Janezu Fabijanu je za vnovični mandat viceguvernerja Banke Slovenije zmanjkal en glas. Foto: BoBo
Janezu Fabijanu je za vnovični mandat viceguvernerja Banke Slovenije zmanjkal en glas. Foto: BoBo

Pahor se bo z vodji poslanskih skupin o kandidatu za viceguvernerja pogovarjal že drugič. Na začetku junija je v parlament sicer že poslal predlog za imenovanje dozdajšnjega viceguvernerja Janeza Fabijana, ki pa mu parlament, čeprav je Pahor v pogovorih s predstavniki strank ugotovil, da ima zadostno podporo, ni potrdil vnovičnega mandata. Poslanci so mu na začetku julija namenili 45 glasov, kar je glas premalo.

Tokrat se za mesto viceguvernerja potegujeta namestnica Združenja Bank Irena Vodopivec Jean in Primož Dolenc, predavatelj na Fakulteti za management v Kopru in nekdanji direktor sektorja za zakladništvo v Abanki.

SMC in SDS dala prednost ženski
Pahor želi pred dokončno odločitvijo slišati stališča poslanskih skupin glede obeh kandidatov. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je povedala, da podpirajo oba kandidata, a bodo dali prednost ženski. "Ocenili smo, da sta oba referenčna in primerna za opravljanje te funkcije," je dodala. Dolencu so tako po njenih besedah svetovali, naj se prijavi na naslednji razpis, saj se jeseni zaradi izteka mandatov še dveh viceguvernerjev obetata še dva postopka iskanja novih članov sveta Banke Slovenije.

SDS bo po besedah vodje poslanske skupine Jožeta Tanka prav tako podprl žensko. Tudi oni so z obema opravili pogovore, a jih Dolenc ni prepričal. Kot je orisal Tanko, ta meni, da sta regulacija bančnega sistema in nadzor preveč ostra, kar pa je v popolnem nasprotju s stališči SDS-a. Tudi Socialni demokrati dajejo prednost Vodopivec Jeanovi.

V DeSUS-u sicer podpirajo Dolenca, a po besedah Franca Jurše ne izključujejo možnosti podpore Vodopivec Jeanovi, če se bo Pahor tako odločil, saj jih njena "kandidatura ne moti".

V Novi Sloveniji ne bodo nasprotovali nobenemu, a ga očitno tudi ne podprli, podporo obema pa odrekajo v Združeni levici. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Luka Mesec, je zanje pomembno, da kandidati niso obremenjeni s preteklim dogajanjem v bančnem sistemu in da ne spadajo med neoliberalce. Ker pa za nobenega kandidata tega ne morejo oceniti, ju ne bodo podprli, pojasnjuje Mesec.

Kandidat, ki bo izbran, da se preizkusi v državnem zboru, se bo znašel tudi pod drobnogledom javnosti. Pri Dolencu se tako že omenja leto 2006, ko so ga kot izvršnega direktorja Intereurope razrešili zaradi spornega nakupa delnic za takratnega direktorja družbe Andreja Lovšina, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.