Bo Slovenija znova uvedla obvezno služenje vojaškega roka? Foto: BoBo
Bo Slovenija znova uvedla obvezno služenje vojaškega roka? Foto: BoBo
Polletni pregled: Kakšno je stanje v slovenski vojski?
Pahorjev pogled na stanje v vojski
Kako rešiti kadrovsko stisko v Slovenski vojski?
Obvezno služenje vojaškega roka za ženske
Prostovoljno služenje vojaškega roka
Ponovna uvedba obveznega služenja vojaškega roka
Bi morali premisliti o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka?
Spet obvezno služenje vojaškega roka?
Pozivi k obveznemu služenju vojaškega roka?
Koliko bi stala ponovna uvedba obveznega vojaškega roka?
Občinski redarji dobili več pooblastil

Izsledki Delove ankete o odnosu do vnovične uvedbe obveznega služenja vojaškega roka so pokazali, da je tej ideji naklonjenih 57 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa ji dobra četrtina.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Veliko bolj problematična tema pa so za vprašane izdatki za vojaške potrebe. Na vprašanje glede zahteve novega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ali naj Slovenija nameni vojski dva odstotka BDP-ja - zdaj namenja le 0,95 odstotka -, se razpoloženje med anketiranci precej spremeni.

Obvezno služenje kakršno je bilo po letu 1991, ko ni bilo nikakršnega reda in povsod le pravice vojakov, je bilo brez veze in posmeh vojski.

— Ribiič 2017-02-20 08:45:22

Ko so ukinjali obvezno služenje so nam nakladali, da nam vojaki niso potrebni, da nas bo varoval NATO, da so to ostanki socializma, da bomo imeli močno civilno zaščito, da samozaščita ni potrebna etc. Kaj imamo pa sedaj? Vojakov potrebujemo vedno več, živimo še v večjem strahu kot prej itn.

— TESLO 2017-02-20 13:13:02

Vojaška obveznost? Brezveze. Itak jih polovica vpoklicanih ne bo sluzila zarad kaksnih kvazi psiho ali bolezenskih razlogov...

— cene vols 2017-02-20 08:50:13

Vsekakor je ponovna uvedba resnega vojaškega roka nuja - vendar ne taborniške verzije kakršno so imeli po razpadu bivše države.Samo usposobljeni državljani bodo lahko garant naše varnosti ne pa par tisoč "profesionalnih" vojačkov ki se drenjajo kateri bo dobil kakšno nekaj mesečno misijo v tujini za malo več denarja.Na koncu se zgodi da se taki bojujejo za tistega ki da več denarja ne pa za svojo domovino ;) Za zgled naj nam bo Švica - vsaj tu ,če nam sicer v vseh drugih pogledih žal ni uspelo....

— Šamolin 2017-02-21 19:10:46

Le petina za zvišanje izdatkov za vojsko
Z zvišanjem izdatkov za vojsko se ne strinja več kot 60 odstotkov vprašanih, zgolj petina pa bi privolila v to. Najodločneje nasprotujejo povišanju BDP-ja za vojsko brezposelni, ženske in ljudje z visokošolsko izobrazbo. Ob vprašanju, kako gledajo na čezatlantsko vojaško zavezništvo Nato, skoraj polovica vseh anketirancev vidi smisel v obstoju te vojaške zveze, nekaj manj kot 40 odstotkov pa jih meni, da ni potrebe, da bi obstala.

Kaj ni zanimivo, da da pobudi za obvezno služenje predsednik stranke, ki med svojim članstvom verjetno nima niti enega potencialnega obveznika za služenje?

Sicer pa kaj lahko s konceptom obveznega kanonfutra iz 19. in 20. stoletja v 21. stoletju. Za upravljat moderno orožje rabiš izurjene profesionalce, ne pa priučenih, brezvoljnih amaterjev. Kakonfuter si lahko privoščijo velike države z obilico tovrstnih resursev, ne pa državica z komaj 2 milijonoma ostarelih prebivalcev. Par dobro namerjenih izstrelkov in gre celotna generacija nadebudnih mladcev v zrak. Potem pa bomo res rabili imigrante, da bo sploh še kaj mladih moških v državi.

— Pinko Palinko 2017-02-20 08:47:19

Niti ni potrebno ponovno vpeljati obveznega vojaškega roka. Če bi starši vpisali otroke h tabornikom (ali skavtom), bi prav tako dobili občutek odgovornosti, reda in samostojnosti, poleg tega pa še izobrazbo preživetja v naravi skozi igro in zabavo. In to pred 18. letom, ko je že prepozno in so pod raznimi vplivi socialnih omrežij in vrstnikov.

