Foto: Reuters
Foto: Reuters

Boj proti covidu-19 je ta teden močno zaznamovala odločitev ZDA, da zamrznejo financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Ta je v odzivu poudarila, da se osredotoča samo na reševanje življenj. Odločitev je tudi sicer naletela na številne kritike.

Ameriški predsednik Donald Trump je namreč v torek svoji vladi naročil, naj ustavi nadaljnje financiranje WHO-ja, dokler ne opravi pregleda njenega odziva na pandemijo. Ob tem je krivdo za širitev novega koronavirusa v ZDA naprtil prav omenjeni organizaciji.

Pravilno, še ZN in NATO naj ukinejo. Te globalistične organizacije ne služijo več nikomur. Same sebi namen in jama brez dna. Svet je popolnoma drugačen kot pred 70 leti.
-Audy 2020-04-15T07:22:29+02:00
Amerika se samoizolira, počasi bo kot S.Koreja-skregana z vsem svetom, razen z Izraelom in šeriatsko Saudovo Arabijo.Obstaja še kak sporazum iz katerega Amerika ni izstopila? Z nikomer nočejo sodelovati, ampak vojsko imajo pa po celem svetu. Prava demokratična država:))
-KLIPAN 2020-04-15T07:18:30+02:00
Upam, da kaj takega naredijo evropski voditelji z evropsko komisijo, ker se je izkazala za popolnoma nepotrebno in nesposobno.
-citizen 2020-04-15T07:24:45+02:00
WHOjeva edina naloga je paziti na zdravje na tem planetu. Ko pa pride do pandemije, pa se zaletavajo v zid in se cudijo, da voditelji ekonomsko ogromnih drzav ne prednjacijo njihovih napovedi ampak raje dajo gospodarstvo na prvo mesto (ker v vsaki krizi ljudje najprej vprasajo, koliko bodo dobili odskodnine). Naj se koncno odlocijo ali imajo pooblastila ali ne in ce ja, kdo pije in kdo placa. Delajo se glavne, nimajo pa ne odgovorov ne nacrtov ne zalog ne postopkov za krizne case ne neke avtoritete. Ljudje si sivajo maske sami, oni pa politike moledujejo za se vec denarja. Cepivo bo pa itaq skupaj skoval nekdo cisto drug. Teh organizacij je ful, ko je pa treba bit organiziran, so pa kje?
-Paper Kay 2020-04-15T08:12:48+02:00
Trump ustavil financiranje WHO-ja
Trump zaprl pipico WHO-ju

Zdaj ni čas za zmanjšanje financiranja operacij WHO-ja ali katerekoli druge humanitarne organizacije, ki se bori proti novemu koronavirusu.

Antonio Guterres, generalni sekretar ZN-ja

Generalni sekretar ZN-ja: Zdaj je čas za enotnost!
Ta po Trumpovih besedah ni izpolnila svoje osnovne dolžnosti in mora za to odgovarjati. WHO naj bi promovirala kitajsko kampanjo dezinformacij o virusu, zato je bil izbruh večji, kot bi bil sicer, trdi ameriški predsednik. Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je v odzivu sporočil, da se osredotočajo samo na reševanje življenj in ustavitev pandemije novega koronavirusa. Izrazil je obžalovanje nad ameriško odločitvijo in dodal, da preučujejo njen učinek in iščejo načine za zapolnitev "finančnih vrzeli", da bi se lahko njihovo delo nemoteno nadaljevalo. Do Trumpove odločitve je bil kritičen sicer tudi generalni sekretar ZN-ja Antonio Guterres. "Zdaj ni čas za zmanjšanje financiranja operacij WHO-ja ali katerekoli druge humanitarne organizacije, ki se bori proti novemu koronavirusu," je opozoril. Zdaj je čas za enotnost in solidarnost, je dodal.

