodbo o šrapnelih, ki naj bi preluknjali letalo naj bi postavljale na laž luknje na obeh straneh trupa, kar naj bi bilo pri curku eksplozije rakete zemlja-zrak nemogoče.

Ne vem, tole meni vse bolj smrdi na delo trenutne ukrajinske oblasti. Tudi to, da so bili nekateri izsledki že posredovani s strani Angležev Nizozemcem, ti pa so bili potem naravnost šokirani, ko je nek ukrajinski predstavnik hitel z izjavami, da izsledki iz črnih skrinijc nedvoumno dokazujejo, da so letalo sestrelili separatisti. To so zahodni mediji seveda hitro povzeli.

A danes je uradno stališče preiskovalcev še vedno neznano....
jarovit
# 13.08.2014 ob 14:08
@binbon
# 13.08.2014 ob 14:06
no,no, tudi morebitna ukrajinska sestrelitev letala ne menja dejstva, da je rusija agresor, ki ga je treba zatolčt.
---------------------------
A sem kaj zamudil? Koga pa je okupirala?
mircek007
# 13.08.2014 ob 14:05
nato.slo.Sestrlitev 777 s strani Ukrajinske vojske bi bil zločin nad zločini! Kazni se ne da izmeriti!!

evo ti prvi plus..
Ori
# 13.08.2014 ob 16:06
Mislim, da je to tudi zmaga za nas večino komentatorjev, ki smo z navajanjem očitnih dejstev prisili uredniško politiko RTV, k bolj objektivnemu poročanju.
O korporatistih, ki na vse načine fanatično branijo korporacijsko medijsko propagando pa ne bi izgubljal besed.
meteoriterain
# 13.08.2014 ob 15:43
Dobro jutro Slovenija, večji del svetovne javnosti ve že nekaj časa, da za sestrelitev niso krivi Rusi
tomy33
# 13.08.2014 ob 15:27
Vsem, ki že od začetka podrobneje in analitično spremljamo dogajanje v Ukrajini je že dlje časa popolnoma jasno da je zadeva z MH17 prej zrasla na zeljniku v Kijevu kot pa v Moskvi. Kdor čaka na poročilo preiskave o tem kdo je kriv, je pa naivnež brez primere. Preveliki pomembneži so se vpletli z svojimi nabijajočimi izjavami, da bi bilo dopustno razkriti pravega krivca, in čeprav bodo preiskovalci vedeli bo poročilo prirejeno v stilu da se ne da nedvoumno ugotoviti kdo je streljal.
bulb
# 13.08.2014 ob 15:00
Muči me le še ena stvar:
Zakaj jaz, ki sem navaden kmet, znam takoj razbrati, kam pes taco moli .... vsa dobro plačana EU mašinerija z Merklovo na čelu pa nasede na te igrice kot eni ... oprostite izrazu ... i.d.i.o.t.i.
Kaj je v ozadju, da se EU obnaša tako kot se?
------------------------------------------------------------
Nemčiji tako kot pred 2.sv.vojno ukazujejo židje-sionisti tako kot ZDA, Kanadi, vodilnim EU državam. Sionisti so zlo tega sveta, bili in ostajajo dokler ne bodo uničeni.
Chicken Boy
# 13.08.2014 ob 14:39
Vau! Čestitke za članek, nisem pričakoval kaj takega na tem portalu!
vxxxx
# 13.08.2014 ob 16:07
Jethros
# 13.08.2014 ob 15:50
Prijavi neprimerno vsebino
johnb
# 13.08.2014 ob 15:45
En za drugim dokazano za prirejen material...
Pogovor med uporniki, ki je zmontiran, posnetek pogovra, ki je nosil datum nastanka dan pred tragedijo,

Že to da je bil posnetek pogovora narejen 1 dan pred nesrečo, je OGROMEN dokaz da je šlo za Kijevsko zaroto in praktično ostalo dokazovati ni potrebno !
Pa da se spomnimo govora nekega kijevskega predstavnika , ki je 1 teden pred nesrečo razlagal, da se za pripravlja veliko presenečenje za Rusijo ( verjetno ni mislil o proslavi ) !
ALFAinOMEGA
# 13.08.2014 ob 16:03
johnb
verjamem da zahod samo zbira dovolj trdne dokaze za obtožbo separatistov in to traja dlje časa da se dobi dokaze ki pijejo vodo.


Priporočam ti kozarec vode in še kaj zraven.
Kazalo