MMC priporoča
David Tasić bo gost oddaje Intervju. Foto: BoBo
Voditelj oddaje Intervju je Jože Možina. Foto: Televizija Slovenija
VIDEO
David Tasić

Dodaj v

David Tasić: V Sloveniji je komunizem preživel

Oddaja Intervju
17. junij 2018 ob 07:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Komunizem je pri nas preživel," meni David Tasić, akter "T" v aferi JBTZ, ki je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja eno od vodilnih peres jugoslovanskega alternativnega žurnalizma in nagrajeni mlad novinar. Nocoj bo gost oddaje Intervju.

Devet let je bil tudi urednik notranjepolitične redakcije takratnega tednika Mladina. Bil je med prvimi novinarji v Jugoslaviji, ki si je upal kritizirati Slobodana Miloševića takrat, ko niti vodilno slovensko časopisje tega ni počelo. Pozneje je novinarstvo opustil in ustanovil založbo Karantanija - eno prvih neodvisnih založb, ki deluje še danes.

Leta 1988 je ob razkritju dokumenta Jugoslovanske ljudske armade, ki je napovedoval represijo v Sloveniji, za Janezom Janšo in Ivanom Borštnerjem pristal v vojaškem zaporu. Sledile so ustanovitev Odbora za varstvo človekovih pravic in demonstracije na Roški. Prvič po desetletjih diktature je popustil strah in ljudje so si v boju za demokratične politične ideje upali na ulice. Pljusknil je neustavljiv val slovenske pomladi, ki je privedel do konca komunističnega režima in vzpostavitve demokracije in naposled osamosvojitve. A 30 let pozneje Tasić, nekdaj tudi sam član ZKS, z obžalovanjem ugotavlja, da je komunizem v Slovenji preživel in da zaradi parazitske globoke države vsi živimo slabše. Stare strukture v politiki in medijih ter bivši sodelavci Udbe po njegovem izkoriščajo demokratično okolje za lastno bogatenje na račun večine.

Izvor slovenske stranpoti vidi že v aferi JBTZ, ko je slovenska partija aretirala in žrtvovala trojico Slovencev, da bi se prikupila jugoslovanskemu vrhu in se obdržala na oblasti, doma pa je dajala vtis, da tudi sama nasprotuje ravnanju JLA. Slovenski komunisti so tako po njegovem mnenju iz afere JBTZ in demokracije imeli največ koristi, saj so sestopili z oblasti tako, da so obdržali vse poglavitne vzvode. V rokah imajo še vedno ekonomsko moč, prek te pa odločilno vplivajo na delovanje sodstva in medijev.

Tasić pravi, da tudi sam v preteklosti ni prav verjel v obstoj udbomafije oz. globoke države, a razvoj dogodkov je pokazal, da je Slovenija poleg Romunije in Bolgarije med tistimi nekdanjimi komunističnimi deželami, ki ni opravila tranzicije in jo stare sile še vedo hromijo. Prav zato tudi ne napredujemo tako hitro kot Češka, Poljske, Slovaška, Madžarska in baltske države.

Okrog dve desetletji se je ukvarjal zgolj z založništvom in se glede javnega delovanja pasiviziral, ker je verjel, da gre Slovenija kljub pretresom in turbulencam po poti demokratičnega razvoja. Ob aferi Patria, sploh pa zaporu Janeza Janše, pa se je, kot pravi, spontano aktiviral. Bil je osupel, da je moč globoke države tako velika, da si upa z zlorabo pravosodja odstraniti političnega nasprotnika in ga strpati v zapor. Dodaja, da bi enako dvignil glas, tudi če bi z zlorabo pravosodja obsodili in zaprli Milana Kučana. Zanj sicer meni, da simbolno predstavlja omrežje, ki je privedlo do takih absurdov, ko nekdanji sodelavec Udbe Drago Isajlović, ki je leta 1988 aretiral tudi njega, v Pahorjevi vladi postane svetovalec ministra Križaniča.

Izid slovenskih volitev vidi Tasić kot pat pozicijo, ki bo zahtevala veliko modrosti in povezovanja, sam pa meni, da so napovedi za uspešno vlado v tem trenutku slabe. Kot sprostitev od aktualnega dogajanja se Tasić ukvarja s feleristiko – vedo o medaljah. Je strasten zbiratelj in eden najboljših poznavalcev v tem delu Evrope. Medalje so zanj odsev držav in režimov ter vrednotenja posameznikov znotraj njih. Kot zbiralec ima veliko rdečih zvezd in v kontekstu zgodovine je to zanj avtentičen simbol, sedanje poveličevanje rdeče zvezde in bivšega režima pa vidi kot načrtno provociranje in razdvajanje slovenskega naroda. Tasić meni, da je priznanje zločinov in distanciranje od zločincev na strani Zveze borcev nujno za dialog, prav tako pa na domobranski strani distanciranje od vodstva, ki je domobrance izpostavilo prisegi tretjemu rajhu. Prihodnost vidi svetlejšo le v resnicoljubnosti in povezovanju.

Oddaja Intervju. Gost: David Tasić. Voditelj: Jože Možina.

