Vodstvo nizozemskega moštva ne skriva načrta, po katerem bo Primož Roglič Tour napadal leta 2020, letos pa bo prvi slovenski kolesarski as moči usmeril v Dirko po Italiji. Foto: Reuters
Vodstvo nizozemskega moštva ne skriva načrta, po katerem bo Primož Roglič Tour napadal leta 2020, letos pa bo prvi slovenski kolesarski as moči usmeril v Dirko po Italiji. Foto: Reuters

Med Slovenci je največ zanimanja za Primoža Rogliča, v zadnji sezoni skupnega zmagovalca dirk po Baskiji, Romandiji in Sloveniji, na dirki po Franciji pa je osvojil končno četrto mesto in osvojil odmevno zmago na kraljevski etapi. Za letošnji cilj si je 29-letni Kisovčan skupaj z vodstvom moštva Jumbo-Visma (nov pokrovitelj prinesel delno novo ime) postavil prvo od treh tritedenskih dirk, majski Giro d'Italia, na kateri bo napadal končne stopničke.

Prve tekmovalne kilometre bo Rogla naredil konec februarja na dirki svetovne serije po Združenih arabskih emiratih. Zatem bo nastopil na vselej močni dirki od Tirenskega do Jadranskega morja sredi marca, v načrtu ima tudi dirko po Romandiji, kjer je lani prišel do skupne zmage.

Začetek in konec s kronometrom

Giro d' Italia 2019 se bo začel 11. maja s posamično vožnjo na čas v Bologni, končal pa 2. junija v Veroni, prav tako s kronometrom, vmes pa bo pet zahtevnih alpskih etap.


Roglič bo v boju za rožnato majico imel nadvse težko delo, saj so udeležbo napovedali svetovni prvak Španec Alejandro Valverde, Italijan Vincenzo Nibali, zmagovalec zadnje dirke po Španiji Britanec Simon Yates, obetavna Kolumbijca Egan Bernal in Miguel Angel Lopez ter nekdanji zmagovalec Nizozemec Tom Dumoulin.

Mohorič specialist za enodnevne dirke
Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani Matej Mohorič je po prestopu v Bahrain-Merido v sezoni 2018 znova našel zmagovalne občutke. Premočan za tekmece je bil na dirkah po Beneluksu in Nemčiji, nanizal pa sedem zmag. Za glavni cilj sezone 2019 je Mohorič določil enodnevne dirke: Strade Bianche, Tirreno-Adriatico in Milano-San Remo so dirke, od katerih največ pričakuje, dobre pripravljenosti si želi še za belgijske klasike, na katerih bo debitiral.

Sezono bo 24-letnik iz Podblice nad Kranjem začel v začetku februarja na dirki po okolici Valencie. Mohorič si julija si obeta tudi prvi nastop na Tour de France, septembra pa je predviden za kapetana slovenske ekipe na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, saj mu bi morala biti trasa proge pisana na kožo.

Matej Mohorič naj bi se zdaj specializiral na enodnevne dirke, kjer slovenskim kolesarjem še manjkajo največji podvigi na tradicionalnih klasikah. Foto: MIWAIIJIMA
Matej Mohorič naj bi se zdaj specializiral na enodnevne dirke, kjer slovenskim kolesarjem še manjkajo največji podvigi na tradicionalnih klasikah. Foto: MIWAIIJIMA

Napol slovensko moštvo domuje v Bahrajnu
Bahrain-Merida
je močno slovensko obarvana, tako tekmovalno kot v vodstvu moštva, saj je prvi med športnimi direktorji Gorazd Štangelj, eden od pomočnikov pa po novem Borut Božič. Bahrajnsko moštvo z uglednim tajvanskim proizvajalcem koles je delodajalec kar petih slovenskih kolesarjev. Ob Mohoriču še Kristijan Koren, Luka Pibernik, Grega Bole, Domen Novak in novinec Jan Tratnik, skupno je v moštvu sicer 25 profesionalnih kolesarjev.

Ob omenjenih udarno slovensko kolesarsko enajsterico zaokroža četverica v treh različnih mošvih. Šprinter Luka Mezgec bo svoje priložnosti iskal v dresu Mitchelton-Scotta. Barve Katjuše-Alpecina bo branil Simon Špilak, ki bo vse stavil na dirko po Švici. Na njej je bil najboljši v letih 2015 in 2017, če se bo držal tega trenda, bo na njej najboljši tudi letos.

Krst Pogija med člansko elito
Številni najboljši kolesarji sveta so že zbrani v Avstraliji, kjer bo v noči iz ponedeljka na torek po slovenskem času prva etapa uvodne dirke svetovne serije po Avstraliji. Na startu bosta dva Slovenca, oba člana ekipe UAE Emirates, Jan Polanc ter debitant na najvišji ravni Tadej Pogačar. Kapetan moštva iz Združenih arabskih emiratov bo Italijan Diego Ulissi, Polanc in Pogačar bosta v vlogi pomočnikov, za uvod sta v nedeljo odkolesarila klasiko "Down Under", kjer pa nista bila v ospredju. V lanski sezoni zmagovalec največje etapne dirke med mlajšimi člani Tour de l'Avenir Pogačar je po prestopu v svetovno serijo takoj dobil priložnost za dokazovanje in nabiranje izkušenj.

