V Združenem kraljestvu primanjkuje goriva. Foto: Reuters
V Združenem kraljestvu primanjkuje goriva. Foto: Reuters

V Veliki Britaniji mnogi panično nakupujejo gorivo, potem ko so nekateri bencinski servisi ob odsotnosti dobave že zaprli vrata. Glavni razlog za krizo je pomanjkanje voznikov cistern, ki mu botruje kombinacija pandemije covida-19 in učinkov brexita. Premier Boris Johnson bi lahko na pomoč vpoklical vojsko.

Johnson naj bi razmišljal o možnosti vpoklica vojakov, ki bi dobavljali gorivo. Odločitev o tem bi lahko padla že danes. Gospodarski minister Kwasi Kwarteng je medtem za sektor začasno ukinil pravila konkurence, tako da lahko dobavitelji neposredno komunicirajo s trgovci in tako dobavljajo dodatno gorivo črpalkam, ki so ostale brez zalog, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Minister za promet Grant Shapps je prejšnji teden zavračal pozive k olajšanju postopka za izdajo vizumov tujim voznikom tovornjakov, a je popustil pritiskom in napovedal izdajo 5000 trimesečnih vizumov za dodatne tovornjakarje. Hkrati je prometno ministrstvo napovedalo spremembe pri dobivanju dovoljenj za vožnjo tovornjakov, da bi lahko za volane čim prej sedli novi vozniki.

Na kratko , VB je trdila , da imajo 3milijone evropejcev , ki vecina ne dela. Zdaj se je izkazalo , da jih je bilo skor 6milijonov in je vecina delala . Zato imajo tako pomanjkanje delavcev ;)
-Vongobongo 2021-09-28T11:07:36+02:00
"Pomanjkanje voznikov v Združenem kraljestvu je povzročilo več dejavnikov, od izstopa države iz EU-ja in pandemije, do prenizkih plač in vse starejše delovne sile. Potem ko je Združeno kraljestvo zapustilo EU, so številni poklicni vozniki odšli nazaj v svoje domovine ali pa so poiskali delo v drugi državi." Meni deluje, da je slednje (brexit in delovna sila, ki je zapustila VB) glavni vzrok.
-Binder Dandet 2021-09-28T09:24:48+02:00
Evo vam nadutost od izstopu. Vprašajte Faraga kje je bencin.
-rdečinavijač 2021-09-28T09:32:40+02:00
Zakaj pa ne uvozijo Avstralcev in Američanov, če so z njimi sklenili obrambni pakt?
-Joker 2021-09-28T09:19:36+02:00
Pomanjkanje goriva v Združenem kraljestvu

Počasi zmanjkuje goriva
Ministrstvo za izobraževanje bo s partnerskimi agencijami z več milijoni funtov spodbudilo usposabljanje 4000 dodatnih voznikov, obenem pa bodo po pošti pozvali vse voznike, ki imajo trenutno licenco za vožnjo tovornjaka, a tega dela ne opravljajo, naj se vrnejo na ceste. Panično kupovanje goriva se je okrepilo konec tedna, potem ko je v javnost prišlo sicer zaupno sporočilo energetskega velikana BP, v katerem ta opozarja, da morda ne bo mogel zagotavljati dobav goriva. Združenje prodajalcev pogonskih goriv Petrol Retailers Association je posvarilo, da sta v nedeljo brez goriva ostali do dve tretjini od njihovih članov, 5500 neodvisnih bencinskih servisov, pri preostalih pa goriva počasi zmanjkuje. Kwarteng je poudaril, da je bilo ves čas in je še naprej v rafinerijah in terminalih dovolj goriva. Tudi naftna industrija z dobavitelji, kot so Shell, ExxonMobil in Greenergy, je v sporočilu za javnost poudarila, da to ni nacionalno pomanjkanje goriva.