---


Nocoj na 1. programu TV Slovenija, ob 22. uri.

Jože Možina, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
slavec
# 17.06.2018 ob 08:56
Če nekdo misli drugače kot SDS in Janša je že komunist, nehajte že s tem pumpanjem v levo in desno, pa raje energijo usmerite v napredno in moderno Slovenijo!
mihael1
# 17.06.2018 ob 08:46
Res je, JJ je bil recimo aktiven komunist, pa ga zdaj poglejte.

Glede na to , da so delovali skupaj, torej ve iz prve roke.
rush1
# 17.06.2018 ob 09:04
Se strinjam. SDS je po vseh svojih značilnosti komunistična stranka, kjer častijo kult osebnosti, kot so nekoč v komunističnih državah.
deželan
# 17.06.2018 ob 09:10
Bo kar držalo, v Sloveniji je komunizem preživel. Pesti nas zaostalos in lenost, sled tega smo zaostali. Znanstvena metoda temelji na skrbnem opazovanju in preskuševanju teorij s preskusi. Če bi uporabili znanstvene metode, bi opravili nalogo in čas obstoja YU korektno orisali tako iz dobrih kot slabih plati. Na žalost zgodovino učijo zagovorniki prejšnjega režima. Kar naenkrat se prejšnji režim opisuje kot nekaj najboljšega. Pozablja se, da je bila politična aktivnost prepovaedana in so imeli tovrstne pravice le člani ene stranke. Pozablja se, da je bil centralizem vse prisoten, da je država planirala takorekoč vse, brez sramu jemala osnovne človekove pravice tudi na področju razvoja gospodarstva ter kulture. Današnja Levice prav zaradi neznanstvenega odnosa do zgodovine, zopet prodaja ideje, ko bi prevzeli ventralno planiranje, ko bi posegli v odločitve posameznikov in ukinili demokracijo v imenu interesov naroda.
Naj ponovim, v prejšnjem režimu ni bilo vse slabo a kar je bilo slaboi je potzrebno obelodaniti - ovrednotiti. Kar je dobro naj se obdrži, kar je slabega naj se opusti.
reorah
# 17.06.2018 ob 09:13
Mogoče bo res treba počakati, da ta naša desetletja trajajoča generacija večnih politikov premine po naravni poti... da se bo Slovenija lahko končno prebudila v lepši dan. Jaz druge ne vidim. Žal.
FancyBoy
# 17.06.2018 ob 10:54
"No ja, če že moram izbirati, sem bolj vesel, da je v Sloveniji preživel komunizem in ne recimo kako ustaštvo kot na Hrvaškem..."

Pa še kako res je!
stewie
# 17.06.2018 ob 07:46
Normlano, če pa se še za največjega borca proti komunizmu razglaša politik, ki se je v mladosti najbolj zaklinjal nanj in tudi skozi vso politično kariero (no, druge kariere itak ni imel) od vseh najbolj obdržal značilnosti komunističnih avtokratov. Komunizem levo in desno.
Tao3
# 17.06.2018 ob 19:28
David Tasić: V Sloveniji je komunizem preživel

Seveda je preživel, SĐS je še edina politična stranka, ki jo vodi komunist, poleg tega je v vodstvu stranke večina komunistov. In ti se derejo držite tatu ...
povzetek
# 18.06.2018 ob 10:07
Zakaj pa komunizem ne bi smel preživeti? Preživel je kapitalizem, klerikalizem, sužnjelastništvo, fevdalizem, fašizem, kolaborantstvo, partizani, heavy metal in punk. Tudi Tasić je preživel.
Naš Tito
# 17.06.2018 ob 22:09
Koliko je tu pametnih idiotov, ki niti tega ne vedo, kaj sploh je komunizem, ki ga nikoli
ni bilo, in ga tudi nikoli ne bo!

Ko pa takega pametnega idiota vprašaš, kakšna je razlika med kolektivizmom
in komunizmom, pa te gleda kot tele nova vrata.
gesan
# 17.06.2018 ob 09:17
Ko možina ima prste vmes, je več kot evidentno, da se laže!

Oba sta očitno v tem "intervjuju" pozabila dodat še to, da so med parazitskimi združbami v tej državi tudi preoblečenci.

In bi nam enga takega rada vsilila.

Tasić, ni problem v komunjarstvu, porblem je v ljudeh, ki nekaj zlorabljajo, živijo prevarantsko, lažejo, se srpenevedajo...

Vse to so atributi nekoga, ki nam ga skupaj z možino non stop vsiljujete.

Nehaj že buthalit
Bivši uporabnik
# 17.06.2018 ob 10:48
No ja, če že moram izbirati, sem bolj vesel, da je v Sloveniji preživel komunizem in ne recimo kako ustaštvo kot na Hrvaškem...