Ne morem verjet, da nekateri komentatorji iz tega dejansko delajo spin, kot da je bil Trump tisti ki je med prvimi želel ukrepat. Ne pozabite, Trump je na začetku trdil, da je koronavirus Kitajski hoax.
-Nikec3 2020-04-15T07:18:19+02:00
Organizacija, ki kot vse kaže lahko skrbi le za statistično obdelavo podatkov, organizacije ki niti po mesecu dni epidemije ne ve ali priporoča nošnjo zaščitnih maska ali ne,...ne potrebujejo ne ZDA in ne preostali svet. Verjetno jo potrebujejo/izkoriščajo le farmacevtski velikani!Nov Trumpov udarec v organ globalistov! Čestitke Trump!
-patriot1970 2020-04-15T07:15:35+02:00
Nedvomno svet potrebuje WHO a ne kot politično orodje, kot se je izkazal v tem primeru in se podredil interesu Kitajcev. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi pri na in razlagalo kako nekoristna je uporaba zaščitnih sredstev. Zloraba tovrstnih položajev v politične namene je nesprejemljivo in ga je pravilno sankcionirati. Vsak ki se želi igrati politiko, naj vstopi v politični prostor in nihče mu tega ne bo oporekal.
-deželan 2020-04-15T08:13:50+02:00
WHO je definitivno gnila, skorumpirana in škodljiva organizacija, ki se udinja kitajski komunistični partiji. Ko so prve države začele zapirati meje za Kitajce je WHO temu nasprotoval, manj kot mesec dni kasneje so bile vse meje zaprte. To da WHO ne obsodi kitajskega prikrivanja in zavajanja je pa tudi zgodba zase.
-Nimrod no.1 2020-04-15T07:19:52+02:00
WHO v političnem vrtincu
WHO ostal brez podpore ZDA
Sorodna novica WHO o Trumpovi odločitvi: Osredotočamo se samo na reševanje življenj

Peking pozval Washington naj izpolni svoje obveznosti
Kitajska, kjer se je novi koronavirus konec lanskega decembra prvič pojavil, je zaradi ameriške odločitve izrazila resno zaskrbljenost. V Pekingu so ob tem pozvali Washington, naj izpolni svoje obveznosti. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell pa je ob odločitvi ZDA izrazil globoko obžalovanje. Meni, da ni razloga, ki bi upravičil tak korak v času, ko so prizadevanja WHO-ja "bolj kot kdaj koli potrebna za pomoč pri zajezitvi in ublažitvi pandemije novega koronavirusa". Do Trumpove odločitve so bili kritični tudi v Berlinu.

Dokler USA ne poravna svojih obveznosti, se jo suspendira v varnostnem svetu in zamrzne članstvo v OZN.
-CTCD 2020-04-15T07:10:45+02:00
Mednarodne organizacije so nedvomno smiselne. Smo pa pogosto soočeni z dvema težavama. Eno je potreba po njihovem prilagajanju vedno novim okoliščinam, druga pa njihova sposobnost učinkovitega delovanja. Mnogokrat smo namreč priče, da skozi čas organizacije izvodenijo, tako na vsebinskem, kot tudi organizacijskem nivoju. Zaradi tega je njihovo občasno prečiščenje nujno. Ali se delovanje le teh uspešno konsolidera, ali pa se pusti, da te organsko odmrejo. WHO se je v primeru te pandemije žaĺ izkazala vse prej, kot učinkovita organizacija. Zaradi tega je treba razmisliti o njeni koreniti prenovi.
-Ius populo 2020-04-15T08:10:38+02:00
Skrajni čas. Končno je potrebno reči NE tem pošastnim globalističnim tvorbam katerih edini namen je kontrola nad ljudmi. To birokratsko-tehnokratski mehanizmi z najslabšimi nameni.
-steiermark 2020-04-15T07:14:44+02:00
Morda so mednarodne organizacije res postale dinozavri in je čas za prenovo, a ne pozabimo da vendarle gre za platformo mednarodnih pogovorov in dogovarjanj ter sodelovanje nacij. Takšno globalizacijo nujno potrebujemo.
-sam-zee 2020-04-15T07:25:27+02:00