Marjanu Šarcu v SDS-u in SNS-u med drugim očitajo nezakonito in neustavno delovanje ter opustitev dolžnega ravnanja. Foto: MMC RTV SLO
Marjanu Šarcu v SDS-u in SNS-u med drugim očitajo nezakonito in neustavno delovanje ter opustitev dolžnega ravnanja. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci SDS-a in SNS-a so vložili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca zaradi nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega šolstva.

Trije predlogi

V samostojni Sloveniji so bili doslej aktualni trije predlogi ustavne obtožbe, a nobeden ni prišel do presoje ustavnih sodnikov. Pobudnik vseh je bila stranka SDS, predlog pa so vložili zoper nekdanja premierja Janeza Drnovška in Mira Cerarja ter nekdanjega predsednika države Danila Türka.

Šarec predlog ocenjuje "bolj kot poleno pod nogami kot pa resen institut", glede na napovedi poslanskih skupin pa predlog nima realnih možnosti za uspeh.

Kaj tukaj ni jasno ?? Gre za zasebne šole, se pravi, tisti, ki hoče otroka dati v zasebno šolo, naj še plača ali pa ga da v javno in ne bo plačal...
-Yony 2018-12-21 10:53:06
Hec je v temu, da je ustavno sodišče ob isti zakonodaji izdalo dve nasprotujoči odločbi. Tako, da je moje mnenje o temu, da je to bolj problem ustavnega sodišča, kot trenutne politike. Kakor koli ukrepa politika, krši eno izmed odločb. Argumenta, da mora uporabiti odločbo, ki je bila izdana kot zadnja pa ne sprejmem, ker to ni tekmovanje, ampak ustavno pravo.
-spleenter 2018-12-21 11:25:42
res ne razumem tega sprenevedanja - zakaj enostavno ne dajo tistih 300k€ za tistih 6 od 700 šol in problem rešen? Gre se za razširjen del javnega programa na teh 6 šolah, ki je enak kot v javnih šolah in ki se po ustavi mora kriti iz javnih sredstev. Notri so dopolnilni pouk, jutranje varstvo, ... Posebnosti programov teh 6 šol, ki niso znotraj javnega programa, bodo itak še naprej plačevali starši. In še profita v teh šolah po zakonu sploh ne sme biti. daš ta denar, rešiš problem, in se hitro posvetiš še ostalim 15 neustavnostim, ki še ostajajo ... ne, treba je vplesti ideologijo, strah pred rkc, ...
-noprou 2018-12-21 10:43:01

Izgubljeno zaupanje v institucije pravne in socialne države?
Poslanci SDS-a in SNS-a so se za vložitev predloga ustavne obtožbe odločili po tistem, ko je DZ v četrtek zavrnil novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero so v SDS-u poskušali uresničiti odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014 o financiranju zasebnega šolstva. Predsedniku vlade očitajo kršitev več členov ustave in zakona o vladi ter opustitev dolžnega ravnanja. Prepričani so, da bi moral ministrom v okviru svojih pristojnosti naložiti zagotavljanje spoštovanja ustave in odločb ustavnega sodišča. Ker pa še vedno dopušča vztrajanje pri neenakosti pred zakonom, diskriminacijo, kršitev načel pravne države in delitve oblasti, je "podana odgovornost pri izvrševanju funkcije, ki ima za posledico poleg povzročitve nepopravljive škode tudi izgubljeno zaupanje v institucije pravne in socialne države", so zapisali v predlogu.

Šarcu ustavna obtožba na 100. dan vladanja


"Sodbe ustavnega sodišča je treba spoštovati"

Da so se predlogu pridružili iz načelnih in ne vsebinskih razlogov, je poudaril predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti. Njihovo načelo pa je, da je treba sodbe ustavnega sodišča spoštovati, je dodal. Po Jelinčičevih besedah bi bilo sicer morda bolje, če bi bila ustavna obtožba vložena zoper nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja, ki da je izvirni krivec za nastalo situacijo. "Zdaj je pač premier Šarec in on dobi tole porcijo," je dodal.

