Evropski prvaki ostajajo Španci, ki so najboljšo predstavo na EP-ju 2012 prihranili za veliki finale. Foto: EPA
Evropski prvaki ostajajo Španci, ki so najboljšo predstavo na EP-ju 2012 prihranili za veliki finale. Foto: EPA
David Silva
Gol Davida Silve po izredno lepi akciji Barceloninega tria Xavi-Iniesta-Fabregas je sprožil španski plaz priložnosti in golov. Foto: EPA
Vicente Del Bosque
Vicente Del Bosque se je z osvojenim SP-jem in EP-jem postavil ob bok nemški trenerski legendi Helmutu Schönu. Foto: Reuters
Pokal za naslov evropskih prvakov v nogometu
Lovorika Henrija Delaunaya, 60 cm visok in 8 kg težak pokal iz srebra, je dočakala novega starega lastnika. Španci bodo tretji zaporedni naslov lovili čez štiri leta v Franciji. Foto: Reuters

"Furia roja" je kot prva reprezentanca v zgodovini ubranila evropski naslov in s tem osvojila zgodovinski trojček velikih lovorik. Po vrsti je "rdeča jeza" v zadnjih štirih letih osvojila EP 2008, SP 2010 in zdaj še EP 2012, kar je zgodovinski nogometni podvig. Za piko na i so Španci z izidom 4:0 dosegli najvišjo zmago v zgodovini finalov EP-jev: po vrsti so zadeli David Silva (14.), Jordi Alba (41.), Fernando Torres (84.) in Juan Mata (88.).

Španija je z zmagoslavjem v Kijevu po številu evropskih naslovov ujela Nemčijo, obe velesili jih imata po tri, pred zaporednim uspehom v Avstriji/Švici in Poljski/Ukrajini je Španija prvič slavila na domačem prvenstvu leta 1964. Z zlatim španskim nizom je primerljiv samo niz zmag Urugvaja izpred 80 let: OI 1924, OI 1928 in SP 1930.

Ste zamudili finale EP-ja 2012?
Brez skrbi, v posnetku si ga lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Xavi imel vodstvo na nogi

Po začetnem udarcu, ki je pripadel Španiji, je odločneje začela Italija, prva priložnost na tekmi pa se je ponudila Pirlu, ki pa je preslabo zadel žogo. Nato so Španci začeli prevzemati pobudo, prvi dve polpriložnosti je imel Ramos, nato pa je prišla 10. minuta, ko se je na robu 16-metrskega prostora znašel Xavi, ki pa je iz idealnega položaja žogo poslal tik nad prečko.

Tika-taka in Fabregas na glavo Silve
V 14. minuti je sledila akcija tika-taka Xavija in Inieste, ki sta v ogenj poslala Cesca Fabregasa. V šprintu v kazenskem prostoru je Fabregas prehitel Chiellinija in tik pred gol-avt črto podal pred gol naravnost na glavo Davida Silve, ki je z natančnim udarcem z glavo popeljal "furio rojo" v vodstvo z 1:0.

Italijani so na zaostanek odgovorili z nekaj obetavnimi predložki, a kljub dobremu skakanju sredi španske obrambe ni bilo zaključnega strela. V 33. minuti so "azzurri" prvič ogreli dlani Ikerja Casillasa, ko je Ignazio Abate silovito sprožil z razdalje.

Šah mat v režiji Xavija in Jordija Albe
Pet minut pred koncem 1. polčasa je sledil smrtonosen španski protinapad. Branilec Jordi Alba je ukradel žogo in jo podal Xaviju, ki jo je ponesel na nasprotno polovico. Sledila je kirurška podaja skozi italijansko obrambo do Jordija Albe, levi bočni branilec pa je v slogu rutiniranih strelcev matiral Gianluigija Buffona.

"Toto" neuspešen adut iz rokava
Drugi polčas so Italijani začeli z menjavo Cassano - Di Natale in slednji je takoj zagrozil z znižanjem. V 51. minuti je sledila najlepša priložnost, a Antonio Di Natale iz bližine ni streljal dovolj dobro za razpoloženega Casillasa. Vmes je glavni sodnik Pedro Proenca spregledal 11-m za Španijo, potem je ko je Leonardo Bonucci igral z roko v svojem kazenskem prostoru.

Vsega konec ob poškodbi Motte
Do 57. minute je italijanski selektor Cesare Prandelli opravil že vse menjave, a že pet minut pozneje se je poškodoval rezervist Thiago Motta, zaradi česar je Italija zadnje pol ure tekme odigrala le z 10 igralci. Igra se je umirila, saj je bilo jasno, da je finale odločen.

Golov lačna rezervista za rekordnih 4:0
V zadnjih minutah sta igro Španije poživila rezervista Fernando Torres in Juan Mata. Najprej je v 84. minuti za 3:0 po novi podaji Xavija zadel Torres, veliki junak finala 2008 na Dunaju. Štiri minute pozneje je Torres v ogenj poslal Mato, ki je šele minuto prej prvič na tem prvenstvu vstopil v igro, in postavljen je bil končni izid 4:0 za Španijo.

Statistika

Španija

Italija

Streli1411
Streli v okvir vrat96
Prekrški1710
Posest žoge5248


Slovo od Poljske in Ukrajine

Pred zadnjo, 31., tekmo 14. evropskega prvenstva v nogometu je na Olimpijskem stadionu potekala še veličastna sklepna slovesnost. Ukrajinci in Poljaki so ob slovesu predstavili vseh 16 držav udeleženk, pevka Oceana pa je odpela uradno himno "Neskončno poletje".

Nov evropski nogometni ples bo čez štiri leta v Franciji, ko bo prvič na EP-ju v nogometu sodelovalo kar 24 reprezentanc.

FINALE, Kijev
ŠPANIJA
- Italija 4:0 (2:0)
Silva 14., Jordi Alba 41., Torres 84., Mata 88.
Španija: Casillas; Arbeloa, Pique , Sergio Ramos, Jordi Alba ; Busquets, Xabi Alonso, Xavi; Iniesta ( 87./Mata ), Silva ( 59./Pedro); Fabregas ( 75./Torres ).
Italija: Buffon; Abate, Bonucci, Barzagli , Chiellini ( 21./Balzaretti); Pirlo, Marchisio, De Rossi, Montolivo ( 57./Motta); Balotelli, Cassano ( 46./Di Natale).
Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska).

Pred stadionom protesti

Nekaj ur pred začetkom tekme je bilo napeto pred olimpijskim stadionom, kjer so policisti prijeli več protestnic, ki so nasprotovale obisku beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka na finalni tekmi. Podobno kot pred nekaj meseci pa so opozarjale tudi na prostitucijo.