Sicer pa vemo, kdo je kriv za tako stanje. Janša, ki že 30 let deli narod na protikomuniste in rdeče. Na eni strani si s tem nabira ovce, ki mu, čeprav je bivši komunist in stranka deluje po podobnem principu (eden kandidat za predsednika itd.), sledijo, na drugi strani pa nasprotnike, od katerih nekateri toliko bolj ohranjajo komunistične vrednote. Saj, jaz jih razumem, čeprav jaz teh vrednot ne ohranjam. Vidijo kako je bilo življenje v komunizmu in kako je zdaj pod raznimi novodobnimi demokrati in vidijo, da prejšnji režim očitno ni bil slab. Sicer pa, kar mene najbolj moti. Če sem liberalen človek, na tem forumu od janšistov takoj berem, da sem komunist. NE, NISEM! Ljudje, ki ne podpiramo vrednot desnice, ki nimamo nič proti ljudem druge narodnosti, rase, druge seksualne orientiranosti, ki ženske nimamo za podrejen spol itd., nismo avtomatsko komunisti! To se enkrat naučite...
čarli
# 17.06.2018 ob 14:40
David Tasić: V Sloveniji je komunizem preživel

Se čist strinjam. In najboljši dokaz za to je jj:)
gesan
# 17.06.2018 ob 09:21
rush1
# 17.06.2018 ob 09:04
Se strinjam. SDS je po vseh svojih značilnosti komunistična stranka, kjer častijo kult osebnosti, kot so nekoč v komunističnih državah.
----------------------------------------
Trenutno je to edina stranka, ki ima svojega vodjo z takimi pogojniki.
Res mora bit človek nagnjeno betežen, da tega ni sposoben dojet.

Ali pa noče, ker si od tega obeta osebno korist.
Leut
# 17.06.2018 ob 22:12
rokers meni lahko poskuša prati glavo kdor hoče, pa mi je ne more! Zakaj si popustil? Kako si lahko pustil, da so ti jo oprali? Ali pa se samo izgovarjaš na leve?
TOZD
# 17.06.2018 ob 10:43
Tasić meni, da je priznanje zločinov in distanciranje od zločincev na strani Zveze borcev nujno za dialog, prav tako pa na domobranski strani distanciranje od vodstva, ki je domobrance izpostavilo prisegi tretjemu rajhu. Prihodnost vidi svetlejšo le v resnicoljubnosti in povezovanju.

Če Slovenci realiziramo zgolj navedeno, bomo storili velikanski korak v boljšo prihodnost.
povzetek
# 18.06.2018 ob 12:56
@windstorm
zgodovina je pokazala, da so tudi komunisti izvajali fašizem in le redki so še, ki izhajajo iz teorije komunizma, ki to zagovarjajo. Tisti, ki izhajajo iz teorije nacizma in Musolinijevega fašizma, pa vsi zagovarjajo tudi prakso.
Ja, nacional socializem je vrsta socializma, vendar je izključujoč in zato v nasprotju z osnovno idejo socializma, zato mu lahko tudi rečemo pseudosocializem ali kvazisocializem ali celo kvizlingsocializem, ker je izrabil, tako kot Musolinijev fašizem, ideje socializma, da je služil kapitalu in elitam. Ne pa da bi ukinil družbene razrede. Nacional socializem (fašizem) je tudi nasprotnik demokraciji, ker ohranja elite na oblasti in je po programu avtoritaren, medtem ko je socializem demokratično gibanje.
ČRNIGAD
# 18.06.2018 ob 10:47
V demokraciji imajo pravico biti voljeni in izvoljeni vsi ki prepričajo zadostno število volilcev - tudi komunisti.
Zanimivo da po prejšnjem " komunističnem sistemu" najbolj udrihajo nekdaj najbolj zagrizeni člani ZKS , ki so za svojo dobrobit prejšnji sistem najbolj izkoristili.
Zanimivo kako veliki antikomunist organizira stranko po vzoru velikega vzornika tovariša STALINA
Zanimivo kako nekdanji visoki uslužbenec milice - v Tacnu partijski sekretar, ki je sprejemal in prepričeval kadete da stopijo v partijo sedaj govori proti komunizmu. Sedaj ima veliko za povedati o delovanju in nedemokratičnih metodah SDV ( katera tajna služba dela po demokratičnih metodah ? ) s katero je zaradi narave svojega dela aktivno sodeloval če je tak demokrat in junak zakaj se ni prej oglasil in zapustil visoka dobro plačana delovna mesta v milici in se šel oporečnika npr. v letih 1977 - 1982 ali pa kakšnem drugem obdobju za časa obstoja Jugoslavije
SamoRes
# 18.06.2018 ob 06:36
. Bil je osupel, da je moč globoke države tako velika, da si upa z zlorabo pravosodja odstraniti političnega nasprotnika in ga strpati v zapor

V Avstriji pa imajo plitvo državo, kjer sedi v zaporu človek po priimku Riedl, ki ga je avstrijsko sodišče obsodilo z obrazložitvijo:

Kot piše v sodbi avstrijskega vrhovnega sodišča, je "DI Hans R*****, ki ga je gnala želja po dobičku, sprejel odločitev, da s podkupovanjem pristojnega slovenskega politika, in sicer s posredovanjem 900.000 evrov Jožetu Z kot posredniku Ivana J*****, vpliva na razpisne pogoje v korist P*****".