Naslednjih 14 litrov je ključnih.
-orsterne 2021-09-28T09:48:51+02:00
plačat, plačat bolj pa ne bo pomanjkanja... bodo "ključni delavci" tudi iz drugih poklicev potem šli vozit tovornjak :))) pa so rekli da bo brexit slab. povprečen voznik tovornjaka v angliji ima idealno šanso da zahteva kakršnokoli povečanje plače želi :))) upam d ajo izkoristijo
-el CARTEL 2021-09-28T09:20:46+02:00
Veliko voznikov je iz vzhodnih držav in tam Johnson ni podaljšal dovoljenja za bivanje, pa so odšli domov. Johnssonova pamet je neizmerna.
-Bolek 2021-09-28T09:25:04+02:00
Brexit v vsem svojem sijaju po Borisovo.
-Felipao 2021-09-28T09:21:19+02:00
Pomanjkanje goriva v Združenem kraljestvu

Pomanjkanje voznikov posledica pandemije in brexita
V združenju voznikov Road Haulage Association ocenjujejo, da je pomanjkanje voznikov posledica kombinacije pandemije in izstopa Velike Britanije iz EU, vlado pa so pozvali k hitremu ukrepanju, je navajala francoska tiskovna agencija AFP. Povpraševanje po voznikih težkih vozil je trenutno na 92 odstotkih predkoronske ravni. Vendar pa je brexit povzročil, da je mnogo voznikov moralo zapustiti Otok, kar je prizadelo različne sektorje, od prehranskega do gradbenega. Številni vozniki v Veliki Britaniji so namreč prihajali iz vzhodne Evrope. Domov so se vrnili tako zaradi nove migrantske politike Velike Britanije kot tudi zdravstvene krize. Kljub posebni vizumski shemi je enaka težava prizadela sezonske obiralce sadja. Shapps je zanikal, da bi bil za pomanjkanje voznikov kriv brexit. Po njegovih besedah se s podobnimi težavami srečujejo tudi članice EU-ja.

Kam pa daš "nepotrebno gorivo? V plastično vrečko in v klet za kasneje? Da ni delvcev, pa ni čudno. V Evropi je trenutni trend printanje denarja in plačevanje za kavčanje pred tv-ji. Delati noče nihče več. Kar je normalno, politika delo omejuje in ga zasmehuje. Poveličuje pa nedelo in legalno krajo.
-kritik101 2021-09-28T09:28:30+02:00
Grozno je, lahko iz prve povem - poznam polno ljudi, ki so brez bencina in ne morejo v sluzbo ker niso dobro povezani z javnim transportom. Politiki pa tule krivijo ljudi, ces da panicarijo in polnijo tanke ko jim to ni treba. Sigurno je tudi tega nekaj, ampak dejstvo je da primanjkuje goriva na crpalkah. Komentatorji tukaj ki govorijo o 'nadutosti' Anglezev - verjemite, 50% ljudi tule niso podprli Brexita in so zgrozeni (in nepreseneceni) kaj se dogaja. Ti ljudje s tem nimajo nic, kaznovani za odlocitve druge polovice pa so vsi. Ne mesat politikov z navadnimi ljudmi - si predstavljate, da bi nas Slovence sodili po odlocitvah JJ in njegovih pajdasev?
-katiah 2021-09-28T09:53:41+02:00
Kako sem vesel, da se vidi dejanski rezultat desničarskega populizma.Eno je govoriti nekaj na pamet proti tujcem, drugo pa realnost. Enako je v Sloveniji, kjer je vsakemu z dvema možganskima celicama jasno, da se nam sesuje industrija, zdravstvo, turizem...in še marsikaj brez tujcev. Kdo od Slovencev bo čistil wc-je na bencinskih črpalkah , recimo? Nobeden! No, pa smo tam..... Zato ne nasedajte desnim populistom, ker če jim, si lahko pogledate kakšne so posledice v Veliki Britaniji. Čakajo na bencin kot mo v Jugi pred 40-imi leti. Prečudovito!
-KLIPAN 2021-09-28T09:49:02+02:00
A sadni jogurt se še da dobit?
-xexexe 2021-09-28T09:33:17+02:00