Predsednik DZ-ja Milan Brglez je ta teden dvignil veliko prahu v političnem prostoru. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Predsednik DZ-ja Milan Brglez je ta teden dvignil veliko prahu v političnem prostoru. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Bo ustavno sodišče pritrdilo Brglezu?
Protest proti Brglezovi odločitvi
Brglez zavrnil še tri pobude
Referendum blokiran, Pahor podpisal zakone
Delavci migranti z referendumom proti obdavčitvi
Pahor je razglasil tri zakone
Pravniki podprli Brgleza
Pred Pahorjem podpis treh zakonov
Brglezu prikimava stroka, politika ne
Tvegana Brglezova odločitev glede podpisov
Brglez pojasnil svojo odločitev, poslanci niso navdušeni
Odzivi na Brglezov nerazpis referendumov
Je Brglez zlorabil položaj?

Predsednik državnega zbora Milan Brglez ni določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki jih je vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najboljše oziroma najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Ob tem je dejal, da se je tako odločil, da bi zavaroval pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečil njeno morebitno zlorabo. S svojo odločitvijo je takoj seznanil predstavnike sindikata, podrobneje pa je svojo odločitev pojasnil po praznikih. Več tukaj.

protiustavno in protizakonito ravnanje.
kdor izpolni zakonske pogoje, lahko vloži pobudo. pika.
ustavno sodišče je večkrat široko razlagalo pravico do referenduma. kar je pravilno. po ustavi ima oblast ljudstvo. omejevanje neposrednega izvajanja oblasti je v resnici državni udar!
če že, lahko referendum prepreči zgolj in samo ustavno sodišče, v redkih z ustavo in zakonom (ki se sprejema z 2/3 večino) taksativno naštetih okoliščinah.
to, kar je storil Brglez, je zame državni udar!

— ZeK 2016-05-02 13:28:00

To se sliši zelo čudno. Bo zanimivo slišati obrazložitev, ker kar tako na lastno pest se zakonodaje ne sme in ne more povoziti.

— Matic 2016-05-02 13:19:26

Namesto, da bi šel lastnim državljanom nasproti, jih odriva, kot da so trinajsto prase.
Velik minus za Brgleza!

— Trojan Kotnik 2016-05-02 13:13:57

Brglez: Gre za zaščito ustave
Predsednik DZ-ja je nato pojasnil, da je odločitev o tem, da ne razpiše zbiranja podpisov pod zahtevo referendumov, sprejel zato, da bi ubranil institut referenduma pred zlorabo, in ne zato, da bi ga omejil ali odpravil. Za Odmeve je pojasnil, da se je pri tem oprl na mnenje pravne stroke in zakonodajno-pravne službe. "Gre za zaščito ustave, demokracije in vladavine prava pred izsiljevanjem in vladavino zakona ulice," je poudaril. Več tukaj.

Jaz popolnoma razumem ljudi, ki zbirajo podpise. Vir mi je, recimo, povedal, da so pogajanja delavcv migrantov z vlado potekala tako, da je neka predstavnica ministrstva za finance kar prekinila pogajanja, ker naj bi se čas iztekel. Pred tem pa sploh ni pustila DM do besede.
Sicer je pa izenačitev davčne stopnje popolnoma legitimna. Problem je, ker naše finančno ministrstvo to izenačitev hoče izvesti na način, ki ni pravičen. Se pravi, ne želi upoštevati vseh dejstev.
Prav tako je bizarno, da naša država tistim, ki v Avstriji zaslužijo več in so zatorej bolj obdavčeni noče vrniti te razlike. Skratka, gre za polnjenje proračuna, da se lahko določeni uradniki praskajo po glavi med pitjem kafeja za nadpovprečno slovensko plačo.

— kaj_kaj? 2016-05-03 16:43:40

Ta poteza Brgleza mogoče ni sto procentno pravno korektna, a sedaj bojo mogoče vsi skupaj končali to zmedo, ki jo imamo, vsaj tisti, ki bi radi normalne razmere, tisti, ki bi radi vedno imeli izredno stanje, tem pa ni pomoči!

— veza 2016-05-03 21:11:36

Referendum ? Brez problema, če bodo pobudniki za razpis referenduma (Sindikat delavcev migrantov Slovenije) sami zagotovili potrebna finančna sredstva za celotno izvedbo referendumske kampanije in referenduma !
Poskušam razumeti položaj omenjenega sindikata, in njihovo ogorčenje z popolno neodzivnostjo Vlade na njihove zahteve... Vendar z vsem spoštovanjem - ker se oni ne morejo dogovoriti z Vlado, bomo posledice nosili davkoplačevalci, tako, da bomo financirali referendum, na katerem bo udeležba cca. 5 do max. 10 %) Rezultat referenduma pa potem tako ali tako ne bo veljaven ??? Noro !!
Zavedati se moramo nečesa, referendum pravzaprav nikoli ni potreben, je pa ustavno - pravno, ter demokratično možen !! Kdor želi razpisati referendum ima demokratično pravico do zbiranja podpisov. Na drugi strani pa to niso volitve, in referendum praktično nikoli zares ni nujno potreben !! Da smo si na jasnem.. Ne zagovarjam nikogar, govorim o realnih dejstvih..
Jaz lahko grem prav vsako nedeljo na referendum - zares mi ni problema, grem z velikim veseljem, vendar naj samoiniciativno zberejo denar ;)
Sprememba zakonodaje na tem področju mora iti v to smer, kot sem napisal, drugače bomo imeli referendum za vsak zakon, ki ga sprejme DZ ! US bo odobrilo izvedbo vseh referendumov, to je jasno, kot beli dan..
#PROTI