Tadej Pogačar oz.
Tadej Pogačar oz. "Tamau Pogi" je lani med mladinci osvojil tri večetapne dirke, skupno pa slavil osem zmag, pri 20 letih pa se je že preselil med člansko elito, kjer bo debitiral na Dirki po Avstraliji, ki se začne v torek. Foto: MMC RTV SLO

"Prve priprave so bile uspešne, naporne s treningi in izobraževalnimi urami, ampak je bilo nekaj časa, da smo se z ekipo zelo dobro ujeli. Od prve dirke ne vem kaj točno pričakovati, ampak dal bom vse od sebe in upam na najboljše, da naredim to, kar mi ekipa zada, 110-odstotno. Ker še nisem dirkal na tej ravni in sem v novi ekipi, v kateri se želim izkazati, je prisoten strah in adrenalin za prvo dirko. S Polancem sva dobra prijatelja in mi je v veliko pomoč, me veliko nauči," je pred startom sezone za STA iz Avstralije sporočil Pogačar.

Prva dirka v Avstraliji, zadnja na Kitajskem
Preostali Slovenci v svetovni seriji bodo sezono 2019 začeli kasneje, večina konec januarja oziroma v začetku februarja. Vseeno pa bo dirka po Avstraliji zelo močna. Na startu bodo slovaški zvezdnik Peter Sagan, avstralski sprinter Caleb Ewan, ki je dobil nedeljsko enodnevno klasiko ravno pred Slovakom. Na Tour Down Under nastopajo v lanski sezoni eden najhitrejših kolesarjev Italijan Elia Viviani, za skupno zmago se bodo borili Avstralca Richie Porte in Rohan Dennis, Italijan Domenico Pozzovivo, Novozelandec George Bennett in mnogi drugi.

V razvojnih ekipah svetovne serije bosta na svoje priložnosti prežala še dva mlada Slovenca. Žiga Jerman jo bo lovil pri Groupami-FDJ, Martin Lavrič pri Dimension-Dati.

Sezona 2019 bo tudi poslovilna za najbolj dominantno moštvo na velikih večetapnih dirkah - lastnik Sky se povsem umika, vprašanje pa če se bo našel vlagatelj z enako debelo denarnico, ki bi lahko ohranil skupaj Frooma, Thomasa, Bernala, Kwiatkovskega, Rowa ... Foto: Reuters
Sezona 2019 bo tudi poslovilna za najbolj dominantno moštvo na velikih večetapnih dirkah - lastnik Sky se povsem umika, vprašanje pa če se bo našel vlagatelj z enako debelo denarnico, ki bi lahko ohranil skupaj Frooma, Thomasa, Bernala, Kwiatkovskega, Rowa ... Foto: Reuters

Koledar dirk svetovne serije:

Sorodna novica Leto 2019: SP-ji za zimske športnike, nogometaši na lovu na Euro

15.-20. januar: dirka po Avstraliji
27. januar: Cadel Evans Great Ocean Road Race
25. februar-2. marec: dirka po Združenih arabskih emiratih
2. marec: Omloop Het Nieuwsblad
9. marec: Strade Bianche
10.-17. marec: dirka Pariz-Nica
13.-19. marec: dirka od Tirenskega do Jadranskega morja
23. marec: Milano-Sanremo
25.-31. marec: dirka po Kataloniji
27. marec: Brugge-De Panne
29. marec: E3 Harelbeke
31. marec: Gent-Wevelgem
3. april: Dwars door Vlaanderen
7. april: dirka po Flandriji
8.-13. april: dirka po Baskiji
14. april: Pariz-Roubaix
16.-21. april: dirka po Turčiji
21. april: Amstel Gold Race
24. april: Valonska puščica
28. april: Liege-Bastogne-Liege
30. april-5. maj: dirka po Romandiji
1. maj: Eschborn-Frankfurt

Roglič na Touru kronal izjemno sezono

11. maj-2. junij: dirka po Italiji
12.-18. maj: dirka po Kaliforniji
9.-16. junij: kriterij Dauphine
15.-23. junij: dirka po Švici
6.-28. julij: dirka po Franciji
3. avgust: klasika San Sebastian
3.-9. avgust: dirka po Poljski
4. avgust: Prudential RideLondon-Surrey Classic
12.-18. avgust: dirka BinckBank

Valverde in Thomas zaznamovala kolesarsko sezono

24. avgust-15. september: dirka po Španiji
25. avgust: klasika Hamburg
1. september: klasika Bretagne - Ouest-France
13. september: VN Quebeca
15. september: VN Montreala
12. oktober: dirka po Lombardiji
15.-20. oktober: dirka po Kitajski

Ekipe svetovne serije:

AG2R La Mondiale
Astana
Bahrain-Merida (Matej Mohorič, Kristijan Koren, Luka Pibernik, Grega Bole, Domen Novak, Jan Tratnik)
Bora-Hansgrohe
CCC Team
Deceuninck - Quick-Step
Dimension Data
EF Education First-Drapac p/b Cannondale
Groupama-FDJ
Lotto-Soudal
Mitchelton-Scott (Luka Mezgec)
Movistar
Katjuša-Alpecin (Simon Špilak)
Jumbo-Visma (Primož Roglič)
Sky
Sunweb
Trek-Segafredo
UAE Emirates (Jan Polanc, Tadej Pogačar)