V razsodbi piše, da so se za prikrojitev razpisa v korist Patrie dokončno dogovorili na srečanju 1. septembra 2005. "V zameno je bilo dr. Jožetu Z***** obljubljeno izplačilo 900.000 evrov ter delež pri 'preplačilu lokalnega partnerja' kot dodatna finančna ugodnost za vladajočo stranko Ivana J*****," piše v dokumentu.
bolekalolek
# 17.06.2018 ob 20:39
Ja ja v diktaturi se je za izdajo vojaske skrivnosti dobilo 3 leta aresta v demokraciji pa zivljenska (Bradley recimo). Kak omejenc.
nuLanuLa
# 18.06.2018 ob 14:16
Komunizma nikoli nismo imeli. Imeli smo diktaturo Komunistične partije, ki je bila le dogma grabljenja skrita za ideologijo komunizma. Tako da; mogoče so preživele strukture te partije, ne pa komunizma.
Bormio
# 17.06.2018 ob 09:54
Se strinjam s komentarjem @deželana.

Ostali pa očitno premalo poznate obdobje 1945 - 1990.
ČRNIGAD
# 18.06.2018 ob 13:00
WINDSTORM
Pa še tole kar sem pozabil napisati
Tudi v imenu križa, krščanskih vrednot in z božjim blagoslovom so pobijali drugače misleče jih sežigali na silo spreobračali itd.
Torej prepovejmo vse stranke ki se zavzemajo za krščanske vrednote.
Tudi zgodovina svete vesoljne cerkve ni brezmadežna ali????
1q2w3e
# 17.06.2018 ob 10:06
ah, saj je uredu tudi druga mnenja slisat kdaj. zrusijo naj se pod tezo lastnih neresnic, ali naj obstanejo zaradi lastne modrosti. ni potrebno, da jih umetno zatiramo, skrivamo ali umetno povelicujemo, usiljujemo. kar pa je stvar lastne presoje pa je tako ali tako...stvar lastne presoje. imeti lastno mnenje pa je pravica vsakega verjetno, ne glede na usmeritev.
kamut
# 18.06.2018 ob 16:47
Ni preživel komunizem, preživeli so patriarhalnost, avtoritarnost in malomeščanska morala, tudi s pomočjo komunistov. Levičarjev in desničarjev imamo dovolj, manjka nam demokratov, ki bi svoja ravnanja in politiko utemeljili na enakovrednosti in enakopravnosti ljudi, ne na enakosti, ker te nikoli ni bilo in je ne bo, že zaradi naše biologije ne.
ČRNIGAD
# 18.06.2018 ob 15:13
WINDSTORM
Po tej logiki nas lahko vsak ki ima najprednejšo in bolj uspešno vojsko od nas zasede mi trgujemo pod njihovimi pogoji in smo lahko srečni da smo živi. Kaj hudiča pa se potem bojimo prišlekov iz razsutega bližnjega vzhoda in daljnega vzhoda (Kitajska, Indija) ne bodo zmagali z vojsko ampak z nataliteto in to je to. V Ameriko pač ne bodo šli ker večina niso tako dobri plavalci da bi preplavali veliko lužo.
Kakor mi je znano naj bi staroselci prišli v Evropo iz Afrike
Ali si res sveto prepričan da je zahodna na krščanskih vrednotah utemeljena kultura in demokracija superiorna nad ostalimi.
Ne vem mogoče te narobe razum ampak se mi zdi da je po tvoje upravičeno " ko jači taj tlači"
Če se lahko delno strinjam s tvojim podajanjem migracij v zgodovini, pa se nikakor ne moram s sedanjim ropanjem bogastev in rušenjem legitimno izvoljenih oblasti pod plaščem širjenja demokracije.
Kot sem že nekoč zapisal ko terorist nekomu odreže glavo vsi svetovni mediji zaženejo vik in krik - kar je prav
Ko pametna bomba ubije 15 nedolžnih ljudi na poroki se malokdo oglasi - seveda padli so v borbi za demokracijo - kolateralna škoda
povzetek
# 18.06.2018 ob 13:33
@stanislav
domobranska stran brez vodstva in RKC ne obstaja, zato se ne more distancirati.
Zveza borcev pa se od zločincev ne more distancirati, dokler jih pravo ne imenuje. Kategorično pa so že obsodili poboje nedolžnih.
V Tasićevih izjavah kar vre do demagogije. Kakšne neumnosti trosi in podpihuje spor ti pove že to, da enači udbomafijo in globoko državo. Točno ve, kaj govori, ni idiot.
fritaja
# 18.06.2018 ob 13:21
rokers
# 17.06.2018 ob 21:02
Tasić je bil en tistih, ki so postavljali temelje za osamosvojitev DEMOKRATIČNE Sloveniji, a so nam levi oprali glave, da to sploh ni nekaj na kar bi bili lahko ponosni. V pravi, zdravi družbi se takim postavijo spomenike, ne pa da se jih BREZ argumentov pljuva in vtika zraven SDS.