Odločbe sodišča je pač treba spoštovati, saj to je ravno point demokracije oz. pravne države. Če ne bi pa tak vsak deloval in upošteval samo stvari, ki bi mu bile po godu, tiste, ki mu ne bi bile, pa bi ignoriral. Politika mora pa itaq biti prva, ki to upošteva
-camilion 2018-12-21 11:16:26
Ali naj bodo šole zasebne ali pa javne, ne pa nekaj vmes - zasebno delovanje in pobiranje javnega denarja. Da se desnica obeša na tako bilko upanja, da zrušijo vlado, je patetično.
-tktktk 2018-12-21 10:53:50
Tudi zasebne samoplacniske ambulante imajo "verificirani program" in delajo enako dobro, pa so pac v celoti placljive. Zakaj delati razliko med solstvom in zdravstvom?
-lojze001 2018-12-21 11:38:07
Ne najdem zdrave razlage, zakaj privat šole. Vsa desetletja nas je 2 mio in nič več. Posodobiti in dodelati obstoječe šole in to je to. Če bo trgovec odprl svojo trgovino, ga ziher ne bo financiral Mercator....
-Design 2018-12-21 11:31:19
Sorodna novica Šarca je ustavna obtožba "spomnila, da imamo opozicijo"

Šarec ne vidi razloga za ustavno obtožbo
Šarec je v odzivu na predlog ustavne obtožbe dejal, da ga je obtožba "samo spomnila, da imamo opozicijo in da tudi opozicija ne sedi križem rok". "Ne vidim razloga, da bi bilo zdaj, ko je šele 100 dni te vlade, nujno dati ustavno obtožbo," je ob robu sprejema za svojce padlih med osamosvojitveno vojno v izjavi za medije ocenil Šarec. Dodal je, da bo vlada tudi v prihodnje seveda poskušala uresničiti odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega šolstva. Šarec je še spomnil, da mu je zdaj že nekdanja predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat pred približno 50 dnevi, ko se je srečal z njo, "dala neko torbo. V njej je, mislim da, 12 neuresničenih sodb ustavnega sodišča za dolga leta nazaj".

Tisti nenadkriljivo ironični trenutek, ko si samooklicani 'domoljubi' na vse kriplje prizadevajo sprejet zakon, ki bo omogočil, da bodo iz lastnega žepa plačevali zasebno muslimansko šolo ... Konservativni slapstick: ko vidiš bananin olupek pred seboj ... in vseeno stopiš nanj.
-KovacevaKobila 2018-12-21 18:47:39
Zasebne šole so zasebne in kasirajo od staršev, ki menijo, da javne šole niso dovolj dobre za njihovo razvajeno mularija. Ker je večina teh, ki sedaj vlagajo obtožbo proti Šarcu končala le javne šole, ustavni sodniki, ki so sprejeli razsodbo, da je privatnikom v šolstvu treba plačati za izvajanje obveznega javnoveljavni izobraževalnega programa osnovnega šolstva pa sploh še niso poznali privatnih šol , bi človek pričakoval, da bodo modre glave sodnikov odločile, da je privatno pač privatno in javno javno, da pa privatniku ne bomo plačevali njegovih šolskih programov! Kdor želi imeti za svojo mularijo nekaj "boljšega" naj to tudi plača ! Janša in Jelinčič pač v pomanjkanju boljših tem iščeta dlako v jajcu ! Kdo pa bo kontroliral nebuloze ustavnih sodnikov in njihovih sodnih odločitev? Saj niso bogovi, pa še t se motijo !
-runcajz 2018-12-21 14:32:41
Sem proti financiranju privatnega šolstva. Zato podpiram to vlado. Privatno šolstvo si sami plačujte.
-jurlin 2018-12-21 11:48:01
Pri izbrisanih jih ustavna odločba ni kaj dosti skrbela.
-Hrk hrk 2018-12-21 10:44:56

Han: Gre za histeričen izpad SDS-a
Predsedniku vlade so v bran stopili tudi poslanci koalicije in Levice. Po mnenju vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića je ustavna obtožba resen pravni instrument, ki ga je treba pisati s tresočo se roko in jo uporabiti zgolj v skrajnem primeru. Kot je opozoril, pa SDS institut ustavne obtožbe neupravičeno zlorablja že vrsto let za lastno promocijo ali promocijo ideologij, ki jih zagovarja. Do predloga poslancev SDS-a in SNS-a je zelo kritičen tudi vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, ki meni, da gre za "histeričen izpad" SDS-a. Han bi še razumel, če bi v SDS-u vložili interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, da so kar takoj prišli z "atomsko bombo", torej predlogom ustavne obtožbe, pa je po njegovem mnenju napad histerije. Predloga ustavne obtožbe sicer kljub drugačnim napovedim niso podprli v NSi-ju.

Zakaj pa ne obstaja možnost, da v primeru da ustavna obtožba ne uspe, tisti, ki jo je sprožil krije vse stroške, ki so nastale z njo. Podobno kot na sodiščih, tisti, ki izgubi plača stroške pravdanja. Tako bi preprečili zlorabe in vlaganje obtožb kar tja vsevprek.
-menitosi 2018-12-21 11:12:30
Ustavna obtožba Marjana Šarca