MMC priporoča

Poudarki

  • MMC-jev intervju z Borutom Borštnikom
Borut Borštnik
Borut Borštnik je direktor Zavoda mladi podjetnik. Gre za neprofitno organizacijo za podporo podjetništva med mladimi in tistimi na začetku poslovanja. Foto: Zavod mladi podjetnik
Gregor Koprivnik in Maja Švener
Lanska zmagovalca sta zmago dobro izkoristila in jo s pridom uporabljata pri poslovanju: "Čeprav gre za relativno nov izbor, je v sogovorniku, ki izve, da sva z Majo prejemnika nagrade Mladi podjetnik leta 2012, vseeno čutiti več spoštovanja. Predvsem ti to pride prav v mladih letih, ko te ima večina partnerjev še vedno za "zelenca". Pri partnerjih in strankah sva izpadla bolj kredibilna," je leto dni po osvojitvi naslova dejal Gregor Koprivnik, ki je nagrado dobil lani z Majo Švener. Foto: Borut Borštnik
Najboljši prejmejo lepe nagrade Foto: Zavod mladi podjetnik
Utrinek z lanske podelitve priznanj najboljšim. Foto: Zavod mladi podjetnik

Dodaj v

Mladi podjetniki se morajo znajti v nespodbudnem okolju

Zmagovalci naj bodo dokaz, da je s trudom mogoče doseči vse
8. marec 2013 ob 06:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Pozna se pomanjkanje ustvarjalnosti in kreativnosti pri mladih, ki sta nuja za podjetništvo," je povedal direktor Zavoda mladi podjetnik Borut Borštnik. A vendar - gre na bolje.

Ob več kot 124 tisoč nezaposlenih je v Sloveniji nujno spodbujanje podjetništva že med mladimi. Zavod mladi podjetnik letos tretje leto izbira mladega podjetnika leta, ki bo zgled in navdih vsem drugim. "Zmagovalcev ne bomo iskali le v visokotehnoloških podjetjih, pač pa bo naš lonec izbora precej širši," so ob tem zapisali. Maksimalna starost prijavljenih je 31 let. Podjetje mora biti starejše od pol leta oziroma ne sme biti staro več kot pet let. Več nam je povedal direktor Zavoda mladi podjetnik Borut Boštnik.


Tretje leto izbirate mladega podjetnika leta. Kakšen je odziv?
Prijav je vedno več. Lani jih je bilo okrog 50, letos jih pričakujemo več kot sto, saj je več časa za prijave, hkrati pa se je zelo povečal naš doseg. Dober odziv smo doživeli tudi pri ženskem spolu: lani je bilo 40 odstotkov prijavljenih žensk, kar nas nekoliko preseneča, a hkrati zelo veseli.

Danes je dan žena. Je kakšna raziskava, ki bi lahko potrdila, ali so ženske bolj ali manj uspešne podjetnice od moških?
Razlik v uspešnosti ni. Ženske so enakovredne moškim. Jih je pa po statistikah seveda manj. Lani sta zmagala Maja Švener in Gregor Koprivnik iz podjetja licila.si. Sta podjetniški tim in lahko rečemo, da smo imeli že v drugem letu na mestu zmagovalca podjetnico.

Kdo so še mlade podjetnice, ki izstopajo?
Najbolj opazni mladi podjetnici v zadnjih letih sta poleg Maje Švener še Mija Lorber iz podjetja Uniki in Ana Eterovič iz Big Deala. Vse so zelo uspešne, tudi mednarodno prodorne. Pri večjih podjetjih bi izpostavil podjetnici oz. menedžerki Mario Anselmi iz Bisnode ter Sonjo Šinigoj iz SAOP-a, ki odlično vodita omenjeni podjetji.

Prijave zbirajo do 31. maja. Pet najboljših podjetnikov se bo v kratkem predstavitvenem nagovoru kmalu za tem predstavilo pred komisijo, razglasitev zmagovalca pa bo na celodnevnem dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! 14. junija v Tehnološkem parku Ljubljana.


Kdo se lahko prijavi? Kakšna je starostna meja?

Prijavijo se lahko vsi z mladim podjetjem, ki je mlajše od 5 let in starejše od pol leta. Letos je starostna omejitev od 16 do 31 let. Poudarek je na mlajših, ti imajo tudi več možnosti za zmago.

Zakaj organizirate to tekmovanje? Tudi zato, da bi mlade spodbudili za podjetništvo in na ta način pomagali Sloveniji rešiti problem visoke brezposelnosti?
Seveda, to je eden izmed namenov celotne organizacije. Že šest let delamo na tem področju, usmerjamo se na mlade, na mlada podjetja. Tudi tekmovanje - izbor najboljšega mladega podjetja - organiziramo s tem namenom. Želimo najti takšne zmagovalce oziroma posameznike, ki bodo postavili zgled, dokazali, da je s trudom mogoče doseči vse.