A tako DEMOKRATIČNE, kot jo je hotel narediti JJ v Depali vasi?
ČRNIGAD
# 18.06.2018 ob 12:47
Kje si zasledil da sem zapisal katera stranka bi morala biti dovoljena in katera prepovedana. Prosim razsvetli poduči me.Kje sem dal odvezo in opravičilo za komunistične poboje? Verjetno je vendarle razlika med komunističnimi partijami v nekdanji SZ , Kitajski partijami v državah nekdanjega Waršavskega pakta in evropskimi komunističnimi partijami Kar se pa tiče žrtev se lahko pregovarjava kolikor hočeš vsak lahko vzame katerokoli zgodovinsko obdobje in katerikoli del zemeljske oble. Od Rimskih osvajanj, križarskih vojnah v sveti deželi, iztrebljanja domorodcev in zapiranje v rezervate v Novem svetu in v novem času vojnah za širjenje demokracije itd . Niso važne samo absolutne številke. Pri rimskih osvajanjih je bilo verjetno v absolutnih številkah manj mrtvih - kaj pa procentualno glede na število prebivalcev?
In ko že komentiraš bi lahko že opazil da je bistvo mojega komentarja zajet v zadnjih štirih vrsticah prejšnjega komentarja.
Lepo te prosim če mi razširiš obzorje in napišeš v kateri zahodni evropi je komunistčna partija prepovedana. Res je da kar nekaj stvari vem in preberem vendar sem se pripravljen dati podučiti in učiti od bolj prosvetljenih in učenih ljudi
Lep pozdrav in lep sončni dan še naprej
povzetek
# 18.06.2018 ob 12:29
Torej še enkrat, ker je bil komentar cenzuriran kdo ve zakaj.

Zakaj pa komunizem ne bi smel preživeti? Preživeli so kapitalizem, sužnjelastništvo, klerikalizem, fevdalizem, fašizem, kolaborantstvo, partizanstvo, heavy metal in punk. Tudi Tasić je preživel.
SamoRes
# 18.06.2018 ob 06:18
"Komunizem je pri nas preživel," meni David Tasić.

Drži. Janša edini predsednik parlamentarne stranke, ki je bil v partiji in njegov dolžnik Pahor predsednik države. Ljudje to volijo.
nikoli
# 18.06.2018 ob 06:07
Naš Tito
# 17.06.2018 ob 22:09
Prijavi neprimerno vsebino
Koliko je tu pametnih idiotov, ki niti tega ne vedo, kaj sploh je komunizem, ki ga nikoli
ni bilo, in ga tudi nikoli ne bo!

Ko pa takega pametnega idiota vprašaš, kakšna je razlika med kolektivizmom
in komunizmom, pa te gleda kot tele nova vrata.


Komunisti so imitatorji krščanstva. Kristijani čakajo na poslednjo sodbo in raj v nebesih, komunisti pa na raj na zemlji (kakor bi rekli bivši bratje - tek što nije). V vmesnem času pa si kardinali ene in druge strani delajo lastni raj tukaj in zdaj. Ostali pa - naj trpijo, raj že še pride.
torcida_ce
# 17.06.2018 ob 10:36
Če mu kaj ni všeč, se lahko vrne v Kruševac. Tam so že rehabilitirali ćika Dražu, sedaj pa poizkušajo isto z Nedićem.
Saj vemo, da je ponosen na "Sajmište" in prvo Judenfrei mesto v Evropi.
To je bilo edinikrat, da so srbi bili po čem prvi v Evropi. Še v Turškem imperiju niso bili ravno spredaj
ČRNIGAD
# 18.06.2018 ob 18:51
ROKERS
Če bi imeli same take kot je JJ ,Krkovič in podobne in zraven ne takšnih kot so bili Kučan, Drnovšek ,Bučar, in npr pov. Butaro ki niso hoteli upoštevati ukaza Janše in napasti vojašnice bi imeli v Sloveniji drugi Vukovar. Če ti je všeč ali pa ne je veliko vlogo takrat odigrala slovenska SDV in slovenska policija, ki se je preimenovala iz slovenske milice. In bistvo priznanja " Banditterjeve komisije " da je šlo za razdružitev je imelo v Jugoslovanski ustavi kjer je bila zapisana pravica do razdružitve - odcepitve, za kar gre hvala Edvardu KARDELJU pa če ti je prav ali ne, ki je izrecno zahteval da se to v ustavo zapiše .To so v kasnejših letih priznali tudi marsikateri srbski pravniki in povedali da se lahko Kardelju zahvalimo za samostojnost in mu postavimo spomenik. Torej Slovenija je imela pravno podlago ZA ODCEPITEV. Mogoče bi bilo dobro da si ogledaš intervju dr. Jožeta Mencingerja ki je bil pred dnevi na RTV Slo.3 Mogoče boš znal razbrati kaj med vrsticami. Če bi se dalo z Markovičem nekatere stvari dogovoriti je bila Slovenija pripravljena ostati v Jugoslovanski konfederaciji
CarlosNorris
# 18.06.2018 ob 16:32
Najpomembnejše za razumevanje padca komunizma je da so bile revolucije 1989 ne liberalne revolucije ampak nacionalistične revolucije. In v Vzhodni Evropi pod Sovjeti (vključno z Rusijo, Jelcin je vodil ruski nacionalizem ki je želel Rusijo kot samostojno državo) in v Jugoslaviji, so bile to primarno revolucije za nacionalizem. To se vidi najbolj jasno danes ko so politiki ki se najbolj poslužujejo metod ranjkega komunizma veliki anti-liberalci, torej Kačinski, Orban, Janša. Te ljudje niso sovražili metod komunizma ali celo sistema samega takega kot je bil s svojo avtoritarnostjo, zamerili in nasprotovali so dominaciji tujih sil nad svojo državo.
ČRNIGAD
# 18.06.2018 ob 16:19
WINDSTORM
LEP POZDRAV NASVIDENJE V NASLEDNJI "VOJNI"
windstorm
# 18.06.2018 ob 15:44
@ČRNIGAD