— WalkTheLine 2017-02-20 09:04:29

Vojaški rok in to samo za fante je čisto odveč.

Rabili bi neko osnovno usposabljanje za fante in punce, da v neljubem primeru ne bomo sami bebci. Recimo 2-3 mesece po koncu srednje šole bi bilo čisto uredu, tako, da se nikomur ne ukrade časa za študij, naučili bi se pa tudi nekaj.

— Rok Praznik 2017-02-20 08:43:49

A lahko konzolo za playstation vzamem na služenje?

— anrom 2017-02-20 13:28:43

Kaj pa prihodnost EU-ja?
V Evropi so vse pogostejši tudi glasovi, da je treba vzpostaviti skupne evropske vojaške sile. Skoraj polovica vseh vprašanih bi podprla ustanovitev skupnih vojaških enot, proti je dobra petina, četrtina vprašanih pa se ni mogla povsem opredeliti. Glede prihodnosti EU-ja 15 odstotkov vprašanih verjame, da bo EU zagotovo obstal. Da je obstoj verjetnejši kot razpad, je prepričana več kot polovica vseh, ki so sodelovali v anketi. Dobra petina jih meni, da EU verjetno ne bo obstal, da bo zagotovo propadel, pa meni le pet odstotkov vprašanih.

Včasih smo imeli predmet obramba in zaščita.Šli smo tudi streljati na strelišče.Sicer se je končalo v 30% z modro čeljustjo,bolečim ramenom in v enem primeru z izbitim zobom.
Smo pa proučevali mine,razstavljali puške ipd.
Lahko bi, v kakšen letnik srednje šole, dali kot izbirni predmet,samo brez ideološke navlake

— firtoh 2017-02-20 10:32:45

Prodanega največ orožja po letu 1950, ZDA zahtevajo dvig vojaških proračunov zaveznic nad 2 % BDP, Nemčija in številne druge evropske države razmišljajo o ponovni uvedbi vojaškega roka... Se sploh kdo vpraša kam vse to napovedano oboroževanje in rožljanje z orožjem pelje? V najboljšem primeru v nove in nove satelitske vojne velesil, uničene države in nove milijone beguncev, v najslabšem v poslednjo svetovno klavnico. Albert Einstein je imel prav, človeška neumnost je res neskončna.

— JJstyle 2017-02-20 12:31:50

Me prav zanima kaj za ene partizane so klicali, da so prišli do 57% :-)) Uvedba ponovnega vojaškega roka v obliki kot je bila v Sloveniji po osamovojitvi je totalna bedarija. 6 mesecev stran vrženega življenja pa v teh 6 mesecih se čisto nič ne naučiš. Ko bi vsaj imeli izobraževanje na primer za sanitetne enote, inženirske enote, učenje preživetja v naravi... skratka kaj takega kar bi koristlo potem tudi za naprej v življenju. Tako se je pa dogajalo, da je prišel folk od "tabornikov" zavaljen in naveličan vsega skupaj, ker so pač tam viseli 6 mesecev.

— matejp 2017-02-20 08:44:39

Za nazaj lahko priznam, da sem v JLA velikokrat preklel tistega, ki me je postavil v tisto ravnino pri Beogradu, kjer smo videli samo koruzo, ptiče in letala.
Zapraviti leto življenja za ... krneki ... za usposabljanje za obrambo pred imaginarnimi tujimi sovragi, potem pa smo se pojedli sami med sabo ...
~
Gledano za nazaj ... pa je to imelo to tudi pozitivne nastavke: zapustili smo mama-hotel, spoznali okolje drugačno od našega, tudi malce drugačen jezik, in v miru kakšno razmislili, še Kristus je šel za 40 dni v puščavo ...
~
Služiti vojsko je takrat pomenilo – stopničko v odraščanju. Danes Imperij ni več navdušen nad tem, da bi odrasli, zato ... obveznega služenja vojske znotraj Imperija – NE BO!

— Krimsky 2017-02-20 08:49:33

Polletni pregled: Kakšno je stanje v slovenski vojski?
Pahorjev pogled na stanje v vojski
Kako rešiti kadrovsko stisko v Slovenski vojski?
Obvezno služenje vojaškega roka za ženske
Prostovoljno služenje vojaškega roka
Ponovna uvedba obveznega služenja vojaškega roka
Bi morali premisliti o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka?
Spet obvezno služenje vojaškega roka?
Pozivi k obveznemu služenju vojaškega roka?
Koliko bi stala ponovna uvedba obveznega vojaškega roka?
Občinski redarji dobili več pooblastil