Ali v šolah učijo podjetništvo?
Žal tega predmeta formalno še ni. Če se ne motim, so ga uvedli v manjšem obsegu v okviru predmeta gospodinjstvo. Ne vem, ali je to prava pot. Vseeno se nekaj v tej smeri premika na bolje, ampak s smeri zasebnih organizacij, ne s strani države, kjer nekih pametnih pobud žal ni. Je pa res škoda, da je tako, vidi se manko v ustvarjalnosti in kreativnosti pri mladih, ki sta nuja za podjetništvo.

Koliko so stari najmlajši slovenski podjetniki?
Kakšnih natančnih evidenc nimamo. Imeli smo že primere, ko so bili podjetniki stari le 16 let. Biti mladoleten podjetnik je nekoliko problematično, da odpreš podjetje, moraš biti opravilno sposoben, sicer ne moreš poslovati sam, morajo vse podpisovati starši.

Je sploh mogoče začeti posel brez nekega začetnega kapitala?
Je mogoče, obstajajo panoge, ki ne zahtevajo veliko začetnih stroškov. Res je tudi, da v zadnjih mesecih nastaja drug problem. Poleg začetnih stroškov, recimo od tisoč do nekaj tisoč evrov, so problem fiksni mesečni stroški. Namreč, če si odprl študentski s. p. do 1. 1. 2013, si plačeval nižje prispevke, 130 evrov mesečno. Z novim letom so stroški porasli na 300 evrov mesečno in imaš tako prvo leto 4.000 evrov stroškov samo s prispevki. Vemo pa, da prvo leto večina ne dela velikih prihodkov.

Slovenske banke pa v teh časih še manj rade posojajo denar ...
To je problem. Okolje ni spodbudno za začetnike. Banke in tvegani kapital v osnovni fazi odpadejo, tako da je treba imeti lastne prihranke ali pa si denar izposoditi pri sorodnikih. Je pa dobro, da se pojavljajo tudi posli, za katere niti ne potrebuješ veliko osnovnega kapitala, na primer spletna trgovina. Tam se da začeti z nizkimi stroški. Pozneje, ko vidiš, da zadeva steče, je sredstva lažje pridobiti.

Je pri nas razvit klub poslovnih angelov, kjer bogati vlagatelji z denarjem pomagajo mladim podjetnikom?
Klub Poslovni angeli Slovenije je v mirovanju. Ni šlo. Najdejo se sicer posamezni uspešni, premožni podjetniki, ki imajo denar za investicije, toda tega je malo in lahko te investicije preštejemo na prste ene ali dveh rok na leto. Postopki za pridobitev investicije so počasni, sito je zelo gosto. Hkrati pa je res tudi to, da tisti, ki želijo pridobiti investicijo, nimajo dovolj znanja.

So se birokratski postopki poenostavili?
V zadnjih letih je, kar zadeva ustanovitev podjetja, vse precej bolj enostavno in brezplačno. Postopki so se poenostavili, toda žal gremo na drugih ravneh v napačno smer, recimo pri povečevanju prispevkov. Zdaj so sicer z novim letom uvedli tudi določeno poenostavitev v obliki pavšalne obdavčitve, ampak to je zanimivo le za določen odstotek podjetnikov. Gre torej le za delno poenostavitev.

Kakšne nagrade bo dobil zmagovalec natečaja za mladega podjetnika 2013?

Praktičnih nagrad je za 10 tisoč evrov. Gre za različne nagrade - od orodja za pregledovanje finančnih podatkov do računovodskega programa, naročnino na poslovni mobilni paket, do ogromno svetovanj ter izobraževanj. Novost letos bo organizacija sestanka z uspešnim slovenskim podjetnikom, s katerim se zmagovalec želi srečati. Na tem sestanku mu bo podjetnik postregel z nasveti glede posla.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
roxdegabba
# 08.03.2013 ob 09:01
Manko ustvarjalnosti in kreativnosti? V slovenskem podjetništvu?

No, pa poglejmo. 80% manjših podjetij živi od tega, da je lastnik prijatelj nekega funkcionarja, politika, direktorja velikega državnega podjetja in podobno ter od države ali državnih podjetij dobiva posel. Od državnih podjetij dobivajo ti "podjetniki" tudi posojila ali včasih predplačila in podobno, na podlagi poroštva državnih podjetij dobivajo ugodna bančna posojila in tako dalje. Koliko kreativnosti potrebuješ za kaj takega? Nič, kreativnost tukaj ne igra nobene vloge, rabiš samo strica pri ELESu ali Telekomu ali na kakšnem ministrstvu.

Če nimaš političnega zaledja, te pa drkarijo z vseh strani, na banki počijo od smeha, ko prideš zaprosit za kredit. Niti toliko jih ne zanima, da bi preleteli tvoj poslovni načrt, kar odpikajo te, da si klošar in da takim ne dajejo kreditov. Ne glede na to, kako kreativen si.

Bolana država, bolana družba.
koprcan
# 08.03.2013 ob 08:15
pipikuku....
jaz doma tudi kuham in pospravljam, pomagam partnerki....
ona pa noče pomagati, ko se gre za težja fizična opravila...

kar se pa tiče vzgoje otrok...za to sta potrebna vedno dva. vem da bom s tem lahko koga užalil, vendar vsak starš da svojemu otroku svoj delež vzgoje. Kjer manjka en starš, ni nikoli tako, kot če bi bila oba starša. Vem iz lastnih izkušenj.