Hvala za debato! Lp!
windstorm
# 18.06.2018 ob 14:37
Ti ločuješ imperializem Cerkve od imperializma Svetega rimskega cesarstva?

Če govorimo o križarskih vojnah, potem govorimo o križarskih vojnah. Če govorimo pa o osvajanju ozemlja, potem pa lahko vse te specifične dogodke vržemo v en koš in pač rečemo, da je to celotna človeška zgodovina, in konceptualno potem to nima nobene zveze z cerkvijo, komunizmom ali nacizmom.
povzetek
# 18.06.2018 ob 14:26
@windstorm
Ti ločuješ imperializem Cerkve od imperializma Svetega rimskega cesarstva?

Spoštujem tistega, ki mi reče:"moramo napasti Sirijo, Palestino, Irak, Iran, da bomo imeli dostop do nafte in nadzor nad drugimi surovinami in globalno oblast." Ampak, ko mi začne govoriti o demokraciji in človeških pravicah, o tem, kako mir v Evropi ogrožajo kočarji, lahko samo pljunem.
JM39
# 18.06.2018 ob 14:10
Dajte se sprijazniti, da Slovenci pač nismo niti družba niti narod, ki z lahkoto gleda na razlike v družbi. To se kaže predvsem tam, kjer je treba pomagati ljudem v stiski. Kaže se tam, kjer podpiramo hajko proti tajkunizaciji in kraji premoženja. Kaže se v tem, da stranke, ki težijo k "privatizaciji" v Slo pač ne bodo uspešne, Kaže se v tem, da je "Amercan way of life " v Sloveniji bolj zgodba za strašiti otroke kot pa način razmišljanja in življenja
Kaže se v tem, da nisem nikoli slišal, da bo kakšen Jankovič in njemu podobni (iz leve ali desne) svojega žepa donirali za reveže, če pa že se to zgodi z vsem medijskim pompom, da ti gre na bruhanje..
Smo pač družba ki ji je bližji švicarski, avstrijski ali pa skandinavski način tako življenja kot razmišljanja.
Težava je pa v tem, da desna stran za svoje neuspehe krivi levico in komunajzerje, kar ni nič drugega kot izgovor za nemoč.
Ko bodo spregledali in nehali na pomoč klicati Orbane, Trumpe, ko bodo razni Jankoviči in ostala mafija postali končno zgodovina, takrat tudi takšnega egoističnega razmišljanja ne bo več.
Do takrat pa bomo vsakič ko JJ-u kaj ne uspe, poslušali o kuminajzerstvu in vsakič ko Jankoviču &co ne rata kaj pokrasti pa o krščansko domobranski nevarnosti.
Ker pa gre tukaj z peščico ljudi, ki so pokvarjeni do obisti in kradejo zase ali pa so potrčkoti za zahodni kapital, to z slovenijo in narodom nima nič skupnega in lahko govorimo o preživetju kogarkoli...
gesan
# 18.06.2018 ob 13:59
Ta buhteljn nam torej hoče dopovedat, da dokler ni vzniknil komunizem, je na tem planetu bilo izrecno poštenje doma.

Bravo tasiću, sedaj si me prepričal samo še enkrat več, da mi je lahko zelo žal, da sem kdajkoli dvignil kjerkoli glas za vas štiri razbojnike!

Pa če bi to vedel, da take lažnivce zagovarjam, bi me bilo že takrat sram tako globoko, da bi vtaknil svojo neumn o betico globoko v mravljišče rumenih mravelj!
windstorm
# 18.06.2018 ob 13:45
@povzetek

Tisti, ki izhajajo iz teorije nacizma in Musolinijevega fašizma, pa vsi zagovarjajo tudi prakso.

To je res. Metode doseganja cilja nacionasocialistične utopije so bolj jasno definirane. V lebensraumu je Hitler jasno definiral kaj bodo storili z slovani npr.

Ja, nacional socializem je vrsta socializma, vendar je izključujoč in zato v nasprotju z osnovno idejo socializma, zato mu lahko tudi rečemo pseudosocializem ali kvazisocializem ali celo kvizlingsocializem, ker je izrabil, tako kot Musolinijev fašizem, ideje socializma, da je služil kapitalu in elitam. Ne pa da bi ukinil družbene razrede.