— jernej 2016-05-03 16:30:06

Pravniki so podprli Brglezovo odločitev
Po posvetu, na katerem je večina pravnih strokovnjakov potezo predsednika DZ-ja ocenila za pravilno, je predsednik Borut Pahor nato podpisal odlok o razglasitvi treh zakonov, o katerih naj bi sicer odločali na referendumu. Na posvet je bilo vabljenih devet pravnih strokovnjakov. Udeležili so se ga Matej Avbelj, Franc Grad, Tone Jerovšek, Igor Kaučič, Rajko Pirnat, Ciril Ribičič in Andraž Teršek. Pravna strokovnjaka Janez Čebulj in Jurij Toplak sta se zaradi nujnih obveznosti opravičila, so zapisali v uradu predsednika republike. Več tukaj.

Ko pravo postane znanost,odmre zdrav razum....

— felipesko 2016-05-04 11:02:13

Pet ustavnih sodnikov bo spet lahko pokazalo svojo strokovnost in odločalo po svoji politični vesti.

— culur 2016-05-04 15:01:41

Fantje, jaz sem ze nakaj let zaposlen v Nemciji. Pa sem pred zaposlitvijo tocno vedel kaj in kako, koliko davka bom placeval. Kljub temu, da mi ta blesava drzava pobere veliko vec, kot pa ce bi bil rezident kake druge drzave, sem se za to zaposlitev odlocili zaradi boljsih pogojev dela, place, itd. Enako so pred zaposlitvijo vedeli vsi ti glasni mojstri iz severovzhoda SLO. Mogoce za razliko od vecine tle gor lahko marsikaj pikrega napisem na njihov racun.

— royayers 2016-05-04 15:02:44

Brglez zavrnil še tri referendumske pobude
Brglez je v četrtek predstavnikom sindikata delavcev migrantov sporočil, da ne bo, upoštevaje ustavno utemeljene razloge, določil koledarskega roka za zbiranje referendumskih podpisov. Predstavniki delavcev migrantov so 28. aprila vložili referendumske pobude še za tri zakone, za novelo pomorskega zakonika, zakon o partnerski zvezi in zakon o varstvu pred diskriminacijo. V DZ-ju pa so pojasnili, da je Brglez zavrnitev tudi tega svežnja pobud utemeljil s številnimi objektivnimi dejstvi, ki kažejo na zlorabo instituta referenduma za dosego ciljev, ki s sprejetimi zakoni nimajo nobene povezave. Več tukaj.

Bravo Brglez. Edini je, ki mu je do drzave. Koalcijskim in opozicijskim strankam gre le za lastne interese. Anarhijo je treba prepreciti. Ali je res potrebno razbiti drzavo zaradi uveljavljanja parcialnih interesov, pa ceprav morda upravicenih.

— aristotel 2016-05-05 07:51:01

Za institut "referendum", so poleg jasne zakonodaje, potrebni tudi odgovorni državljani.
Lahko torej prepišemo vso švicarsko referendumsko zakonodajo... pa ne bo nič bolje. Folk namreč ostaja isti. Če kateremu ni jasno, o čem govorim, naj si ogleda vsebino in rezultate nekaj zadnjih švicarskih referendumov...
To, kar se dogaja zadnje dni, pa kaže, da na nivoju "banana držav" ni samo vlada... pač pa tudi državljani sami.
Pol se pa čudimo...

— johan 2016-05-05 10:48:09

brglez je en redkih politikov, ki si zasluži spomenik... pa bomo imeli kučanovo ulico, janšev trg, erjavčevo cesto...
v dobro vseh si upa tvegat izgubo fotelja in to jasno povedat. Evropa je zavrnila migrante, pri nas pa lahko delajo škodo.
Ko so šli delat v avstrijo so poznali zakone, vedeli so, da morajo v sloveniji plačat dohodnino, marsikdo pa je namerno zamolčal da dela v tujini in ni prijavil dohodkov. Zdaj pa v jok in hočejo zase privilegije.
Noben zakon ne more biti tako napisan, da ne bi vložili referednumske pobude zoper njega. Zato je popolnoma logično, da gre za zlorabo samega postopa referendumske pobude, česar niti ne skrivajo in javno povedo.
Brglez si upa celo v tem sistemu uporabljat pamet, zatu mu gre vsa čast! Če bi le slovenci imeli več takih....

— REsnica 2016-05-05 07:54:43

Brglez ima jajca, Pahor pač ne. Ne more ena peščica ljudi, ki dobro zasluži v tujini, doma pa uživa vse privilegije, ustrahovat vse ostale, ki živimo tukaj.

— lojal 2016-05-05 09:01:33

Bo ustavno sodišče pritrdilo Brglezu?
Protest proti Brglezovi odločitvi
Brglez zavrnil še tri pobude
Referendum blokiran, Pahor podpisal zakone
Delavci migranti z referendumom proti obdavčitvi
Pahor je razglasil tri zakone
Pravniki podprli Brgleza
Pred Pahorjem podpis treh zakonov
Brglezu prikimava stroka, politika ne
Tvegana Brglezova odločitev glede podpisov
Brglez pojasnil svojo odločitev, poslanci niso navdušeni
Odzivi na Brglezov nerazpis referendumov
Je Brglez zlorabil položaj?