Je pa res, da naša zakonodaja oziroma interpretatorji zakonodaje (sodišča) delujejo predvsem tako, kot da otrok pripada materi, kljub temu, da sta za spočetje otroka potrebni celici tako moškega kot ženske.
TineB
# 08.03.2013 ob 09:50
Ustvarjalnost, inovativnost, kreativnost ...

Ja, to potrebuješ pri poslu, ko razvijaš nove produkte, storitve, tržne poti itd.

Pri nas je pa ustvarjalnost, kreativnost, iznajdljivost, ustvarjalnost potrebna pri pridobivanju poslov (ker brez zvez, poznanstev, provizij itd ne gre), pri boju z birokratskimi uradniki, pri boju z davčnimi in računovodskimi predpisi itd.

In potem porabiš skoraj vso energijo z ukvarjanjem s postranskimi in sekundarnimi stvarmi, namesto za tisto, s čimer se tvoje podjetje res ukvarja. Bolano!

Sploh veste, koliko potenciala se tu izgubi????? Koliko energije gre v nič???

Pobeg v tujino? Ni tako enostaven - ne moreš kar čez noč teleportirati vse tja. Gre za daljši proces, ki pa se že dogaja. Sploh v panogah, kjer je ovir največ in se nič ne premika na bolje. Žal.

In problem je visoka cena delovne sile ... če hočeš nekomu dobremu dati dobro neto plačo, je bruto bruto znesek astronomski! Pa še njemu potem država pri dohodnini pobere ponavadi vsaj 41% vsega zasluženega.
JJ123
# 08.03.2013 ob 10:16
Ta drzava je glede zakonov in podjetnistva,med najslabsim na svetu.
Sam imam internetno podjetje in samo cakam dan ko lahko pobegnem v tujini, saj v Slo placujem davke in licence, ki pomagajo samo velikim korporacijam in s tem z lahkoto zatirajo nov razvoj.
BRUH
blackened
# 08.03.2013 ob 09:23
Vsi mladi podjetniki, ki povečinoma upravičeno ne pobegnete v tujino, imate moje spoštovanje, saj si upate unovčiti svoje kreativne potenciale (katere sicer imamo vsi na tem planetu) v tej zbirokratizirani državi s kupom papirjev še preden sploh dobro zaženete posel.
Hvala vam, saj se ne zanašate na druge, ampak na sebe.
Slovenci zmoremo! Bravo!
puffy
# 08.03.2013 ob 08:19
pipikuku ne mešaj svoje vloge v privatnem življenju s tvojo vlogo v družbi
ms-dante
# 08.03.2013 ob 08:17
@koprcan - podpis
erru
# 08.03.2013 ob 15:59
"Pozna se pomanjkanje ustvarjalnosti in kreativnosti pri mladih, ki sta nuja za podjetništvo,"

Haha .. Če je pomanjkanje česa, je to pomanjkanje motivacije, stimulacije, sistemske ureditve in stabilnega trga ... Show us the money and we'll give you creativity ...
koprcan
# 08.03.2013 ob 08:22
gre se za to, da včasih "biti enakopraven" pomeni "biti z več pravicami kot ostali"...tako pa to ne gre....jaz, kot moški, želim tudi biti enakopraven ženskam. Želim imeti pravico delati manj, želim imeti pravico do izgovora, ko se mi kaj ne da ("joj me boli glava danes"), želim biti enakopraven pri vzgoji otrok, četudi živim ločeno z mojo partnerko.

A..to pa ne gre, a ne ?
ajvar
# 08.03.2013 ob 06:55
pa kaj je s temi članki danes o ženkah?! aja mandatarko mamo pa je treba mali bran-washing narest.... drgač pa ženske spomnite se biti enakopravne tudi ko gre za delovno dobo in upokojitveno starost...
kingstone
# 19.03.2013 ob 11:30
upam samo da so kriteriji teh nagrad poslovanje s tujino, ter proizvodnja nekega izdelka.
ker nič na svetu ni bolj debilno kot neka brezvezna trgovina in neke notranje storitvene dejavnosti..
ikn1
# 19.03.2013 ob 01:40
hehe normalno, kdo je ustvarjalen in kreativen gre v tujino, v Slo taki tudi ne morejo bit saj jim okolje tega ne omogoca
galoper
# 12.03.2013 ob 10:52
Kadar se nekdo zaradi nepoznavanja predpisov in pogojev poslovanja sklicuje na birokrate in davke, ostane nevednež, ki spada za tekoči trak.
pipikuku
# 08.03.2013 ob 08:08
tudi vi se lahko spomnite biti enakopravni, ko gre za kuhanje, likanje, čiščenje kopalnice in vzgajanje otrok... zraven redne službe seveda.

Pa brez zamere. Meni je čisto fajn biti ženska :)
Kazalo