Je vsekakor zanimiva debata. Razlika med gospodarskim sistemom v tretjem rajhu in socializmom je v tem, da je na papirju bilo zasebno lastništvo prozvodnje, ampak država je imela popolno kontrolo nad tem kaj je proizvedeno, na kakšen način, v kakšnih količinah, komu bodo dobrine distributirane, kakšne bodo plače, cene teh dobrin, in kakšen bo dobiček lastnikov. Nacisti so imeli tudi tipičen problem socializma. Zaradi ogromnih izdatkov države nastopi inflacija, zato so 1936 uvedli nadzor nad višinami plač in cenami dobrin. Rezultat je večje povpraševanje od ponudbe in mora država razdeliti preostanek dobrin. To ni kapitalizem ampak socialističen ekomomski sistem.

Nacional socializem (fašizem) je tudi nasprotnik demokraciji, ker ohranja elite na oblasti in je po programu avtoritaren, medtem ko je socializem demokratično gibanje.

Socializem po mojem mnenju neizogibno vodi v avtoritarnost, ker utopije socializma ni mogoče doseči brez, da država uporabljala vedno večjo silo. In Marx je zagovarjal krvavo revolucijo, tako, da si ne bi upal trditi, da je bil ravno demokratičen.

Hvala za debato obema!
windstorm
# 18.06.2018 ob 13:23
@ČRNIGAD

Katera stranka bi morala biti dovoljena in katera prepovedana, vsaj moralno sem sklepal iz: Če ne vidiš razlike med komunističnimi partijami v Evropi in nacistično stranko je to tvoja stvar.

Pri nas socialistična partija ni prepovedana, je bila še na volilnem listu na zadnjih volitvah. Poljaki so prepovedali vse komunistične simbole in komunistične stranke kolikor vem.

Križarske vojne so bile naprimer vojaški odgovor cerkve na 400 let trajajoče vpade Otomanskega cesartva in so zahtevale okoli 3 milijone žrtev, inkvizicija manj, okoli 3000-5000. Oboje je seveda veliko, ampak govorimo o dobi pred industrijsko revolucijo in bolj "efektivnih" načinov pobijanja. Nikjer ne trdim, da je zgodovina cerkve brezmadežna, daleč od tega.

Edino kar bi omenil je distorzija sistematičnega pobijanja staroselcev. V Severni Ameriki je bilo pred prihodom Evropejcev nekje med 1,5-2 milijona staroselcev, to je skupaj z Kanado in Aljasko. V cenzusu iz leta 2014 se je prebivalstvo staroselcev povečalo na 3 milijone, in okoli 200 milijonov belih Američanov je imelo okoli 0,19% genskega materiala staroselcev, torej je šlo za mešanje populacije. So bili konflikti seveda. Problem je v tem, da so staroselci bili lovci-nabiralci, torej nomadi. Niso poznali koncepta lastništva zemlje in veliko rodovitne zemlje je bilo takorekoč proste. Plemena pa so bila v vojnah med sabo veliko pred prihodm Evropejcev. V Severni Karolini so odkrili masovno grobišče, ki datira v 14. stoletje, z 500 pohabljenimi in skalpiranimi trupli žensk, moških in otrok. Ni vse tako črno in belo.
sstanislavv
# 18.06.2018 ob 13:03
Zelo lepo povedano:
:
Tasić meni, da je priznanje zločinov in distanciranje od zločincev na strani Zveze borcev nujno za dialog, prav tako pa na domobranski strani distanciranje od vodstva, ki je domobrance izpostavilo prisegi tretjemu rajhu. Prihodnost vidi svetlejšo le v resnicoljubnosti in povezovanju.
ČRNIGAD
# 18.06.2018 ob 11:55
Če ne vidiš razlike med komunističnimi partijami v Evropi in nacistično stranko je to tvoja stvar .Po tem bi lahko prepovedali tudi marsikatero stranko v Evropi ki negujejo " zahodne demokratske in evropske krščanske vrednote.
Njihove demokratično izvoljene vlade nato z pomočjo gospodarskih pritiskov, gospodarskimi sankcijami in vojaško močjo "z ognjem in mečem " širijo ter vsiljujejo svojo demokracijo svetu.
Kakor mi je znano so nacistične stranke v določenih državah prepovedane zato so se "preoblekle" in kot take delujejo v nekaterih parlamentih ena takih naj bi npr. bila v Nemčiji AFD.
Ni mi znano da bi bila komunistična partija pri nas prepovedana.
Bistvo mojega zapisa pa je v tem da so nekdaj najbolj goreči privrženci KPJ in KPS in kasneje ZKS, ki so v prejšnjem sistemu lepo živeli in uživali določene privilegije sedaj največji kritiki KPS in prejšnjega sistema.
SamoRes
# 18.06.2018 ob 06:22
A lahko pričakujemo uravnoteženje nacionalne TV in dobimo še oddajo nekakšnega levega Možine?
To, da v goste vabi le janšev krog se mi zdi absurdno za javno tv. Saj nismo strankarska tv 2.
Bivši uporabnik
# 20.06.2018 ob 15:18
Mislim da je povedano več kot dovolj.Za tiste ki znajo (pre)brati članek in ne šimfati tjavdan. Če to povedano ni korektno , potem pa res ne vem.
windstorm
# 20.06.2018 ob 12:58
@povzetek

Vedel sem, da predlagana "rešitev" marsikomu ne bo všeč, ampak vprašal si za ideje. To niso nove ideje, so preizkušene in so delovale v 19. stoletju v Ameriki in tudi že veliko prej. Človeštvo je najbolj cvetelo, ko je bil relativno prosti trg. Država ima monopol nad uporabo sile in, ko država začne presegati svoja pooblastila, kot vidimo zdaj, potem država postane problem. Ne služi več ljudstvu, pač pa lastnim interesom oz. interesom moči lačnim, in tistim, ki na račun širjjenja države služijo. Ne potrebujemo tako velike države, da lahko kot družba funkcioniramo. Financiranje tega in onega, na desetine milijonov za nepotrebne organizacije, ki ne rešujejo ničesar in so same sebi namen. Takšna rešitev bi bila za današnje standarde videti "radikalna" in jezne množice ljudi, ki jih že 70 let + pumpajo z socialno usmerjeno ideologijo pač tega ne bi dopustile. Trenutno niti nimamo pravega kapitalizma ampak kroni kapitalizem. Korporacije lobirajo, donirajo milijone političnim kandidatom za njim ugodne zakone, da lahko tako uničijo konkurenco. To ni kapitalizem ampak mafija. V resničnem kapitalizmu je skoraj nemogoče imeti monopol nad nečim, ker se vedno pojavi nekdo, ki bo nekaj kar ti ponujaš lahko ponudil za nižjo ceno. Če pa je že nekaj podobnega monopolu, tako kot Rockeffeler v ZDA, ko je imel v lasti 90% naftnih derivatov pa cen ne zvišuje ampak znižuje, ker je prisoten upravičen strah, da bo nekdo za isto dobrino punudil manjšo ceno. Dolgoročno vsi profitirajo, ker lahko ljudje energijo usmerijo v druge panoge, kar vzpobudi inovacije. Potem se pa pojavita Tesla in Edison, in kerozin za osvetljavo ni več potreben. Resnična svoboda je cilj za zmanjšanje tega za kar se socialna država pretvarja, da se "bori". Prej bomo videli totalen propad civilizacije ali pa vojne epskih razsežnosti kot pa resnično svobodo, žal.

Kar se pa tiče zgodovine, dvomim, da je nekdo resnično lahko 100% objektiven. Skušam biti objektiven kar se pač da. Ampak, če se ozreš okoli sebe, kakšen javni diskurz imamo, potem lahko vidiš, da je v igri neka politična agenda. Verjetno si že videl argument, ko je kakšen teroristični napad: "Kaj pa križarske voine?!" To očitno ni mišljeno objektivno, ker če resnično pogledamo obe strani, vidimo, da evropejci še niti nismo bili tako slabi. V tem diskurzu pa je nekako vse krivda evropejcev; Od križarskih vojn, suženjstva, rasizma, itd., in vse kar je evropska civilizacija dosegla je rezultat ropanja in izkoriščanja drugih kultur. Milijoni so dali življenja za liberalne svobode, ki jih uživamo in mislim, da ni potrebe, da se sovražimo in, da sovražimo svoje korenine. Zgodovino danes gledamo skozi liberalna očala in se nam zdijo dogodki v zgodovini nekaj groznega. Kot sem že omenil osvajanje ozemlja in konstantne vojne, zaradi takšnega in drugačnega razloga niso bile nič tako nenavadnega. Skoraj ne obstaja kulture, ki ni bila militaristična.

Vglavnem. To sta moja dva centa. Hvala za kultivirano debato! Za razliko od ostalih komentatorjev tukaj se, da s tabo vsaj debatirati tudi, če se ne strinjava.
povzetek
# 20.06.2018 ob 11:28
@windstrom
za ekonomski del ti rečem lahko samo, da poenostavljaš kompleksne zadeve. Jaz si ne upam tako daleč, ampak menim, da socialna država deluje in je vseeno, kako jo lastnik kapitala vzdržuje. Zahteva pa zelo zapleteno strukturo z zelo inteligentnim vodstvom, da ohranja nek omembe vreden delež gibanja kapitala horizontalno in navzdol. Še posebej, ko mora konkurirati kapitalski državi, ki skrbi zgolj za gibanje navzgor po piramidi.

Pri zgodovinskem delu pa očitno interpretiraš podatke in uporabljaš izraze pristransko in jih vrednostno ocenjuješ. Nikjer nisem napisal, da so bile križarske vojne slabe ali dobre, samo vzroke in posledice analiziram in raziskujem, kdo komu vlada in kako se vladarji med sabo dogovarjajo in delijo oblast. Pri tem je zelo pomembno ločevati kategorije kot so država, narod, religija (v današnjem pomenu besede in z razumevanjem, kaj so te kategorije pomenile v svojem času in s pazljivostjo do odnosa zgodovine do njih skozi čas).
štajerc64
# 20.06.2018 ob 09:27
Se strinjam , da stare sile hromijo, samo ne pozabit, da je takšna stara sila tudi jajo.
osebno nimam nič proti lustraciji, če bi jo na primer izvedli , čeprav malo pozno.
ampak kot pravijo sosedje germani :
Besser spät als nie
Kazalo